Ai Key Takeaways

Σχετικά με αυτή την περίληψη

Η περίληψη δημιουργήθηκε αυτόματα με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να σας δώσει μια γρήγορη εικόνα των βασικών σημείων του άρθρου.

Οι περιλήψεις AI ενδέχεται να περιέχουν ανακρίβειες ή παραλείψεις. Για την πλήρη ενημέρωση, διαβάστε ολόκληρο το άρθρο.

  • Το Εθνικό Θέατρο φιλοξενεί για τέταρτη χρονιά την Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου από τις 16 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2026 στο θέατρο Δίπυλον.
  • Τρεις επιλεγμένες κυπριακές παραγωγές παρουσιάζονται με στόχο την προβολή της σύγχρονης θεατρικής δημιουργίας και την ενίσχυση του καλλιτεχνικού διαλόγου.
  • Η διοργάνωση περιλαμβάνει το έργο Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού, η Διάφανη, το οποίο ανοίγει τον κύκλο των παραστάσεων στις 16 Σεπτεμβρίου.
  • Ακολουθεί στις 18 Σεπτεμβρίου η παράσταση Ποια Ευρώπη, που πραγματεύεται επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα και τις αξίες του σύγχρονου Ευρωπαίου πολίτη.
  • Η διοργάνωση ολοκληρώνεται στις 20 Σεπτεμβρίου με την παραγωγή Το νησί, η οποία εστιάζει στη συλλογική μνήμη και το τραύμα της κοινωνίας.
Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Προσθήκη της huffingtonpost.gr στην Google

Το Εθνικό Θέατρο, σε συνεργασία με το Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ), και με τη στήριξη του Σπιτιού της Κύπρου στην Αθήνα, φιλοξενεί, για τέταρτη χρονιά, την «Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου»

Από τις 16 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2026, τρεις κυπριακές παραγωγές, οι οποίες σημείωσαν ιδιαίτερη επιτυχία στην Κύπρο τη θεατρική περίοδο 2025-2026, κατόπιν επιλογής τους από τριμελή Επιτροπή, θα παρουσιαστούν στο θέατρο Δίπυλον, με στόχο την προβολή της σύγχρονης κυπριακής θεατρικής δημιουργίας στον ελλαδικό χώρο, την ενίσχυση της εξωστρέφειας των κυπριακών θεατρικών παραγωγών και την καλλιέργεια γόνιμου καλλιτεχνικού διαλόγου.

Advertisement
Advertisement
Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού, η Διάφανη © Δημήτρης Λούτσιος

Ο κύκλος των παραστάσεων της φετινής διοργάνωσης της «Εβδομάδας Κυπριακού Θεάτρου» ανοίγει στις 16 Σεπτεμβρίου 2026 με την παραγωγή Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού, η Διάφανη του Περικλή Μοσχολιδάκη, σε σκηνοθεσία της Μαρίνας Βρόντη και παραγωγή του Θεάτρου Λέξη. Σε μια νέα σκηνική εκδοχή, που μετατοπίζει τον αρχικό μονόλογο σε ένα πολυφωνικό, ποιητικό σύνολο, οι Χριστίνα Παυλίδου, Νεκτάριος Θεοδώρου, Γιώτα Μαραγκού, Μαρία Τσιάκκα και ο μουσικός Ανδρέας Θεοχάρους συνδιαλέγονται επί σκηνής, οικοδομώντας ένα ενιαίο θεατρικό σύνολο, μέσα από το οποίο αναδύονται περίτεχνα οι χαρακτήρες και διαμορφώνεται μια ιδιαίτερη αφηγηματική ατμόσφαιρα.

Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού, η Διάφανη © Δημήτρης Λούτσιος

Ακολουθεί, στις 18 Σεπτεμβρίου, το επίκαιρο έργο του Μιχάλη Παπαδόπουλου Ποια Ευρώπη; σε σκηνοθεσία Νεοκλή Νεοκλέους και παραγωγή του Θεάτρου ΑντίΛογος και της θεατρικής ομάδας «Σόλο για Τρεις». Μέσα από μια σύγχρονη θεατρική γραφή, το έργο αναμετριέται με τα αδιέξοδα του σημερινού Ευρωπαίου πολίτη και αναρωτιέται τι απέγιναν οι θεμελιώδεις αξίες της ελευθερίας, της ισότητας, της δημοκρατίας και της ανθρωπιάς, φέρνοντας στο προσκήνιο ζητήματα όπως ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία και η αποδοχή του διαφορετικού. Με λόγο άμεσο και αιχμηρό, η παράσταση επιχειρεί να ανοίξει έναν ουσιαστικό διάλογο γύρω από τις προκλήσεις της σύγχρονης ευρωπαϊκής πραγματικότητας και τη θέση του ανθρώπου μέσα σε αυτήν. Επί σκηνής εμφανίζονται οι Χάρης Κκολός, Μέλανη Στέλιου, Φώτης Φωτίου και Χριστίνα Χριστόφια.

Ποια Ευρώπη; © Χρίστος Αβρααμίδης

Η φετινή διοργάνωση ολοκληρώνεται στις 20 Σεπτεμβρίου με την παραγωγή της Εταιρείας Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού (ΕΘΑΛ), σε συνέργεια με την Point To Contemporary Theater, Το νησί των Αχιλλέα Γραμματικόπουλου και Μιχάλη Κολοκοτρώνη, σε σκηνοθεσία Αχιλλέα Γραμματικόπουλου. Η παραγωγή εγκαινίασε τη θεματική της ΕΘΑΛ για τη θεατρική περίοδο 2025–2026, με άξονα τη γλώσσα, τις κοινότητες, την επικοινωνία, τον διάλογο, την πολυπολιτισμικότητα και τη συλλογική μνήμη του τόπου. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο, προϊόν έρευνας και μυθοπλασίας, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα και καταγεγραμμένες αφηγήσεις, το οποίο εστιάζει στο συλλογικό τραύμα της σύγχρονης κυπριακής κοινωνίας, φωτίζοντας τις δύο όψεις μιας διαιρεμένης ταυτότητας και αναδεικνύοντας τη βία που υπέστησαν άνθρωποι εξαιτίας της πίστης ή της καταγωγής τους. Επί σκηνής εμφανίζονται οι Γιώργος Ευαγόρου και Izel Seylani.

Ποια Ευρώπη; © Χρίστος Αβρααμίδης

Info:

Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου στο Εθνικό Θέατρο
16 – 20 Σεπτεμβρίου 2026

Θέατρο Δίπυλον

Advertisement

Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού, Η Διάφανη του Περικλή Μοσχολιδάκη

Σκηνοθεσία: Μαρίνα Βρόντη

Παραγωγή: Θέατρο Λέξη

Advertisement

▪ Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου

Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 12 ετών

Ποια Ευρώπη; του Μιχάλη Παπαδόπουλου

Advertisement

Σκηνοθεσία: Νεοκλής Νεοκλέους

Παραγωγή: Θέατρο ΑντίΛογος και θεατρική ομάδα «Σόλο για Τρεις»

▪ Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου

Advertisement

Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 12 ετών

Advertisement

Το Νησί των Αχιλλέα Γραμματικόπουλου και Μιχάλη Κολοκοτρώνη

Σκηνοθεσία: Αχιλλέας Γραμματικόπουλος

Παραγωγή: Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού, σε συνέργεια με την Point To Contemporary Theater

Advertisement

▪ Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου

Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 15 ετών.

Πληροφορίες παραστάσεων: τηλ. 210 52 88 170-171 και www.n-t.gr