Κυριακάτικο τραπέζι: Ραβιόλι με σπανάκι και σάλτσα ντομάτας και αγαπημένη γαλατόπιτα

Χειροποίητο ζυμαρικό για κυρίως, που σπανίως βλέπουμε να σερβίρεται στην ελληνική κουζίνα.
Open Image Modal
funky cook

Αφού στις γιορτές φάγαμε όσο κρέας μπορούσαμε και δεν μπορούσαμε, λίγη αποτοξίνωση δεν βλάπτει.

Με αυτό κατά νου, στο τραπέζι της Κυριακής θα μαγειρέψουμε δύο συνταγές που θα γλείφουμε τα δάχτυλα μας. Ζυμαρικό χειροποίητο για κυρίως, που σπανίως βλέπουμε να σερβίρεται στην ελληνική κουζίνα. Αγαπημένα ραβιόλι με σπανάκι και σάλτσα ντομάτας. Γεύμα ελαφρύ και βιταμινούχο όπως έλεγε και ο Θανάσης Βέγγος στην ταινία, «Τρελλός, παλαβός και Βέγγος».

Και για γλυκάκι, εξαιρετική γαλατόπιτα ή γαλόπιτα όπως την λένε σε κάποια μέρη της Ελλάδας. Με κανελίτσα και άχνη ζάχαρη από πάνω στο σερβίρισμα. Μανιφίκ.

Καλή όρεξη.

Ραβιόλι με σπανάκι και σάλτσα ντομάτας

Open Image Modal
funky cook

Μερίδες: 5

Προετοιμασία: 2 ώρες

Μαγείρεμα: 30 λεπτά

Υλικά

για την ζύμη

2 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις και επιπλέον για το άνοιγμα της ζύμης

2 αυγά

2 κρόκους αυγών

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

για την γέμιση

400 γρ φυλλα σπανάκι

150 γρ τυρί ανθότυρο

3 κρεμμυδάκια φρέσκα

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

1 κουταλιά της σούπας φύλλα βασιλικού

¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

αλάτι

για την σάλτσα ντομάτας

3 μεγάλες ντομάτες ώριμες

½ κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ

250 ml. ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών

1 κρεμμύδι

1-2 σκελίδες σκόρδο

½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

ελαιόλαδο

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

αλάτι

για το σερβίρισμα

Τυρί ροκφόρ

Τυρί παρμεζάνα

Εκτέλεση

για την ζύμη

Σε ένα λεκανάκι κοσκινίζουμε το αλεύρι, ρίχνουμε τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα και το αλάτι.

Ζυμώνουμε μέχρι να ξεκολλάει από τα χέρια μας η ζύμη.

Η ζύμη πρέπει να είναι πολύ σφιχτή, αν δεν είναι προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή αν παραείναι σφιχτή ελάχιστο χλιαρό νερό.

Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα.

Η ζύμη μετά από μία ώρα έχει γίνει μαλακή και εύπλαστη.

για την γέμιση

Ζεματάμε τα φύλλα από το σπανάκι 6-7 λεπτά και τα αφήνουμε να στραγγίσουν πάρα πολύ καλά.

Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης εκτός του τυριού στο μούλτι και τα πολτοποιούμε.

Προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε καλά.

Aν η γέμιση έχει υγρά, προσθέτουμε παρμεζάνα τριμμένη.

Αφήνουμε τη γέμιση στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.

για την σάλτσα ντομάτας

Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά.

Βάζουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Την κρατάμε ζεστή μέχρι να σερβίρουμε.

για τα ραβιόλι

 Χωρίζουμε την ζύμη στα δύο και σκεπάζουμε την μισή με μεμβράνη.

Αλευρώνουμε τον πάγκο και ανοίγουμε την ζύμη σε ορθογώνιο φύλλο, περίπου 2 χιλιοστών, το οποίο σκεπάζουμε με βρεγμένη πετσέτα.

Ανοίγουμε την άλλη μισή ζύμη στο ίδιο μέγεθος.

Χρησιμοποιώντας ένα μικρό κουταλάκι αφήνουμε μικρές κουταλιές από τη γέμιση σε απόσταση 3 εκατοστών τη μια από την άλλη κατά μήκος του φύλλου.

Σκεπάζουμε το άλλο φύλλο από πάνω και πιέζουμε πολύ καλά με τα δάχτυλα γύρω από κάθε γέμιση να κολλήσει η ζύμη.

Κόβουμε κάθε κομμάτι της γέμισης με στρογγυλό κουπ πατ ή με κοφτερό μαχαίρι ή με τη ροδέλα κοπής για ζύμη.

Ακουμπάμε κάθε ραβιόλι σε αλευρωμένη επιφάνεια δίσκου για να μην κολλήσουν μεταξύ τους και αφήνουμε να στεγνώσουν για 40 λεπτά περίπου.

Βράζουμε άφθονο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα.

Ρίχνουμε τα ραβιόλι να βράσουν 3-4 λεπτά ή μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια.

Ακουμπάμε σε πιατέλα και περιχύνουμε με λιωμένο βούτυρο.

Σερβίρουμε περιχύνοντας με σάλτσα, θρυμματισμένο ροκφόρ ή φλύδες παρμεζάνας και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Αναδημοσίευση από HuffPost και Funky Cook

 

Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο

Open Image Modal

Κομμάτια: 10 με 12

Προετοιμασία: 70 λεπτά

Ψήσιμο: 45 λεπτά

Υλικά

1450 ml. γάλα πλήρες

115 γρ σιμιγδάλι ψιλό

30 gr. κόρν φλάουρ ή νισεστέ

4 αυγά

230 γρ ζάχαρη

1½ κουταλιά της σούπας βούτυρο

¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας 2 βανίλιες

ξύσμα ενός λεμονιού

για την επάλειψη

1 μεγάλο αυγό

3 κουταλιές της σούπας νερό

2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

για το σερβίρισμα

Κανέλα και άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, αν χρησιμοποιήσουμε εβαπορέ το αραιώνουμε.

Προσθέτουμε την ζάχαρη.

Ξεκινάμε να βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία.

Σε ένα μπώλ ανακατεύουμε καλά το σιμιγδάλι, το κόρν φλάουρ, τα αυγά, το αλάτι, τις βανίλιες, το ξύσμα και προσθέτουμε ένα φλυτζάνι από το γάλα που έχει ζεσταθεί.

Προσθέτουμε το μείγμα στο γάλα και συνεχίζουμε με υπομονή ν′ ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.

Όταν η κρέμα έχει πήξει, αποσύρουμε και προσθέτουμε το βούτυρο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Ρίχνουμε την κρέμα σε καλά βουτυρωμένο πυρέξ ή αντικολλητικό ταψί διαστάσεων, περίπου 33×25.

Χτυπάμε τα υλικά για την επάλειψη της γαλατόπιτας ελαφρά και περιχύνουμε να πάει παντού.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 λεπτά στους 180 βαθμούς.

Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά και κόβουμε σε κομμάτια, τα οποία πασπαλίζουμε με κανέλα και άχνη.

Tip

Αν θέλουμε μπορούμε να αρωματίσουμε και με άλλα ξύσματα εσπεριδοειδών.

Η γαλατόπιτα από ένα σημείο και μετά, κατά το ψήσιμο, θα πιάσει κρούστα. Αν δεν θέλουμε να «μαυρίσει», καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί.

Μπορούμε να αρωματίσουμε με μαστίχα, κάρδαμο ή άλλα μπαχαρικά και μυρωδικά.

Αναδημοσίευση από HuffPost και Funky Cook