Κυριακάτικο τραπέζι: Χοιρινό με τσακιστές ελιές και κάστανα στην κατσαρόλα

Και παραδοσιακό ιταλικό επιδόρπιο που περιέχει φρούτα και ξηρούς καρπούς ή αλλιώς panforte.
|
Open Image Modal
Image Professionals GmbH via Getty Images

Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι αυτής της εβδομάδας και απολαμβάνουμε χοιρινό κρέας με πράσινες τσακιστές ελιές, κάστανα και όχι μόνο.

Θα προσθέσουμε ντομάτες, λίγες πατάτες και κρεμμύδια. Τέλος πριν σερβίρουμε το φαγητό μας στα πιάτα θα το πασπαλίσουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Για γλυκό, ιταλική πανδαισία από τη Σιένα της Τοσκάνης. Μοιάζει με κέικ φρούτων, είναι παραδοσιακό ιταλικό επιδόρπιο, που περιέχει φρούτα και ξηρούς καρπούς και ονομάζεται panforte.

Καλή όρεξη.

Χοιρινό με τσακιστές ελιές και κάστανα στην κατσαρόλα

Μερίδες: 6

Προετοιμασία: 45 λεπτά

Μαγείρεμα: 40 - 45 λεπτά

Υλικά

1 κιλό χοιρινό

½ κιλό ελιές πράσινες τσακιστές

½ κιλό κάστανα, ψημένα ή βρασμένα

½ κιλό ντομάτες, ψιλοκομμένες ή τριμμένες

2-3 πατάτες

2 κρεμμύδια, τριμμένα ή ψιλοκομμένα

2 φλιτζ. τσαγιού ζεστό νερό ή ζωμό κρέατος

μαϊντανό ψιλοκομμένο

ελαιόλαδο 

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε το κρέας, το σκουπίζουμε και το κόβουμε σε μερίδες. Πλένουμε τις πατάτες, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε κύβους ή μικρά ακανόνιστα κομμάτια.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρέας, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια, ανακατεύουμε για μερικά λεπτά. Προσθέτουμε το νερό ή το ζωμό, τις ντομάτες και αλατοπιπερώνουμε.

Μόλις η σάλτσα πάρει βράση, ρίχνουμε και τις πατάτες. Κλείνουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσουν το κρεας και οι πατάτες.

Προς το τέλος του μαγειρέματος, ρίχνουμε τις ελιές, τα κάστανα και αφήνουμε όλα μαζί να σιγοβράσουν για 15 λεπτά ακόμη. Το φαγητό θα πρέπει να μείνει με το λάδι του.

Κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά, το πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και το σερβίρουμε σε πιάτα όσο είναι ακόμα ζεστό.

Αναδημοσίευση από «Μυστικές Συνταγές» του Νικόλαου Τσελεμεντέ.

Panforte

Open Image Modal
Anne DEL SOCORRO via Getty Images

Μερίδες: 14 - 16

Προετοιμασία: 30 λεπτά

Αναμονή: 12 - 15 λεπτά

Ψήσιμο: 35 - 40 λεπτά

Υλικά

110 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

40 γρ.κακάο + επιπλέον για τη φόρμα

1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη

½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (προαιρετικά)

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

300 γρ. ανάμεικτοι ξηροί καρποί (φουντούκια, αμύγδαλα, καρύδια) χοντροσπασμένα

200 γρ. φρουί γκλασέ ή γλυκό του κουταλιού (κίτρο, νεράτζι, περγαμόντο)

100 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

180 γρ. μέλι

100 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο, λιωμένη σε μπεν μαρί

λίγο σπορέλαιο για τη φόρμα

ζάχαρη άχνη για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 °C.

Ντύνουμε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο ή ένα τσέρκι διαμέτρου 22-24 εκ. με αντικολλητικό χαρτί, αλείφουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα με σπορέλαιο και πσπαλίζουμε με κοσκινισμένο κακάο.

Αν χρησιμοποιήσουμε γλυκό κουταλιού, το στραγγίζουμε καλά από το σιρόπι, το ξεπλένουμε σε τρεχούμενο νερό, το σκουπίζουμε καλά σε χαρτί κουζίνας και το κόβουμε σε κυβάκια.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο, τα μπαχαρικά, τους ξηρούς καρπούς και τα φρουί γκλασέ ή το γλυκό του κουταλιού.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη ζάχαρη με το μέλι μέχρι η θερμοκρασία του μείγματος να φτάσει τους 115 °C ή εμπειρικά, αν δεν έχουμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής. Αν ρίξουμε μια μικρή ποσότητα από το σιρόπι σε ένα μπολ με κρύο νερό, τότε αυτό θα πρέπει να σχηματίσει μια μαλακή μπάλα, που στα δάχτυλα μας πλάθεται σε ότι σχήμα θέλουμε.

Ρίχνουμε το σιρόπι και τη λιωμένη κουβερτούρα στο μείγμα του αλευριού και ξηρών καρπών που ετοιμάσαμε και ανακατεύουμε καλά για να ενωθούν τα υλικά.

Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και το απλώνουμε με την ανάποδη ενός κουταλιού ή με βρεγμένα χέρια, αν έχει κρυώσει αρκετά ώστε να μπορούμε να το πιάσουμε.

Το ψήνουμε για 35-40 λεπτά, όχι παραπάνω γιατί θα σκληρύνει. Όταν το βγάλουμε από το φούρνο, πρέπει να δείχνει άψητο στο κέντρο και η επιφάνεια του να μοιάζει με κρέμα φούρνου. 

Δεν ανησυχούμε γιατί όσο κρυώνει θα σφίγγει. Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως για 12-15 λεπτά και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, πιέζοντας τη με τα χέρια μας για να το καλύψει παντού.

Το αποθηκεύουμε μακριά από υγρασία και μυρωδιές. 

Σερβίρουμε κομμένο σε λεπτές φέτες.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο» σε συνταγή Εύης Παπαδοπούλου.