Κυριακάτικο τραπέζι: Πένες με κιμά, ντοματίνια και ρεγκάτο και ατομικά παγωτά σοκολάτας

Δύο συνταγές που μπορούμε να πειράξουμε, αλλάζοντας κάποια από τα υλικά ή ακόμα και προσθέτοντας κάποια επιπλέον.

Άλλο ένα κυριακάτικο τραπέζι μας περιμένει και επιλέγουμε να σερβίρουμε δύο πιάτα που μας φτιάχνουν την διάθεση για μαγείρεμα και μόνο στο άκουσμα τους.

Για κυρίως θα ετοιμάσουμε πένες με κιμά, ντοματίνια και τυρί ρεγκάτο. Μία συνταγή που μπορούμε να πειράξουμε αλλάζοντας κάποια από τα υλικά ή ακόμα και προσθέτοντας κάποια επιπλέον.

Για γλυκό επιλέξαμε να τρατάρουμε ατομικά παγωτά σοκολάτας με «λαχταριστή επικάλυψη τραγανής σοκολάτας» και μάλιστα χωρίς να χρειάζεται να έχουμε σπίτι μας παγωτομηχανή.

Καλή όρεξη.

Πένες με κιμά, ντοματίνια και ρεγκάτο

Μερίδες: 5

Προετοιμασία: 15 λεπτά

Μαγείρεμα: 45 λεπτά

Υλικά

500 γραμμ. πένες

3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

600 γραμμ. κιμά μοσχαρίσιο

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

400 γραμμ. ψιλοκομμένα ντοματάκια κονσέρβας

3 κουταλιές της σούπας κέτσαπ

3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα

αλάτι, πιπέρι

200 γραμμ. ρεγκάτο τριμμένο

για το σερβίρισμα

λίγα ψιλοκομμένα ντοματίνια

1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά για λίγη ώρα μέχρι να αλλάξει χρώμα. Χρησιμοποιούμε παράλληλα μια ξύλινη κουτάλα για να τον ξεσβολιάζουμε.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε και αυτό για λίγα λεπτά.

Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια και αλατοπιπερώνουμε την σάλτσα σύμφωνα με την γεύση μας.

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τον κιμά να βράσει για 20-25′.

Προσθέτουμε το κέτσαπ και τη μουστάρδα, ανακατεύουμε να ενωθούν με τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 10 λεπτά ακόμα.

Παράλληλα βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους και τα στραγγίζουμε.

Τα μεταφέρουμε πίσω στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τον κιμά και το τυρί και ανακατεύουμε.

Μοιράζουμε τα ζυμαρικά σε πιάτα και τα σερβίρουμε με τα ψιλοκομμένα ντοματίνια και λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι.

Tip

Η γεύση της σάλτσας κιμά ενισχύεται με κέτσαπ και μουστάρδα, ενώ το σερβίρισμα με ζουμερά ντοματίνια και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, προσθέτει φρεσκάδα και χρώμα στο πιάτο μας.

Αντί για ρεγκάτο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ωραίο κεφαλοτύρι, μυζήθρα ξερή ή παρμεζάνα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ακόμα και τσένταρ.

Και εκτός από τα ντοματίνια και το κρεμμυδάκι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και λίγες πίκλες για το σερβίρισμα και να έχουμε έτσι ένα πιάτο ζυμαρικών με τα τα υλικά του τσίζμπεργκερ.

Και είπαμε, το τυράκι σπάταλα.

Αναδημοσίευση από HuffPost Greece και The one with all the Taste

Ατομικά παγωτά σοκολάτας με επικάλυψη τραγανής σοκολάτας

magia cook
magia cook

Υλικά

για το παντεσπάνι

130 γρ. χοντροκομμένο καρύδι

4 μεσαία αυγά

150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

1/2 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

1/2 κ.γλ. κανέλα

1 σφηνάκι κονιάκ

3 βανίλιες

100 γρ. τριμμένη φρυγανιά ή γαλέτα

για το παγωτό

170 γρ. κουβερτούρα γάλακτος

1 ζαχαρούχο γάλα (400 γραμ.)

2 βανίλιες

330 ml κρέμα γάλακτος από φρέσκο αγελαδινό γάλα με 35% λιπαρά

4 κ.γλ. κακάο 100%

για την επικάλυψη

1 κιλό κουβερτούρα κλασική (πάνω από 43 % κακάο)

2 κ.σ. φυτίνη

Εκτέλεση

για το παντεσπάνι

Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. (Τα αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου). Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα.

Στο μπολ με τους κρόκους προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε με το μίξερ να γίνει ένα λείο μείγμα. (Χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά μέχρι να ασπρίσει το μείγμα. Αυτό είναι σημαντικό ώστε να μην μυρίζει το παντεσπάνι αυγουλίλα).

Προσθέτουμε την τριμμένη φρυγανιά, συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ σε χαμηλή ένταση και προσθέτουμε σιγά σιγά το κονιάκ, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ και τις βανίλιες μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.

Στο μείγμα με τα αυγά προσθέτουμε σιγά - σιγά τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα σιλικόνης ώστε να μην χάσουμε τον όγκο της μαρέγκας. Τέλος προσθέτουμε τα χοντροκομμένα καρύδια ανακατεύοντας να πάνε παντού.

