Βασίλισσα Ελισάβετ: Το ανεκτίμητης αξίας στέμμα πάνω στο φέρετρό της

Kατασκευάστηκε το 1937 για τη στέψη του Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ και πατέρα της Ελισάβετ.
Open Image Modal
POOL New via Reuters

Το στέμμα πάνω από το φέρετρο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β είναι το αυτοκρατορικό  στέμμα του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Το αυτοκρατορικό στέμμα, κατασκευάστηκε το 1937 για τη στέψη του Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ και πατέρα της Ελισάβετ και σχεδιάστηκε για να είναι ελαφρύτερο και να εφαρμόζει καλύτερα από το στέμμα που αντικατέστησε - το οποίο χρονολογούνταν πίσω στην εποχή της Βασίλισσας Βικτωρίας, αναφέρει η WSJ.

Open Image Modal
POOL New via Reuters

Έχει 2.868 διαμάντια, 273 μαργαριτάρια, 17 ζαφείρια, 11 σμαράγδια και τέσσερα ρουμπίνια. Λέγεται ότι είναι ανεκτίμητο.Ανάμεσα στους πολύτιμους λίθους που το κοσμούν, βρίσκεται και ένα διαμάντι Cullinan II 317 καρατίων, που έχει κοπεί από το μεγαλύτερο διαμάντι που έχει βρεθεί ποτέ, έ, μια πέτρα 3.601 καρατίων που βρέθηκε στην Αφρική το 1905.

Open Image Modal
LONDON, UNITED KINGDOM - NOVEMBER 17: Queen Elizabeth II delivers a speech at the State Opening of Parliament on November 17, 1999 in London, England .(Photo by Anwar Hussein/Getty Images)
Anwar Hussein via Getty Images

Το στέμμα περιλαμβάνει επίσης το παλαιότερο στολίδι της βασιλικής συλλογής: ένα ζαφείρι που λέγεται πως έχει κοσμήσει δαχτυλίδι του Βασιλιά Εδουάρδου του Εξομολογητή, πίσω στον 11ο αιώνα. Πρόκειται για το ζαφείρι που τώρα βρίσκεται στο κέντρο του σταυρού του αυτοκρατορικού στέμματος.

Ένας πολύτιμος λίθος του στέμματος, πάντως, που ξεχώριζε η Βασίλισσα Ελισάβετ είναι ένα μεγάλο κόκκινο ρουμπίνι γνωστό ως Black Prince’s Ruby. Η ιστορία αυτού του ρουμπινιού φτάνει πίσω στο 1415 και τον Βασιλιά Χένρι Ε’ που λέγεται ότι το φόρεσε στη Μάχη του Αζινκούρ, κατά τη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου.