Σύμφωνα με το λιβυκό μέσο «The Libya Observer», η βουλή των αντιπροσώπων της Λιβύης προχωρά προς την «ομόφωνη επικύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών».

To εν λόγω μέσο επικαλείται αξιωματούχο που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συμφωνία είναι πιθανόν να εγκριθεί και να ψηφιστεί κατά τη διάρκεια επίσημης συνεδρίασης αυτή την εβδομάδα.

Advertisement
Advertisement

Υπενθυμίζεται ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (την οποία έχει πια διαδεχθεί η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας GNU) είχε υπογράψει, ως διοικούσα Αρχή της δυτικής Λιβύης, μνημόνιο θαλάσσιων οριοθετήσεων με την Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2019, ένα μνημόνιο το οποίο όμως έως και σήμερα δεν έχουν επικυρώσει οι αρχές της ανατολικής Λιβύης (η κυβέρνηση Εθνικής Σταθερότητας GNS του Οσάμα Χαμάν με την στήριξη του Χαλίφα Χαφτάρ).Εάν προχωρήσουν και οι αρχές της ανατολικής Λιβύης σε επικύρωση, τότε θα μιλάμε πια για «ομόφωνη» αποδοχή του τουρκολιβυκού από την πλευρά των Λίβυων.

 Οι υπουργοί ενέργειας της Λιβύης και της Τουρκίας συζητούν την επέκταση της συνεργασίας στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Λιβύης, Χαλίφα Aμπντέλ Σαντέκ, είχε συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του, Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, για να διερευνήσει τις δυνατότητες ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Λιβύης, η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, επικεντρώθηκε στις ευκαιρίες συνεργασίας στην υπεράκτια και χερσαία εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και στην αποκατάσταση και ανάπτυξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης τον πιθανό ρόλο των τουρκικών εταιρειών σε έργα υδρογονανθράκων και την ανάπτυξη υποδομών στον ενεργειακό τομέα της Λιβύης.

Το υπουργείο τόνισε ότι η συνάντηση αποτελεί μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την ενίσχυση των περιφερειακών και διεθνών εταιρικών σχέσεων, υποστηρίζοντας τους στόχους της ενεργειακής μετάβασης και της βιωσιμότητας.

Advertisement

 

 

Η Λιβύη απορρίπτει την ευρωπαϊκή παρέμβαση στη θαλάσσια συμφωνία με την Τουρκία

Στο μεταξύ εκτός από την αντίδραση του εκπρόσωπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Οντζού Κετσέλι που απέρριψε την κριτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μνημόνιο του 2019 με τη Λιβύη, και η επιτροπή εκτοπισμένων και προσφύγων του λιβυκού κοινοβουλίου εξέδωσε μια έντονη ανακοίνωση κατά των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που δημοσιεύθηκαν στις 26 Ιουνίου 2025, σχετικά με το Μνημόνιο Συνεννόησης για τις θαλάσσιες μεταφορές Λιβύης-Τουρκίας. Η επιτροπή τόνισε ότι «η νομιμότητα των διεθνών συμφωνιών που υπογράφει η Λιβύη εμπίπτει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των συνταγματικών της οργάνων» και «καταδίκασε κάθε εξωτερική προσπάθεια υπαγόρευσης των εξωτερικών σχέσεων της Λιβύης».

Advertisement

Περαιτέρω κριτική ασκήθηκε στην κατάταξη της Λιβύης από την ΕΕ ως χώρα διέλευσης προτεραιότητας σε θέματα μετανάστευσης. Η επιτροπή υπογράμμισε τα ανθρωπιστικά, ασφαλιστικά και οικονομικά βάρη που επωμίζεται η Λιβύη ως συνέπεια, περιγράφοντας τη στάση της ΕΕ ως ”άδικη υπεραπλούστευση των δεινών του λιβυκού λαού”.

Η επιτροπή κατήγγειλε επίσης αυτό που αποκάλεσε ”διπλά μέτρα και σταθμά” της ΕΕ, η οποία επιτρέπει την ασφάλεια και την οικονομική συνεργασία όταν είναι βολικό, αλλά αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Λιβύης όταν επιδιώκει τους δικούς της στόχους εξωτερικής πολιτικής. Μια τέτοια ασυνέπεια, προειδοποίησε η επιτροπή, υπονομεύει τις προοπτικές για την οικοδόμηση μιας γνήσιας και δίκαιης εταιρικής σχέσης μεταξύ της Λιβύης και της ΕΕ.

Ολοκληρώνοντας τη δήλωσή της, η επιτροπή επαναβεβαίωσε ότι η σταθερότητα της Λιβύης και το δικαίωμά της να εκμεταλλεύεται τη γεωγραφική της θέση και τους φυσικούς της πόρους δεν θα αποτελέσουν ποτέ αντικείμενο πολιτικής διαπραγμάτευσης. Τόνισε ότι η υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της αξιοπρέπειας των πολιτών της Λιβύης παραμένει θεμελιώδες καθήκον.

Advertisement

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δήλωσε ότι το Μνημόνιο Συνεννόησης Λιβύης-Τουρκίας ”παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών (σ.σ Ελλάδα και Κύπρος) και δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο”.

Επιπλέον, το Συμβούλιο της ΕΕ έκρινε το μνημόνιο παράνομο και εξέφρασε την υποστήριξή του στις θέσεις της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε απάντηση, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Κετσέλι δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ δείχνουν ότι η Ελλάδα και η Κύπρος συνεχίζουν τις προσπάθειες να ”επιβάλουν τις μαξιμαλιστικές τους αξιώσεις”.

Advertisement

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει με συνέπεια να υπηρετεί το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Αυτό όμως θα πρέπει να ισχύει για όλους» απάντησαν διπλωματικές πηγές στον Οντζού Κετσελί. Οι διπλωματικές πηγές επισήμαναν ότι «η επίκληση του διεθνούς δικαίου προϋποθέτει τούτο να υιοθετείται καθ′ ολοκληρίαν» και προσέθεσαν:«Πρακτικές όπως η μη υπογραφή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία έχουν υιοθετήσει 168 χώρες, η ανατροπή του καθεστώτος αιώνων σε μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, η απειλή με πόλεμο σε περίπτωση άσκησης δικαιώματος που απορρέει από το διεθνές δίκαιο δεν επιτρέπουν υποδείξεις».

Advertisement

 

 

Advertisement