Οκτώ φαγητά που καλό είναι να μην τα βάλουμε στο στόμα μας πριν πέσουμε για ύπνο

Αν θέλουμε να έχουμε μια ήσυχη νύχτα.
Open Image Modal
Rubberball/Mark Andersen via Getty Images
Sorry, lady, no ice cream in bed.

Δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε; Δεν είμαστε οι μόνοι. Είτε είναι οι κρύες νύχτες, ο κύκλος των ειδήσεων, οι προσωπικές υποθέσεις ή απλώς η ανεξήγητη αϋπνία, πολλοί από εμάς παλεύουμε να κοιμηθούμε – και να μείνουμε κοιμισμένοι. 

Εχουμε σκεφτεί, όμως, τον ρόλο που παίζει η διατροφή στον κύκλο του ύπνου μας; Οι περισσότεροι από εμάς δεν καταναλώνουμε φλιτζάνια καφέ πριν τον πέσουμε στο κρεβάτι, γιατί, όπως γνωρίζουμε, η καφεΐνη (δεν κάνει καλό). 

Αλλά δεν είναι μόνο ο καφές που πρέπει να προσέχουμε. Τα δημοφιλή είδη δείπνου (που περνούν από τον οισοφάγο) και τα σνακ μπορούν επίσης να προκαλέσουν απώλεια ύπνου... Να, λοιπόν, τι μπορεί να τρώμε λάθος:

1) Σοκολάτα

Open Image Modal
Oleg Begunenco / 500px via Getty Images
.

Υπάρχουν πολύ υψηλά επίπεδα καφεΐνης στην σοκολάτα, κάτι που την καθιστά μια κακή επιλογή για κατανάλωση αργά το απόγευμα και την νύχτα. Η καφεΐνη είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσει τον ύπνο REM (rapid eye movement) γνωστός και ως ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών, που θα μας αφήσει μάλλον να αισθανόμαστε ζαβλακωμένοι το πρωί. 

2) Μήλα

Open Image Modal
Maryna Terletska via Getty Images

Τα μήλα δεν περιέχουν καφεΐνη, αλλά περίπου 13 γραμμάρια φυσικών σακχάρων, που προκαλούν παρόμοια απόκριση όπως κι η καφεΐνη, απελευθερώνοντας αργά βιταμίνες από το μήλο σε όλο το σώμα – (πράγμα) καλό κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά που μας κάνει να νιώθουμε πιο ξύπνιοι τη νύχτα. Τουλάχιστον, σε αντίθεση με την καφεΐνη, δεν υπάρχουν κραδασμοί, τρέμουλο ή η τρομερή κατάρρευση που προκαλεί ο καφές. Επομένως, ίσως να το προτιμήσουμε για πρωινό καλύτερα . 

3) Ντομάτες

Open Image Modal
Netrebina Elena via Getty Images

Τα όξινα τρόφιμα όπως οι ντομάτες αξίζει να τα αποφεύγουμε λίγο πριν τον ύπνο, καθώς μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα παλινδρόμησης όταν είμαστε ξαπλωμένοι. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τα κρεμμύδια, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν πίεση στο στομάχι, προκαλώντας όξινο περιβάλλον στον οισοφάγο μας.

4) Τυριά

Open Image Modal
LauriPatterson via Getty Images

5) Αποξηραμένα φρούτα

Open Image Modal
Thomas, Evelyn via Getty Images
Dried cranberries in a white bowl

Οι φυτικές ίνες στα φρούτα είναι εξαιρετικές, (αλλά) με μέτρο. Ωστόσο, όταν καταναλώνονται το βράδυ μπορεί να μας αφήσουν να αισθανόμαστε φουσκωμένοι και (να έχουμε) αέρια. Όπως τα φρέσκα φρούτα, τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα ζάχαρης, τα οποία μπορούν να μας προσφέρουν ενέργεια..

6) Κάρρυ

Open Image Modal
GMVozd via Getty Images

Η χημική καψαϊκίνη βρίσκεται συχνά σε πικάντικα τρόφιμα όπως κάρυ και καυτερές σάλτσες. Ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος παρεμβαίνοντας στη διαδικασία θερμορύθμισής του. Με τη σειρά του, μπορεί να διαταράξει τον ύπνο, για να μην αναφέρουμε τα υψηλά επίπεδα ενέργειας που απαιτούνται για την πέψη των μπαχαρικών.

7) Γλυκά και κέικ

Open Image Modal
MEDITERRANEAN via Getty Images

Ανεξάρτητα από το πόσο δελεαστικό είναι να γευτούμε μια γλυκιά λιχουδιά πριν τον ύπνο, είναι κακή ιδέα για οποιονδήποτε, ειδικά εκείνους που δυσκολεύονται να κοιμηθούν. Τα ζαχαρούχα τρόφιμα, όπως το παγωτό, τα κέικ και τα γλυκά εκτοξεύουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ακολουθούμενα από πτώση. Αυτή η «συντριβή» ειδοποιεί τα επινεφρίδια ότι υπάρχει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία, με τη σειρά της, αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης και ξυπνά το σώμα από τον λήθαργο. Όσοι είναι απελπισμένοι για μια γλυκιά «λύση» πριν τον ύπνο, θα πρέπει να σκεφτούν να έχουν μια μπανάνα, καθώς (αυτή) προάγει τον ύπνο.

8) Πατατάκια 

Open Image Modal
Aleksandr Zubkov via Getty Images

Τα αλμυρά σνακ όπως οι ξηροί καρποί και τα πατατάκια είναι γνωστό ότι αφυδατώνουν το σώμα και αυξάνουν την κατακράτηση νερού. Ως αποτέλεσμα, ο ύπνος είναι πιο πιθανό να είναι «επιφανειακός» και διαταραγμένος. Μακροπρόθεσμα, αυτό θα προκαλέσει κούραση και κόπωση. Οι ειδικοί συνιστούν να μείνουμε μακριά από αλμυρές τροφές τουλάχιστον τρεις ώρες πριν το κρεβάτι για να εξασφαλίσουμε έναν καλό βραδινό ύπνο.

Ας προσπαθήσουμε να αποφύγουμε αυτές τις τροφές αμέσως πριν κοιμηθούμε και να δούμε αν αυτό έχει αποτέλεσμα.