Δριμεία επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ζήτημα των «απατηλών» προεκλογικών του υποσχέσεων εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΚΟΝΤRA.
Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για «απάτη» από πλευράς του πρώην πρωθυπουργού και διερωτήθηκε «πώς θα μπορέσει να τη δικαιολογήσει» μετεκλογικά, τονίζοντας ότι ενώ υποστήριζε πως όλες οι εξαγγελίες είναι κοστολογημένες γιατί περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθερότητας, «αποδεικνύεται ότι δεν έχουν καταθέσει τίποτα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Επισήμανε, δε, ότι ο κ. Σκυλακάκης αποκάλυψε αυτήν την «απάτη» γιατί παραδέχθηκε δημόσια ότι οι εξαγγελίες του Κ. Μητσοτάκη δεν περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο και σχολίασε πως αν έλεγε «ψέματα θα είχε αποπεμφθεί όπως οι άλλοι τρεις υποψήφιοι της ΝΔ».
Ο Αλ. Τσίπρας άφησε αιχμές και κατά του « μιντιακού συστήματος », καθώς όπως είπε, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει κάτι τέτοιο, δηλαδή δεν είχε εντάξει τις εξαγγελίες του στις «δεσμεύσεις με τους εταίρους», θα «ξεκινούσαν με αυτήν την είδηση» , αλλά «τώρα δεν υπάρχει πουθενά ».
Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί σύντομα μπροστά στις «απατηλές του υποσχέσεις».
Συγκεκριμένα για το ΕΣΥ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε πως η ΝΔ έχει μια «εξαιρετική επικοινωνιακή πολιτική» που όμως είναι «φούσκα» και πως η πραγματικότητα είναι πως το ΕΣΥ βρίσκεται σε κατάσταση «πλήρους διάλυσης».
Μάλιστα, τόνισε πως αυτό δεν γίνεται από λάθος αλλά από «πολιτική επιλογή», γιατί όπως είπε, σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ που παρά τα μνημόνια επέλεξε να «κρατήσει όρθια τα νοσοκομεία», η κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε να αφήσει τα το ΕΣΥ να καταρρεύσει, αν και μπορούσαν λόγω πανδημίας χωρίς πίεση να δαπανήσουν 60 δισ .
«Είναι επιλογή πολιτική και το δίλημμα της κάλπης έχει να κάνει και με το ΕΣΥ» είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως από τη μια είναι «ένα αξιόπιστο, προσβάσιμο ΕΣΥ για όλους, ανεξάρτητα των οικονομικών του δυνατοτήτων» και από την άλλη ένα ΕΣΥ «διαλυμένο» προκειμένου «να δοθεί χώρος στην ιδιωτική υγεία».
Όσον αφορά το θέμα της Ροδόπης, ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε για ακόμα μία φορά τον Κ. Μητσοτάκη ότι προσπάθησε «με ερασιτεχνικό τρόπο να στήσει μια άθλια παγίδευση» εναντίον του και σχολίασε πως αυτό δείχνει την «ανευθυνότητά» του στη «διαχείριση κρίσιμων εθνικών θεμάτων», καθώς «καμία κυβέρνηση δεν έχει παίξει τόσο χυδαία με ένα ευαίσθητο θέμα» όπως είναι η Θράκη ούτε έχει «εργαλειοποιήσει τόσο χυδαία την ΕΥΠ».
Παράλληλα, τόνισε πως οι προηγούμενοι που είχαν ζητήσει δηλώσεις εθνικοφροσύνης από τους βουλευτές της μουσουλμανικής μειονότητας ήταν ο Κασιδιάρης και ο Μιχαλολιάκος και μάλιστα είχε αντιδράσει και η ίδια η ΝΔ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε επίσης ότι «ποτέ δε σκέφτηκε το πολιτικό κόστος» και πρόταξε τις «αξίες» είτε ως πρωθυπουργός είτε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υπενθύμισε την πολιτική που άσκησε κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του είτε αφορούσε τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και τους συμβιβασμούς για να βγει η χώρα από το μνημόνιο, είτε τη Συμφωνία των Πρεσπών και το προσφυγικό.
Όσον αφορά, δε, το θέμα του φράχτη ξεκαθάρισε ότι το «πρόβλημα δεν είναι ο φράκτης αυτός καθ′ αυτός» αλλά ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να τον μετατρέψει σε «εθνικό σύμβολο» και ότι δημιουργεί την «ψευδαίσθηση» ότι ότι ένα τόσο «σύνθετο» ζήτημα όπως το μεταναστευτικό/ προσφυγικό «λύνεται με φράχτες».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε, θα παλέψει μέχρι την τελευταία στιγμή για την ανατροπή του αποτελέσματος, «να μη δημιουργηθεί η αίσθηση μιας ανεξέλεγκτης, ασύδοτης, καθεστωτικής εξουσίας». Κάλεσε τους πολίτες «να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό δεν θα επιτευχθεί αν ένα κόμμα πάει απ′ το 7% στο 8% ή με το αν κάποια κόμματα που δημιουργήθηκαν με την ευγενική χορηγία του Μαξίμου πάνε από το 2,5% στο 3% και κάτι, κόμματα που βρήκαν τρομακτική μιντιακή στήριξη όλο το προηγούμενο διάστημα».
Ερωτηθείς αν αναφέρεται στην «Πλεύση Ελευθερίας», απάντησε: «ναι νομίζω ότι είναι ένα καραμπινάτο παράδειγμα αυτό, σκανδαλώδες». Πρόσθεσε ότι αυτό το κόμμα ήταν από πριν, δεν δημιουργήθηκε «με τη χορηγία του Μ. Μαξίμου», αλλά ότι «εμφανίστηκε ως κόμμα που διεκδικεί την είσοδο στη Βουλή, που προωθήθηκε, με την ευγενική χορηγία του Μ. Μαξίμου». Σχολίασε ότι «υπήρξαν άλλα κόμματα που ήταν στη Βουλή και δεν είχαν τη μιντιακή στήριξη που είχε αυτό το κόμμα», όπως το ΜέΡΑ25, «βέβαια και ο Βαρουφάκης βοήθησε στο να έχει αυτό το αποτέλεσμα ο ίδιος».
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι όλος ο σχεδιασμός του Μαξίμου στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο ήταν να ελέγξει τη δεξιά πολυκατοικία. «Κάποια κόμματα της δεξιάς πολυκατοικίας τέθηκαν εκτός, κάποια άλλα όμως που εκτιμούσαν από το Μαξίμου ότι δεν παίρνουν ψήφο από τη δική τους δεξαμενή αλλά από τη δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ, προωθήθηκαν σκανδαλωδώς». Πρόσθεσε ότι διάβασε δημοσιεύματα «που έλεγαν ότι η Πλεύση Ελευθερίας είχε σοβαρότατες παρατυπίες στα ψηφοδέλτια Επικρατείας, όλα τα κόμματα είναι υποχρεωμένα να έχουν 3 ομογενείς στο Επικρατείας αλλιώς είναι άκυρα, και δεν είχε, έβαλε τώρα». Τόνισε ότι ο σχεδιασμός Μητσοτάκη είναι να υπάρξει μεγάλος κατακερματισμός, να έχουμε 7κομματική ή 8κομματική βουλή, να έχει όλα τα ΜΜΕ υπό έλεγχο, «είναι η στρατηγική του διαίρει και βασίλευε, αυτό πρέπει να σπάσουμε».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