Κυριακάτικο τραπέζι: Κοτόπουλο με φέτα, πιπεριές και ούζο ή αλλιώς μεθυσμένο

Και αφράτη μαρένγκα με σοκολάτα, χουρμάδες και φουντούκια.
|
Open Image Modal
Huw Jones via Getty Images

Θα μαγειρέψουμε δύο πολύ εύκολες και λαχταριστές συνταγές στο κυριακάτικο τραπέζι αυτής της εβδομάδας.

Για κυρίως θα ετοιμάσουμε κοτόπουλο με τυρί φέτα θρυμματισμένη, τρίχρωμες πιπεριές και ούζο, μαζί με φρέσκο βασιλικό, κρεμμύδι και σκορδάκι.

Για επιδόρπιο θα προσφέρουμε το γλυκό «τουρλού», αφού όλα τα υλικά ανακατεύονται μαζί. Αφράτη μαρένγκα με σοκολάτα, χουρμάδες και φουντούκια. Το απολαμβάνουμε κρύο.

Καλή όρεξη.

Κοτόπουλο με φέτα, πιπεριές και ούζο ή «μεθυσμένο κοτόπουλο»

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 15 λεπτά

Μαγείρεμα: 1 ώρα 

Υλικά

1 κοτόπουλο 11/2 κιλό, κομμένο σε μερίδες

200 γρ. ελαιόλαδο

2-3 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

1/2 φλιτζάνι ούζο

2-3 ντομάτες κόκκινες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες

1 κιλό πιπεριές τρίχρωμες (κόκκινη, πράσινη και κίτρινη), κομμένες σε λωρίδες

1 κ.σ. βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο

1/2 κιλό φέτα θρυμματισμένη

1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις (για το αλεύρωμα)

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για την γαρνιτούρα

λίγα φυλλαράκια βασιλικού

Εκτέλεση

Ρίχνουμε στις μερίδες κοτόπουλο αλάτι, πιπέρι, τις αλευρώνουμε και τις βάζουμε στην κατσαρόλα με το ελαιόλαδο να πάρουν ρόδινο χρώμα.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι να μαραθεί, το σβήνουμε με το ούζο και ρίχνουμε τις ντομάτες, το σκόρδο, τις πιπεριές, το βασιλικό, αλάτι, πιπέρι και τα ανακατεύουμε για λίγο με μια κουτάλα.

Βάζουμε νερό, τόσο όσο να σκεπαστούν τα υλικά μέσα στην κατσαρόλα, σκεπάζουμε με το καπάκι της και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα.

Προσθέτουμε στο τελευταίο 3λεπτο φέτα και ανακατεύουμε απαλά.

Σερβίρουμε το κοτόπουλο ζεστό με την σάλτσα του και τοποθετούμε πάνω του λίγα φύλλα φρέσκο βασιλικό.

Αναδημοσίευση από «κουζίνα - νοστιμιές από τον Ηλία Μαμαλάκη».

Αφράτη μαρένγκα με σοκολάτα, χουρμάδες και φουντούκια

Open Image Modal
Pawel Wewiorski via Getty Images

Μερίδες: 6

Υλικά

7 ασπράδια αυγών

200 γρ. ζάχαρη άσπρη κρυσταλλική

150 γρ. φουντούκια καβουρδισμένα και κοπανισμένα

200 γρ. χουρμάδες ψιλοκομμένοι

200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη

30 γρ. κορν φλάουρ

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα τάρτας διαμέτρου 25 εκ.

Χτυπάμε τ′ ασπράδια στο μίξερ μέχρι να ασπρίσουν και ρίχνουμε σιγά σιγά την ζάχαρη.

Αδειάζουμε το μείγμα από το μίξερ σε ένα μπολ και ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί. Ανακατεύουμε απαλά και γεμίζουμε την φόρμα της τάρτας.

Ψήνουμε για 1 ώρα, σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει.

Ξεφορμάρεται κρύα.

Tip

Καταναλώνεται εντός 2 ημερών.

Αναδημοσίευση από «Σοκολάτα» - Στέλιος Παρλιάρος, εκδόσεις Ι. Σιδέρη