Κυριακάτικο τραπέζι: Σαλάτα με ξερά σύκα, κεφτεδάκια κοκκινιστά και ζαχαρομπακλαβάς

Το κρασί μόνο να μην ξεχάσει κάποιος να φέρει.

Στρώνουμε το τραπέζι μας την Κυριακή, μία ώρα νωρίτερα απ′ ότι είχαμε συνηθίσει το καλοκαίρι, για τρία εξαιρετικά πιάτα. Τρεις συνταγές που είναι η πρώτη καλύτερη από την δεύτερη και η τρίτη καλύτερη από την πρώτη.

Το μενού μας απαρτίζεται από μία σαλάτα με ξερά σύκα, αχλάδι και σκοτύρι Ίου. Περί ποίου ο λόγος; Περί ενός μαλακού κατσικίσιου τυριού με πικάντικη γεύση και άρωμα από θρούμπι. Για κυρίως πιάτο ζούμε την απόλυτη ιταλική φαντασίωση αφού μαγειρεύουμε κεφτεδάκια σε πλούσια σάλτσα ντομάτας, που τα σερβίρουμε από ζυμαρικό και ρύζι μέχρι πουρέ και πατάτα τηγανιτή. Και τέλος για γλυκό προσφέρουμε ζαχαρομπακλαβά. Η αλλιώς, όπως μας λέει και η μαγείρισα, «την γεύση του μπακλαβά, τυλιγμένο σαν αμυγδαλωτό στην άχνη».

Το κρασί μόνο να μην ξεχάσει κάποιος να φέρει.

Καλή όρεξη.

Σαλάτα με ξερά σύκα, αχλάδι και σκοτύρι Ίου

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 10 λεπτά

Υλικά

10 φύλλα σπανάκι τρυφερά

2 σύκα αποξηραμένα

1 αχλάδι

1 κ.σ. σταφίδες μαύρες

2-3 καρύδια

50 γρ. σκοτύρι Ίου

2 κ.σ. λευκό ξύδι μπαλσάμικο

1 κ.γ. μουστάρδα απαλή

1 κ.γ. μέλι

Εκτέλεση

Διαλέγουμε πολύ τρυφερά και μικρά φύλλα από σπανάκι.

Πλένουμε το σπανάκι και το τοποθετούμε στο πιάτο που θα σερβίρουμε την σαλάτα.

Ψικολόβουμε το σύκο και το αχλάδι σε λεπτές φέτες και τα προσθέτουμε πάνω από το σπανάκι.

Σε ένα μπρίκι βάζουμε το μέλι και το ζεσταίνουμε έως ότου γίνει ρευστό.

Ανακατεύουμε καλά το μέλι, με το ελαιόλαδο, το ξύδι και την μουστάρδα, ώστε να δημιουργήσουμε ένα κρεμώδες ντρέσινγκ.

Προσθέτουμε στην σαλάτα το σκοτύρι θρυμματισμένο, τις σταφίδες, τα καρύδια και περιχύνουμε με το ντρέσινγκ.

Ανδημοσίευση από HuffPost και Funky Cooκ

Κεφτεδάκια με Πλούσια Σάλτσα Ντομάτας (Ιταλικά Κεφτεδάκια)

Μερίδες: 4 άτομα

Προετοιμασία: 15 λεπτά

Μαγείρεμα: 60 λεπτά

Υλικά

για τον κιμά

400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

150 γρ. κιμά χοιρινό

100 λουκάνικο χωριάτικο ή πεπερόνι (προαιρετικά)

3 κ.σ. παρμεζάνα

1 αυγό

1 κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδο

2 φέτες ψωμί

3 κ.σ. γάλα

2 κ.σ. μαϊντανό

1 κ.γ. τοματοπελτέ

1/2 κ.γ. πάπρικα καπνιστή

1/2 κ.γ. ρίγανη

Φρεσκοκομμένο πιπέρι

Αλάτι

για την σάλτσα

1 κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδο

70 ml. ελαιόλαδο

1 κ.σ. τοματοπελτέ

2 κ.σ. μέλι

1½ κ.σ. μουστάρδα

4 κ.σ παρμεζάνα

200 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες ή ντοματάκια κονκασέ

400 γρ. σάλτσα ντομάτας

200 ml. κόκκινο κρασί

1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή

½ κ.γ. ρίγανη

1 κλωναράκι φρέσκο θυμάρι

2-3 κλωναράκια μαϊντανό

Φρεσκοκομμένο πιπέρι

Αλάτι

Εκτέλεση

ο κιμάς

Αφαιρούμε το περίβλημα του εντέρου από το λουκάνικο, το ψιλοκόβουμε και το αναμειγνύουμε τους δύο κιμάδες.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό και το ψωμί.

Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε το μείγμα των κιμάδων με όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε για 5 λεπτά.

Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη τροφίμων και τοποθετούμε στο ψυγείο για 15 λεπτά ή όσο περισσότερο χρόνο έχουμε στην διάθεσή μας.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο και ξεκινάμε να πλάθουμε κεφτεδάκια.

Τα ακουμπάμε σε δίσκο ψησίματος όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Ψήνουμε για 20 λεπτά στους 200°C.

Ταυτόχρονα ξεκινάμε την παρασκευή της σάλτσας.

η σάλτσα

Αν χρησιμοποιούμε φρέσκες ντομάτες, αφαιρούμε τις φλούδες, τα σπόρια και τις ψιλοκόβουμε.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Σε μια βαθιά κατσαρόλα σωτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να «γυαλίσουν», περίπου 1-2 λεπτά.

Προσθέτουμε τον τοματοπελτέ, την σάλτσα ντομάτας, το κρασί, τις ντομάτες, επιπλέον τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά.

Σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά ή αν χρησιμοποιούμε φρέσκες ντομάτες μέχρι να μειωθούν στο μισό τα υγρά τους.

Μόλις αρχίζει να δένει η σάλτσα προσθέτουμε το μέλι, την μουστάρδα, την παρμεζάνα και τα ζεστά κεφτεδάκια.

Συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Στο τέλος προσθέτουμε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Tips

Το μέγεθος τους πρέπει να είναι μεγαλύτερο από τα κεφτεδάκια που συνηθίζουμε, περίπου όσο περίπου ένα μοσχολέμονο (λάιμ).

Ο πιο εύκολος τρόπος για να ξεφλουδίσουμε τις ντομάτες είναι να τις χαράξουμε ελαφρά στο κάτω μέρος και να τις βυθίσουμε για μερικά λεπτά σε καυτό νερό.

Tips για τα για τα κεφτεδάκια με σπαγγέτι ή λιγκουίνι

Βράζουμε τα λιγκουίνι ή το σπαγγέτι κρατώντας 1 φλυτζάνι νερό από το νερό που έβρασαν.

Αφαιρούμε τα κεφτεδάκια από την σάλτσα και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα.

Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τα ζυμαρικά, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, την σάλτσα και ανακατεύουμε προσθέτοντας περίπου μισό φλυτζάνι από το νερό που κρατήσαμε.

Ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά και προσθέτουμε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρεσκοκομμένο πιπέρι.

Σερβίρουμε με τα ζεστά κεφτεδάκια.

Το τυράκι στα ζυμαρικά, σπάταλα.

Αναδημοσίευση από HuffPost και Funky Cook

Ζαχαρομπακλαβάς

Παρασκευή: 60 λεπτά

Έτοιμο: μετά από 12 ώρες

Μερίδες: 25 κομμάτια

Υλικά

400 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα

4 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό

350 γρ. μέλι

150 γρ. ζάχαρη

150 ml. νερό

1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού

1 κ.σ. κοφτή κανελογαρίφαλα

Ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Σπάμε τα αμύγδαλα σε γουδί ή στον πολυκόφτη και τα κραταμε ένα στάδιο πριν να γίνουν ψίχα.

Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο βάζουμε το μέλι σε μέτρια θερμοκρασία.

Το ζεσταίνουμε μέχρι να ρευστοποιήθεί.

Προσθέτουμε την ζάχαρη και το νερο, χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά.

Μόλις το μείγμα αρχίσει να βράζει, να βγάζει φουσκάλες και να δένει το σιρόπι προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το αμύγδαλο, το ξύσμα, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει το μείγμα.

Στρώνουμε σε ένα ταψί μπόλικη άχνη, ρίχνουμε το ζεστό μείγμα και καλύπτουμε με άχνη.

Πατάμε με το χέρι μας μέχρι να απλωθεί το μείγμα ομοιόμορφα, μέχρι 5 εκατοστά ύψος.

Καλύπτουμε την επιφάνεια με άχνη και αφήνουμε σχεδόν 12 ώρες πριν τον κόψουμε σε κομμάτια.

Αποθηκεύουμε σε κουτί που κλείνει ερμητικά.

Tip

Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε τα αμυγδαλα μισά απρισμένα και μισά με φλούδα.

Αναδημοσίευση από HuffPost και Funky Cook