Κυριακάτικο τραπέζι: Λαζάνια με πράσα - μανούρι και κρέμα γιαουρτιού με ροδάκινα και αμαρέτο

Τι να κάνουμε, είμαστε μακαρονάδες.
Open Image Modal
Getty

Ε, όπως έλεγε και μια διαφήμιση, τι να κάνουμε είμαστε μακαρονάδες. Στρώνουμε λοιπόν το κυριακάτικο τραπέζι μας με εξαιρετικές συνταγές.

Για κυρίως θα μαγειρέψουμε λαζάνια με πράσα και μανούρι αλλά θα βάλουμε και σέλερι, ανθότυρο, γραβιέρα μαζί με λίγη παρμεζάνα. Για γλυκό θα τρατάρουμε δροσερότατη κρέμα γιαουρτιού με ροδάκινα και ένταση από λικέρ αμαρέτο.

Καλή όρεξη

Μερίδες: 6 - 8

Προετοιμασία: 20 λεπτά

Μαγείρεμα: 55 λεπτά

Υλικά

500 γρ. λαζάνια (αυτά που δεν χρειάζονται βράσιμο)

1 κιλό πράσα

4 κλωναράκια σέλερι

2 κρεμμύδια μέτρια

1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί

2 φλιτζάνια μανούρι τριμμένο

2 φλιτζάνια ανθότυρο τριμμένο

1/2 φλιτζάνι γραβιέερα τριμμένη

1/2 φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη

1 φλιτζάνι γάλα

3 αυγά

1 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο

ελαιόλαδο

αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Καθαρίζουμε το σέλερι από τις ίνες του και το ψιλοκόβουμε. Ζεσταίνουμε 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, πράσα, σέλερι σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά μέχρι να μαραθούν τα λαχανικά. Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε για λίγα λεπτά στην φωτιά έως ότου εξατμιστεί το αλκοόλ.

Αδειάζουμε τα πράσα σε μπολ και προσθέτουμε μανούρι, φέτα, τα αυγά χτυπημένα και μοσχοκάρυδο. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε το μείγμα. Απλώνουμε λίγο από το μείγμα τυριών και πράσου στην βάση ενός ταψιού με διαστάσεις 30x40 και στρώνουμε μια σειρά λαζάνια. Ρίχνουμε λίγο από το μείγμα και σκεπάζουμε με λαζάνια. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο με τα υπόλοιπα υλικά.

Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε τα λαζάνια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε τα λαζάνια, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την γραβιέρα και την παρμεζάνα και συνεχίζουμε το ψήσιμο άλλα 10 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσουν για 15 λεπτά πριν τα κόψουμε και σερβίρουμε.

Tip

Προσέχουμε να καλύψουμε την επιφάνεια με το μείγμα τυριών για να μην στεγνώσουν τα λαζάνια.

 

Αναδημοσίευση από Extra Gourmet «36 λαχταριστές μακαρονάδες» της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας σε συνταγές του Βαγγέλη Δρίσκα.

 

Κρέμα γιαουρτιού με ροδάκινα και αμαρέτο

Open Image Modal
Getty

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 10 λεπτά

Υλικά

500 γρ. στραγγιστό γιαούρτι

6 - 7 ροδάκινα

2 κ.σ. ζάχαρη άχνη

2 σφηνάκια λικέρ αμαρέτο

φρέσκος δυόσμος για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε τα ροδάκινα. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και τα περιχύνουμε με το λικέρ.

Ανακατεύουμε το γιαούρτι με την ζάχαρη και το ρίχνουμε στο μπολ με τα ροδάκινα.

Μοιράζουμε το μείγμα σε μπολ και γαρνίρουμε με φύλλα φρέσκου δυόσμου.

Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.

Tip

Αν θέλουμε κρατάμε στην άκρη λίγα κομμάτια από τα ψιλοκομμένα ροδάκινα για το γαρνίρισμα.

Αναδημοσίευση από Extra Gourmet «Σε 10 λεπτά!» της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας σε συνταγές του Βαγγέλη Δρίσκα.