Έξι χρόνια μετά την αποχώρησή του από τα βασιλικά καθήκοντα, ο πρίγκιπας Χάρι δηλώνει ότι θα «είναι πάντα μέλος της βασιλικής οικογένειας».
Ο Δούκας του Σάσσεξ, μίλησε στο ITV κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ουκρανία την Παρασκευή 24 Απριλίου, όπου ρωτήθηκε αν αναγνωρίζει τον χαρακτηρισμό «μη εργαζόμενο μέλος της βασιλικής οικογένειας» ως περιγραφή του εαυτού του. «Όχι. Θα είμαι πάντα μέρος της βασιλικής οικογένειας», απάντησε ο Χάρι.
«Είμαι εδώ, εργάζομαι και κάνω τα πράγματα για τα οποία γεννήθηκα», συνέχισε. «Και, ξέρετε, το απολαμβάνω. Μου αρέσει να έρχομαι σε αυτά τα ταξίδια και να προσφέρω υποστήριξη περισσότερο από ποτέ, στους φίλους που έχω κάνει και, ελπίζω, να φέρνω την προσοχή σε ζητήματα που, για τον έναν ή τον άλλο λόγο, βγαίνουν από την επικαιρότητα όταν κάτι άλλο εμφανίζεται».
Ο πρίγκιπας Χάρι έκανε αυτές τις δηλώσεις αφού επισκέφθηκε μαζί με την ανθρωπιστική οργάνωση HALO, που ασχολείται με την αποναρκοθέτηση, περιοχές κοντά στην πόλη Μπούχα, εξετάζοντας τις τελευταίες τεχνολογίες ψηφιακής αποναρκοθέτησης. Η μητέρα του, πριγκίπισσα Νταϊάνα, είχε ασχοληθεί προσωπικά με το ζήτημα της απαγόρευσης των ναρκών ξηράς, όταν το 1997 περπάτησε μέσα σε ενεργό ναρκοπέδιο στην Αγκόλα μαζί με την ίδια οργάνωση, με όλη την προσοχή της διεθνούς σκηνής να είναι πάνω της.
Τον Ιανουάριο του 2020, ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους να «διαμορφώσουν έναν προοδευτικό νέο ρόλο» εντός της βασιλικής οικογένειας και να «μοιράσουν τον χρόνο τους μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Βόρειας Αμερικής».
«Σκοπεύουμε να αποσυρθούμε από τα καθήκοντα των ‘ανώτερων’ μελών της βασιλικής οικογένειας και να γίνουμε οικονομικά ανεξάρτητοι, συνεχίζοντας παράλληλα να υποστηρίζουμε πλήρως τη Βασίλισσα», είχαν ανακοινώσει τότε.
Λίγο αργότερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον τότε πρίγκιπα Κάρολο, τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και τη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία έμεινε γνωστή ως «Σύνοδος του Σάντριγχαμ». Η βασίλισσα ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει μια «μεταβατική περίοδος» ενός έτους, κατά την οποία ο Χάρι και η Μέγκαν θα διαμόρφωναν πλήρως τον νέο τους ρόλο.
Έναν χρόνο αργότερα ανακοινώθηκε ότι ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσσεξ -οι οποίοι είχαν ήδη μετακομίσει στην Καλιφόρνια το 2020-, δεν θα επέστρεφαν στα βασιλικά τους καθήκοντα.
Με πληροφορίες από People