Κυριακάτικο τραπέζι: Κεφτεδάκια φούρνου και κανταΐφι με φυστίκι, καρύδι και αμύγδαλο

Στρώνουμε τραπέζι με δυο κλασσικά κι αγαπημένα πιάτα.
Open Image Modal

Αυτή την Κυριακή επιλέγουμε να στρώσουμε τραπέζι με δύο πολύ κλασσικά πιάτα.

Αγαπημένες συνταγές και οι δύο. Απολαμβάνουμε για αρχή αφράτους κεφτέδες στον φούρνο, τους οποίους αν «στολίσουμε» με κόκκινη σάλτσα τους σερβίρουμε και ώς σουτζουκάκια γυαλαντζί ενώ για γλυκό επιλέγουμε να τρατάρουμε αγαπημένο καταΐφι, με φυστίκι, καρύδι και αμύγδαλο.

Καλή όρεξη.

Κεφτέδες στο φούρνο

Open Image Modal

Υλικά για 40 μεγάλα τεμ.

1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος ελιά

3 μεσαία αυγά

2 μεσαία κρεμμύδια

1 μικρή ώριμη ντομάτα

6 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. ξίδι

1 κ.σ. ρίγανη

1 πρέζα κύμινο

1½  κ.σ. αλάτι

1 πρέζα μαύρο πιπέρι

1 κ.γλ. πάπρικα καπνιστή

1/2 ποτήρι μαϊντανό

1/2 ποτήρι δυόσμο

250 γρ. ψωμί αφράτο

2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο

Εκτέλεση

για τους κεφτέδες

Μουσκεύουμε το ψωμί σε λίγο νερό, τόσο όσο να υγροποιηθεί καλά και το αφήνουμε στην άκρη να μουλιάσει. Τοποθετούμε τον κιμά σε μεγάλο σκεύος και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση. Εκεί τρίβουμε το κρεμμύδι και την ντομάτα με τον τρίφτη από την πλευρά με τις μεγάλες τρύπες.

Προσθέτουμε τα αυγά χτυπώντας τα ελαφρά με ένα πιρούνι ώστε να σπάσουν οι κρόκοι. Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά (ξύδι, ελαιόλαδο, ρίγανη, κύμινο, αλάτι, μαύρο πιπέρι, πάπρικα καπνιστή, ψιλοκομμένο σκόρδο). Ανακατεύουμε τα υλικά στη λακκούβα. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τον δυόσμο. 

Τελευταίο υλικό που θα προσθέτουμε είναι το ψωμί αφού πρώτα το στύψουμε πολύ καλά με τα χέρια μας. Είναι πολύ σημαντικό να μην πάρει επιπλέον υγρά το μείγμα μας από το μουλιασμένο ψωμί.

Ζυμώνουμε το μείγμα με τα χέρια μας ώστε να ομοιογενοποιηθούν καλά τα υλικά που προσθέσαμε μαζί με τον κιμά. Στη συνέχεια σκεπάζουμε το σκεύος με μεμβράνη, το τοποθετούμε στη συντήρηση για μία ώρα τουλάχιστον ώστε να απλωθούν τα αρώματα των υλικών μας και να σφίξει το μείγμα.

για το ψήσιμο

Εφαρμόζουμε λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου. 

Πλάθουμε τα κεφτεδάκια (σχετικά μεγάλα) στρογγυλά ή μακρόστενα σε ίδιο μέγεθος όλα μεταξύ τους ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. Τα τοποθετούμε στο ταψί αφήνοντας ένα μικρό κενό ανάμεσά τους. 

Τα ψήνουμε στους 240 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω, στην κάτω θέση του φούρνου μέχρι να ροδίσουν καλά, περίπου για 45 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο και το μέγεθος που έχουμε πλάσει τα κεφτεδάκια.

με σάλτσα ντομάτα

Τσιγαρίζουμε ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε 1/3 ποτήρι ελαιόλαδο. Προσθέτουμε ένα κιλό ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη. Νοστιμίζουμε τη σάλτσα με λίγο αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, κύμινο, κανέλα και ψιλοκομμένο σκόρδο.

Σιγοβράζουμε μέχρι να «πιει» η σάλτσα τα υγρά της και πριν μείνει μόνο με το ελαιόλαδο προσθέτουμε και τα ψημένα κεφτεδάκια φούρνου. Σιγοβράζουμε για μερικά λεπτά μέχρι να δέσει καλά η σάλτσα.

Tip

Συνοδεύονται με πατάτες τηγανητές, χόρτα, χωριάτικη σαλάτα. 

Με την σάλτσα συνοδεύονται με πατάτες, ρύζι, μακαρόνια, πουρέ.

Μπορούμε να πλάσουμε τα κεφτεδάκια και να τα αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη έτοιμα για ψήσιμο χωρίς απόψυξη.

Να επιμείνουμε στο χασάπη μας ότι τον κιμά τον θέλουμε μια φορά κομμένο διότι από συνήθεια και κεκτημένη ταχύτητα τον κόβουν δύο φορές.

Αναδημοσίευση από HuffPost Greece και Magia Cook.

Κανταΐφι με φυστίκι, καρύδι και αμύγδαλο

Open Image Modal

Υλικά

για το κανταΐφι

100 γρ. φυστίκι ανάλατο

100 γρ. καρύδια

100 γρ. αμύγδαλα

5 κουταλιές της σούπας φρυγανιά ή γαλέτα

4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού

½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού

½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα μανταρινιού

¾ κουταλάκι του γλυκού κανέλα

¼ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο

1 κάψουλα βανιλλίνης

400 γρ. βούτυρο

100 γρ. σπορέλαιο

για το σιρόπι

4½ φλυτζάνια ζάχαρη

3 φλυτζάνια νερό

3 κουταλιές της σούπας γλυκόζη

2 φλούδες λεμονιού

1 ξυλάκι κανέλα

Εκτέλεση

για το κανταΐφι

Τρίβουμε στα χέρια τα φύλλα κανταΐφι, έτσι ώστε να ανοίξει η τρίχα τους.

Στο μούλτι ψλοκόβουμε τους ξηρούς καρπούς. Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ τα φυστίκια, την ζάχαρη, την κανέλλα, το γαρύφαλο, τα ξύσματα και την φρυγανιά.

Απλώνουμε το κανταΐφι και ξεχωρίζουμε σε μικρές λωρίδες. Σκεπάζουμε με υγρή πετσέτα για να μην ξεραθεί το φύλλο.

Παίρνουμε κάθε κομμάτι και προσθέτουμε το μείγμα κατά μήκος. Τυλίγουμε σε ρολό απαλά.

Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία σε όλα τα φύλλα .

Τοποθετούμε τα κομμάτια στο ταψί.

Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο μαζί με το λάδι.

Περιχύνουμε το βούτυρο ένα ένα τα κανταΐφια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για περίπου 40-45 λεπτά.

για το σιρόπιασμα

Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά.

Μόλις βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο σιροπιάζουμε σιγά σιγά με ένα κουτάλι τα κανταΐφια και αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Αναδημοσίευση από HuffPost Greece και Funky Cook.