Πιάτο ημέρας: Μελιτζάνες ογκρατέν με τυρί φέτα, κασέρι και ντομάτα

Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε μας υπόσχονται ένα εξαιρετικό φαγητό.
Open Image Modal
Xsandra via Getty Images

Την συγκεκριμένη συνταγή πρέπει να ομολογήσω πρώτη φορά θα την μαγειρέψουμε. Ούτε έτυχε ποτέ να την δοκιμάσουμε, αλλά τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε μας υπόσχονται ένα εξαιρετικό πιάτο ημέρας.

Ετσι λοιπόν θα ετοιμάσουμε μελιτζάνες ογκρατέν με τυρί φέτα, κασέρι και ντομάτα. Θα προσθέσουμε επίσης πατάτα, φρέσκο δυόσμο, σκορδάκι, μαζί με λίγη ζάχαρη, ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 5-6

Προετοιμασία: 30 λεπτά

Μαγείρεμα: 60 λεπτά

Υλικά

2 μελιτζάνες φλάσκες, σε μέτριες φέτες

4 μέτριες πατάτες, με την φλούδα

100 γρ. τυρί φέτα, χοντροκομμένη

150 γρ. κασέρι, τριμμένο

8-10 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα

καλαμποκάλευρο για το πανάρισμα

4 ώριμες ντομάτες, σε μικρά καρέ

1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

1/3 κ.γ. ζάχαρη άσπρη κρυσταλλική

80 ml ελαιόλαδο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε τις πατάτες σε άφθονο αλατισμένο νερό για 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε με το πιρούνι. Προσθέτουμε τα τυριά, τον δυόσμο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.

Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Αλευρώνουμε τις μελιτζάνες και τις τηγανίζουμε σε δόσεις για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τις στραγγίζουμε, Σοτάρουμε τις ντομάτες με το σκόρδο στο ίδιο λάδι για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε την ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε για 1 λεπτό και αποσύρουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Στρώνουμε τις μισές μελιτζάνες σε μέτριο ταψί και καλύπτουμε με τον πουρέ. Σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες, απλώνουμε ομοιόμορφα την σάλτσα ντομάτας και ψήνουμε για 20 λεπτά.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο: Το καλοκαίρι μας στην Κρήτη» σε συνταγή Νίκης Χρυσανθίδου.