Τοποθετούμε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ορθογώνιο ταψί (τη λαμαρίνα του φούρνου). Ρίχνουμε το μείγμα απλωτά και το στρώνουμε ομοιόμορφα με τη σπάτουλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς σε πάνω-κάτω αντιστάσεις για 12 με 15 λεπτά. Προσοχή, δεν πρέπει να το παραψήσουμε και να γίνει τραγανό σαν μπισκότο.

Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει καλά.

για το παγωτό

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων.

Προσθέτουμε στη λιωμένη κουβερτούρα το ζαχαρούχο και τις βανίλιες και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε το μείγμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος (προσοχή να είναι κρύα) με το μίξερ να γίνει σφιχτή σαντιγί. Μόλις σχηματιστούν απαλές κορυφές είναι έτοιμη.

Ρίχνουμε το 1/3 από τη σαντιγί μέσα στο μπολ με το ζαχαρούχο και την κουβερτούρα και ανακατεύουμε απαλά με τη σπάτουλα. Προσθέτουμε την υπόλοιπη σαντιγί και αναδιπλώνουμε το μείγμα με τη σπάτουλα, να ομογενοποιηθεί χωρίς όμως να χάσουμε τον όγκο της κρέμας.

Προσθέτουμε στο μείγμα το κακάο για έξτρα σοκολατένια γεύση, ανακατεύουμε απαλά με τη σπάτουλα και το παγωτό μας είναι έτοιμο.

για το φορμάρισμα

Φορμάρουμε το παγωτό με το παντεσπάνι σε σχήμα μπαστουνιού.

Ιδανικά για την εμφάνιση θα χρειαστούμε μία παραλληλόγραμμη φόρμα περίπου 35 cm μήκος, 11 cm πλάτος και 7 cm ύψος.

Κόβουμε το παντεσπάνι σε 3 παραλληλόγραμμα τεμ. στο μέγεθος της φόρμας. Χρησιμοποιούμε τη φόρμα σαν πατρόν - οδηγό πάνω στο παντεσπάνι.

Τοποθετούμε το πρώτο κομμάτι παντεσπάνι μέσα στη φόρμα. Ρίχνουμε την μισή ποσότητα από το παγωτό. Τοποθετούμε το δεύτερο κομμάτι παντεσπάνι και ρίχνουμε το υπόλοιπο παγωτό. Τοποθετούμε το τελευταίο κομμάτι παντεσπάνι και σκεπάζουμε με μεμβράνη.

Βάζουμε το παγωτό στην κατάψυξη να παγώσει καλά. Για καλύτερο αποτέλεσμα το αφήνουμε να παγώσει τουλάχιστον μία ημέρα.

σύνθεση και επικάλυψη

Συνθέτουμε το παγωτό μας σε ατομικές μερίδες και καλύπτουμε με τραγανή σοκολάτα

Για την επικάλυψη τραγανής σοκολάτας λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Προσθέτουμε τη φυτίνη και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.

Κόβουμε το μπαστούνι παγωτού σε ατομικές μερίδες όσο μεγάλες ή μικρές θέλουμε.

Ένα ένα κομμάτι το βουτάμε στην κουβερτούρα και το τοποθετούμε σε λαδόκολλα που έχουμε απλώσει σε αλουμινένιο σκεύος μίας χρήσης που είναι βυθισμένο σε παγωμένο νερό.

Συνεχίζουμε με γρήγορες κινήσεις ώστε να μην προλάβει να λιώσει το παγωτό.

Μετά από κάθε 5 τεμ. περίπου που θα έχουμε ολοκληρώσει την διαδικασία, τα τοποθετούμε στην κατάψυξη και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα. Η σοκολατένια επικάλυψη παγώνει αρκετά γρήγορα (υπολογίστε 10 με 15 λεπτά).

Αφού σκληρύνει η σοκολατένια επικάλυψη και μπορούμε να πιάσουμε τα παγωτά, τα τυλίγουμε ένα ένα με λαδόκολλα ή με αλουμινόχαρτο.

Tip

για το παγωτό

Είναι σημαντικό καθώς ανακατεύουμε να πιέζουμε που και που την σπάτουλα σιλικόνης στα τοιχώματα και τον πάτο του μπολ ώστε να μην μείνει μείγμα σοκολάτας - ζαχαρούχου χωρίς να αναμειχθεί με τη σαντιγί.

για την σύνθεση και επικάλυψη

Επειδή το παγωτό σε σχήμα μπαστούνι είναι μεγάλο, καλύτερα να το κόψουμε στη μέση, να βάλουμε το μισό στην κατάψυξη και να δουλέψουμε με το άλλο μισό ώστε να μην λιώσει.

Η λαδόκολλα ή το αλουμινόχαρτο στο τύλιγμα, μας βοηθάει όχι μόνο στην συντήρησή τους στην κατάψυξη για αρκετό χρονικό διάστημα αλλά και για να μπορούμε να τα προσφέρουμε σε ατομικές μερίδες.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μισό κομμάτι από το μπαστούνι παγωτού για την παρασκευή ατομικών παγωτών και με το άλλο μισό να φτιάξουμε τούρτα παγωτό με λαχταριστά κύματα σοκολάτας.

Αναδημοσίευση από HuffPost Greece και MagiaCook