Κυριακάτικο τραπέζι: Μοσχάρι στην κατσαρόλα με γλυκόξινη - πιπεράτη σάλτσα και πουρέ πατάτας

Και ζεστή κρέμα με κανέλα, ρούμι και καραμελωμένα φυστίκια Αιγίνης.
Open Image Modal
LauriPatterson via Getty Images

Μετά την Τσικνοπέμπτη και την εξαιρετική συνταγή «Παγιάρ από μοσχαρίσιο κόντρα φιλέτο και 3 συνοδευτικά ντιπ», συνεχίζουμε την κρεατοφαγία  μας με μαμαδίστικο φαϊ στην κατσαρόλα.

Έτσι λοιπόν μαγειρεύουμε για κυρίως πιάτο μοσχάρι στην κατσαρόλα με γλυκόξινη - πιπεράτη σάλτσα από δαμάσκηνα μαζί με πουρέ πατάτας. Για το κρέας θα χρησιμοποιήσουμε επιπλέον υλικά όπως χυμό από εσπεριδοειδή, μαζί με λευκό κρασί, μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και κρεμμύδια χοντροκομμένα.

Στον πουρέ μας θα προσθέσουμε φύλλα δάφνης μαζί με 2-3 tip που θα τον απογειώσουν.

Όσο για το γλυκό, επιλέγουμε να φτιάξουμε την κρέμα των παιδικών μας χρόνων, λίγο πειραγμένη, αφού εκτός από κανέλα, θα προσθέσουμε σταφίδες βουτηγμένες στο ρούμι και θα σερβίρουμε με καραμελωμένα φιστίκια Αιγίνης. Ενώ και σε αυτή την περίπτωση έχουμε ένα tip που θα συνοδεύσει τέλεια την κρέμα μας.

Καλή όρεξη.

Μοσχάρι στην κατσαρόλα με γλυκόξινη - πιπεράτη σάλτσα και πουρέ πατάτας

Μερίδες: 6-8

Υλικά

για το κρέας

1½ κιλό μοσχάρι, κιλότο ή στρογγυλό

2 κρεμμύδια, χοντροκομμένα

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. ζάχαρη άσπρη κρυσταλλική

1 φλιτζάνι λευκό κρασί

μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι

1/3 - 1/2 φλιτζάνι χυμό λεμόνι

2 φλιτζάνια ή περισσότερο ζωμό από κότα ή κρέας

400 γρ. δαμάσκηνα ξερά χωρίς κουκούτσι

αλάτι

για τον πουρέ πατάτας

6-7 πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες στα 4

2-3 φύλλα δάφνης

2/3 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος

5-6 κ.σ. βούτυρο αγελάδος

1-2 κ.σ. γάλα (προαιρετικά)

λευκό πιπέρι φρεσκοτριμμένο

αλάτι

Εκτέλεση

για το κρέας

Σε κατσαρόλα, βάζουμε το κρέας, κρεμμύδια, λάδι, ζάχαρη και νερό να σκεπάζει το κρέας. Μόλις πάρει βράση ξαφρίζουμε και σιγοβράζουμε για 30-35 λεπτά, δυναμώνοντας την φωτιά στο τέλος, έτσι ώστε να εξατμιστεί το νερό και να μείνει το λάδι.

Κόβουμε το κρέας σε φέτες και το βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα. Το γυρίζουμε για να σοταριστεί από όλες τις πλευρές. Αδειάζουμε μέσα το κρασί και μόλις πάρει 2-3 βράσεις, προσθέτουμε το πορτοκάλι και το μισό λεμόνι. Βάζουμε τον ζωμό να σκεπάσει το κρέας.

Σιγοβράζουμε για 30 λεπτά και προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, καθώς και λίγο ζωμό. Βράζουμε 20-30 λεπτά, μέχρι κρέας και δαμάσκηνα να μαλακώσουν. 

