Κυριακάτικο τραπέζι: Μπάμιες στο φούρνο με ντομάτα - δυόσμο και μασκαρπόνε με σοκολάτα

Μέσα σε τραγανό μπισκότο, γαρνιρισμένο με ροδάκινα, κουκουνάρια και μέλι.
Open Image Modal
Getty

Απο τα πλέον αγαπημένα μου λαδερά στρώνουμε για το Κυριακάτικο τραπέζι αυτής της εβδομάδας. 

Μαγειρεύουμε μπάμιες στο φούρνο με ντομάτα και δυόσμο, πασπαλισμένες με τριμμένο τυρί φέτα μαζί με μπόλικο κρεμμυδάκι.

Ενώ για γλυκό μας περιμένει λαχταριστό μασκαρπόνε με σοκολάτα, μέσα σε τραγανό μπισκότο, γαρνιρισμένο με ροδάκινα, κουκουνάρια και μέλι. Απλά θεϊκό το φαγητό μας.

Καλή όρεξη.

 

Μπάμιες στο φούρνο με ντομάτα και δυόσμο

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 30 λεπτά

Ψήσιμο: 1 ώρα περίπου

Υλικά

1 κιλό φρέσκιες μπάμιες

1/3 φλιτζάνι τσαγιού ξύδι από κόκκινο κρασί

2/3 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

1/2 κ.γ. ζάχαρη

500 γρ. ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες, με τα υγρά τους

1 φλιτζάνι τσαγιού φρέσκο κρεμμυδάκι, κομμένο σε ροδέλες

φύλλα από 1 ματσάκι δυόσμο χοντροκομμένα

300 γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένη σε μέτρια κομμάτια

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε τις μπάμιες και τις στραγγίζουμε.

Τις καθαρίζουμε ως εξής: Με ένα κοφτερό μαχαιράκι «ξεφλουδίζουμε» το κοτσανάκι γύρω γύρω, αφήνοντας έναν κώνο, χωρίς να ανοίξουμε τρύπα προς το εσωτερικό και τα σπορια, για να μην διαλυθεί ο καρπός.

Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μία κατσαρόλα με βαρύ πάτο το μισό ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε τις μπάμιες και τις σοτάρουμε για 5 λεπτά. Ανακατεύουμε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα η κουνάμε το σκεύος.

Ρίχνουμε το ξύδι και όταν εξατμιστεί μετά από περίπου 3 - 4 λεπτά, ρίχνουμε την ζάχαρη. Με αυτό τον τρόπο περιορίζουμε την βλέννα που βγάζουν οι μπάμιες. Μόλις ροδίσουν, αποσύρουμε το το σκεύος από την φωτιά και τις ρίχνουμε σε ένα μεσαίου μεγέθους ταψί.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς.

Προσθέτουμε την ντομάτα, το κρεμμύδι, την φέτα, τον δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερο, ανακατεύουμε απαλά, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 40 λεπτά.

Ξεσκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά ακόμα. 

Αφήνουμε λίγο να σταθούν, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο (1/3 φλιτζανι του τσαγιού) και σερβίρουμε.

Tip

Αντί για φρέσκο κρεμμυδάκι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ίδια ποσότητα σε ξερό, ψιλοκομμένο.

Αντί για φρέσκο μαϊντανό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 1 1/2 κ.σ. ξερό, τριμμένο.

 

Αναδημοσίευση από τον Γαστρονόμο της Καθημερινής «Τα λαδερά είναι κουλ!», σε συνατγή της Νένας Ισμυρνόγλου

 

Μασκαρπόνε με σοκολάτα μέσα σε τραγανό μπισκότο γαρνιρισμένο με ροδάκινα, κουκουνάρια και μέλι

Open Image Modal
Roberto Moiola / Sysaworld via Getty Images

Μερίδες: 8 - 10

Υλικά

για το μπισκότο

400 γρ. μπισκότα πτι μπερ

200 γρ. βούτυρο

για την κρέμα γάλακτος

700 γρ. μασκαρπόνε

4 κρόκοι αυγών

50 γρ. ζάχαρη άχνη

200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

για το σερβίρισμα

150 γρ. μέλι

1 λεμόνι ξύσμα

30 γρ. ρούμι μαύρο

1/2 πορτοκάλι χυμό

30 γρ. κουκουνάρια ελαφρά καβουρδισμένα

2 ροδάκινα κομμένα σε μακρόστενες φέτες

Εκτέλεση

για το μπισκότο

Τρίβουμε τα μπισκότα στο μπλέντερ πολύ λεπτά και τα αδειάζουμε σε ένα σκεύος. Προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιγενής ζύμη.

Απλώνουμε την ζύμη σε ατομικά δαχτυλίδια η στο κάτω μέρος ενός μεγάλου. Με την ίδια ζύμη ντύνουμε και το τοίχωμα των δαχτυλιδιών σε ένα πάχος 5 χιλιοστών πιέζοντας καλά.

Ψήνουμε για 10 - 12 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Αφήνουμε να κρώσουν πολύ καλά, αφαιρούμε τα δαχτυλίδια και έτσι έχουμε φορμίτσες ή μια φόρμα μπισκότο.

για την κρέμα

Σε ένα σκεύος ανακατεύουμε την ζάχαρη με τ′ αυγά μέχρι να ασπρίσουν λίγο. Τα ανακατεύουμε με το μασκαρπόνε και προσθέτουμε την σοκολάτα.

Με το μείγμα μας γεμίζουμε τις φόρμες από τα μπισκότα και τα αφήνουμε για 2 - 3 ώρες στο ψυγείο πριν σερβίρουμε.

για το σερβίρισμα

Σε μπεν μαρί βάζουμε το μέλι, το ξύσμα λεμονιού, το ρούμι και τον χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε καλά για 5 λεπτά, κατεβάζουμε από τον μπεν μαρί και αφήνουμε να κρυώσει.

Σερβίρουμε το γλυκό αφού το γαρνίρουμε με τα ροδάκινα και τα κουκουνάρια και αφου το περιχύσουμε με την σως από το μέλι.

 

Αναδημοσίευση από το βιβλίο «Σοκολάτα» του Στέλιου Παρλιάρου, εκδόσεις Ι.Σιδέρης, 2001.