Η 7η Μαϊου σηματοδοτεί ένα «ραντεβού με την Ιστορία» για την Καθολική Εκκλησία καθώς αρχίζει στο Βατικανό η διαδικασία ανάδειξης του νέου Πάπα, μετά την εκδημία του Πάπα Φραγκίσκου.

Advertisement
Advertisement

Σημαίνει αυτό, ότι μέσα στην ημέρα θα γνωρίζουμε το όνομα και θα δούμε τη φωτογραφία του νέου Ποντίφηκα;

«Είναι πολύ δύσκολο να πούμε ότι σίγουρα θα έχουμε το πρόσωπο μέσα στην ημέρα, όμως θα το προσπαθήσουν πολύ», είναι η απάντηση που δίνει στο ερώτημα της HuffPost o καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας στη Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ, Ιωάννης Παναγιωτόπουλος – ένας από τους βαθύτερους γνώστες των διαδικασιών και κανόνων που ισχύουν στο Κονκλάβιο της Καθολικής Εκκλησίας.

Ο ίδιος κατονομάζει τέσσερα πρόσωπα, με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ιδέες που σηματοδοτούν ακόμα και πλήρεις διαφωνίες σε επί μέρους ζητήματα, τα οποία θεωρεί ως «φαβορί» για τον παπικό θρόνο.

– Υπάρχει περίπτωση να προκύψει κάποιος άλλος διεκδικητής, ένα αουτσάιντερ;

Eίναι κάτι που δεν αποκλείει, ωστόσο συμπληρώνει: Αν συμβεί αυτό, τότε αποκλείεται να είναι μία ταχεία διαδικασία η εκλογή. Μπορεί να τραβήξει πολύ…

Ταυτόχρονα, ο καθηγητής Ιωάννης Παναγιωτόπουλος υπογραμμίζει ότι η ανάδειξη του νέου Πάπα ενδιαφέρει και αφορά την Ορθοδοξία, αφού ο διάλογος των Εκκλησιών παραμένει σε εξέλιξη και βρίσκεται σε κομβικό σημείο, έπειτα από σημαντικά βήματα που κατάφεραν να ολοκληρώσουν από κοινού ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολογμαίος με τον Πάπα Φραγκίσκο, αλλά και τον προκάτοχό του, Πάπα Βενέδικτο.