Βάζουμε αλάτι. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε με λίγο λεμόνι, αν το αποτέλεσμα μας φανεί γλυκό.

Αφήνουμε το κρέας να μείνει τουλάχιστον 3 ώρες στο ψυγείο.

για τον πουρέ

Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τις πατάτες με την δάφνη, μέχρι να μαλακώσουν.

Σουρώνουμε και βάζουμε τα κομμάτια σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο, σε σιγανή φωτιά να στεγνώσουν.

Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα με 3 κ.σ. βούτυρο, προσέχοντας να μην βράσουν.

Με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε, πιέζοντας να λιώσουν οι πατάτες, προσθέτοντας σταδιακά την ζεστή κρέμα. Θα γίνουν σχεδόν ομοιόμορφος πουρές. Αν χρειαστεί προσθέτουμε 1-2 κ.σ. γάλα.

Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύοντας προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο, κατεβάζοντας από την φωτιά και γυρίζοντας τον πουρέ για να τον ενσωματώσουμε.

για το σερβίρισμα

Προτού σερβίρουμε, ζεσταίνουμε το φαγητό και βγάζουμε τα μισά δαμάσκηνα. Λιώνουμε τα δαμάσκηνα στο μπλέντερ, τα προσθέτουμε στην σάλτσα και τα βράζουμε για 1 λεπτό.

Δοκιμάζουμε και διαμορφώνουμε την γεύση, που πρέπει να είναι γλυκόξινη και πιπεράτη.

Σερβίρουμε φέτες κρέας, με 2-3 δαμάσκηνα και πουρέ πατάτας που θα περιχύσουμε με την σάλτσα.

Tip

Αντί για 2/3 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος στον πουρέ, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 1/2 φλιτζάνι κρέμα και 1/2 φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι.

Ενώ μπορούμε αντικαταστήσουμε το βούτυρο αγελάδος με Κερκύρας.

Αναδημοσίευση από «Gourmet» σε συνταγή Αγλαΐας Κρεμέζη.

Ζεστή κρέμα με κανέλα, ρούμι και καραμελωμένα φυστίκια Αιγίνης

Open Image Modal
Cris Cantón via Getty Images

Μερίδες: 6-8

Υλικά

1 λίτρο γάλα

6 κ.σ. κορνφλάουρ

2 κ.σ. μαύρη σταφίδα χωρίς κουκούτσι

1 φλιτζάνι τσαγιού ρούμι

1 κ.σ. τριμμένη κανέλα για το μείγμα

1 νεροπότηρο ζάχαρη άσπρη κρυσταλλική

200 γρ. καραμελωμένα φυστίκια Αιγίνης για το σερβίρισμα

μπόλικη τριμμένη κανέλλα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Σε ένα μπρίκι βάζουμε το ρούμι και το ζεσταίνουμε απαλά. Το αδειάζουμε σε ένα μπολ και μουλιάζουμε τις μαύρες σταφίδες για 1 ώρα.

Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε το κρύο γάλα και διαλύουμε μέσα το κορνφλάουρ και την κανέλα. Προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε μέσα το ρούμι μαζί με τις σταφίδες και βάζουμε το μείγμα στη φωτιά.

Το ζεσταίνουμε απαλά ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα. Σιγά σιγά το μείγμα θα αρζίσει να πήζει. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για λίγο και μόλις πάρει την υφή που θέλουμε το αδειάζουμε μέσα στα μπολ.

Σε μια λεία επιφάνεια με πολύ κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα καραμελωμένα φυστίκια. Πασπαλίζουμε με αυτά τα μπολ και ρίχνουμε μπόλικη τριμμένη κανέλα από πάνω.

Την σερβίρουμε ζεστή ή αφού την κρυώσουμε καλά στο ψυγείο.

Tip

Συνοδεύουμε την κρεμούλα με ένα σφηνάκι παγωμένο ρούμι.

Αναδημοσίευση από «Gourmet» σε συνταγή Ηλία Μαμαλάκη.