Η Μέση Ανατολή μπαίνει ξανά σε φάση επικίνδυνης ανάφλεξης, με το Ισραήλ να εντείνει την πίεση ταυτόχρονα στη Γάζα και στον Λίβανο. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν τον Μοχάμαντ Οντέχ, τον οποίο παρουσίασε ως νέο στρατιωτικό ηγέτη της Χαμάς, ενώ οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον Λίβανο προκάλεσαν τουλάχιστον 31 νεκρούς και 40 τραυματίες, σύμφωνα με το λιβανικό υπουργείο Υγείας.
Το χτύπημα στη Γάζα έγινε στη συνοικία Ριμάλ της Πόλης της Γάζας, σε πολυκατοικία, με τις τοπικές υγειονομικές αρχές να κάνουν λόγο για τρεις νεκρούς και περισσότερους από 20 τραυματίες. Το Ισραήλ δεν επιβεβαίωσε αν ο Οντέχ σκοτώθηκε, ενώ η Χαμάς δεν έχει σχολιάσει επισήμως ούτε τον διορισμό του ούτε την τύχη του.
Ο Οντέχ φέρεται, σύμφωνα με το Ισραήλ, να είχε αναλάβει μετά τον θάνατο του Ιζ αλ-Ντιν αλ-Χαντάντ, στρατιωτικού στελέχους της Χαμάς που σκοτώθηκε στις 15 Μαΐου. Πηγές κοντά στη Χαμάς δεν επιβεβαίωσαν τον διορισμό, αλλά τον περιέγραψαν ως πιθανό διάδοχο και ως ένα από τα τελευταία ανώτερα στελέχη της ένοπλης πτέρυγας που παρέμεναν εν ζωή.
Την ίδια ώρα, το μέτωπο του Λιβάνου γίνεται όλο και πιο βαρύ. Το Reuters μετέδωσε ότι ισραηλινά πλήγματα έπληξαν νότιες και ανατολικές περιοχές, ενώ ο Νετανιάχου δήλωσε πως ο στρατός «βαθαίνει» τις επιχειρήσεις του, δημιουργώντας ζώνη ασφαλείας για τις βόρειες κοινότητες του Ισραήλ.
Το ιστορικό βάθος της κρίσης
Η σημερινή σύγκρουση έχει αφετηρία την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι και απήχθησαν περισσότεροι από 250, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς. Ακολούθησε ο πόλεμος στη Γάζα, με πάνω από 72.000 νεκρούς Παλαιστινίους, σύμφωνα με τις αρχές Υγείας της Γάζας.
Το λιβανικό μέτωπο άνοιξε σχεδόν παράλληλα, με τη Χεζμπολάχ να εμπλέκεται από τον βορρά. Από τότε, ο πόλεμος δεν περιορίζεται πλέον στη Γάζα: απλώνεται στον Λίβανο, αγγίζει το Ιράν και μετατρέπει τη σύγκρουση σε περιφερειακή κρίση με διαρκώς μεγαλύτερο ρίσκο γενικευμένης ανάφλεξης.
Σήμερα, η εικόνα είναι αυτή μιας εύθραυστης και αιματηρής «μετα-εκεχειρίας»: στη Γάζα η συμφωνία του Οκτωβρίου άφησε το Ισραήλ να ελέγχει πάνω από το μισό θύλακα, ενώ περίπου 900 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα μετά την εκεχειρία, σύμφωνα με τις αρχές της Γάζας. Στον Λίβανο, η εκεχειρία του Απριλίου δοκιμάζεται καθημερινά από αεροπορικές επιδρομές, επιθέσεις με drones και προώθηση ισραηλινών δυνάμεων πέρα από τη λεγόμενη «κίτρινη γραμμή».
Το ερώτημα πλέον δεν είναι μόνο αν σκοτώθηκε ο νέος στρατιωτικός ηγέτης της Χαμάς. Είναι αν η περιοχή βρίσκεται μπροστά σε ακόμη έναν κύκλο πολέμου που κανείς δεν μπορεί να ελέγξει πλήρως.