13ο Συνέδριο ΝΔ: Στοχεύσεις και προβληματισμοί

«Δεν θα επιτρέψω αλαζονικές συμπεριφορές», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Μήνυμα του Πρωθυπουργού στην Τουρκία.
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Με κεντρικό σύνθημα «Το Μέλλον Αρχίζει Τώρα», το 13ο Συνέδριο της ΝΔ άρχισε τις εργασίες του χθες (Παρασκευή 29/11) και μετά την έναρξη που κήρυξε με χαιρετισμό του ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ακολούθησε η ομιλία του Προέδρου της ΝΔ και Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Βασικός στόχος του Συνεδρίου, να προσδιορίσει τη φυσιογνωμία του κόμματος μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές. Την ώρα λοιπόν που η κυβέρνηση είναι ακόμα στον «μήνα του μέλιτος» και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να βρει τον «βηματισμό» του, η Πειραιώς θέλει να στείλει το μήνυμα ότι το κόμμα ανανεώνεται –και σε ιδέες και σε πρόσωπα- εκσυγχρονίζεται, αφουγκράζεται την κοινωνία των πολιτών και επιχειρεί να δώσει πειστικές απαντήσεις στις σύγχρονες προκλήσεις.

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Το Συνέδριο μας θα προβληματιστεί» ανέφερε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέτοντας παράλληλα και το ιδεολογικό πλαίσιο που θα κινηθεί το κόμμα και θα ασκηθεί η κυβερνητική πολιτική. Και αυτό που τόνισε ιδιαίτερα ο Πρωθυπουργός, είναι η ανάγκη σύζευξης του πολιτικού φιλελευθερισμού –στις αρχές του οποίου βαδίζει η ΝΔ- και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσίασε η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αλαζονεία που, λόγω της άσκησης εξουσίας, μπορεί να εμφανιστεί τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον κομματικό μηχανισμό. Με αφορμή την έξαρση του λαϊκισμού τα τελευταία χρόνια –ένα θέμα που θα συζητηθεί αναλυτικά κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου- ο Πρωθυπουργός έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, με αποδέκτες και τα κομματικά και τα κυβερνητικά στελέχη. «Ο λαϊκισμός δεν χαρακτηρίζει μόνο τους αντιπάλους μας. Μπορεί να απειλήσει και τη δική μας σκέψη. Δεν θέλω να ξεχνάτε πως η αλαζονεία και η αυταρέσκεια στην εξουσία είναι πάντα κακός σύμβουλος. Χρέος μου είναι να μην επιτρέψω τέτοιες συμπεριφορές να σκιάσουν τη διαδρομή μας», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ συμπλήρωσε: «Δεν θα κρύψουμε από τον λαό τις δυσκολίες που συναντάμε, ούτε θα αρνηθούμε ολισθήματα. Κάποια από τα τελευταία, μάλιστα, εγώ πρώτος και θα αναγνωρίσω και θα σπεύσω να θεραπεύσω».

Όπως τονίζουν στενοί συνομιλητές του Πρωθυπουργού, στόχος είναι –μέσα από την ανανέωση και τα νέα πρόσωπα σε θέσεις-κλειδιά στην Πειραιώς- η ΝΔ να έχει ένα διττό ρόλο. Και να βοηθά στην άσκηση του κυβερνητικού έργου προτείνοντας καινοτόμες ιδέες αλλά και να μεταφέρει στην κυβέρνηση τους προβληματισμούς των πολιτών. Ουσιαστικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να αποκοπεί η κυβέρνηση από την κοινωνία και ξέρει ότι σε αυτό μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο το κόμμα. Μάλιστα επεσήμανε στην ομιλία του: «Το Κόμμα, αγαπητέ Γραμματέα, αγαπητέ διευθυντά, κυρίες και κύριοι, θα είναι κοντά μας στις καλές αλλά θα είναι σίγουρα κοντά μας στις δύσκολες μέρες.»

Το μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα – Τι είπε για το Μεταναστευτικό

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο μέχρι τώρα έργο της κυβέρνησης και στον σχεδιασμό του για το μέλλον, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επιθετική στάση της Τουρκίας, στέλνοντας παράλληλα ένα ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα: «Και όσοι βιάζονται να αμφισβητούν, με τρόπο θεσμικά σαθρό, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα να γνωρίζουν ότι θα βρουν απέναντί τους, όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους Ευρωπαίους συμμάχους μας».

tf(EUROKINISSI/әԇчӠć̇ԑϐϕˏө
tf(EUROKINISSI/әԇчӠć̇ԑϐϕˏө
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Και για το προσφυγικό/μεταναστευτικό όμως μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι το πρόβλημα αυτό ήλθε για να μείνει, ενώ ζήτησε να σταθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων, μοιραζόμενοι αναλογικά ένα βάρος που σηκώνει ολόκληρη η χώρα. «Εκεί θα δοκιμαστεί η υπευθυνότητα, αλλά και η ανθρωπιά της κοινωνίας μας», είπε χαρακτηριστικά.

Το 13ο Συνέδριο της ΝΔ σε αριθμούς

• 13 Προσκεκλημένοι ομιλητές

• 1764 Σύνεδροι

• 5639 Παρατηρητές

• 66,5% άντρες – 33,5% γυναίκες

• 50% των συμμετεχόντων ηλικίας 25-44 ετών

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Κατά τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου (Σάββατο 30/11) θα συζητηθούν θέματα που απασχολούν τον σύγχρονο κόσμο όπως αυτά της προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πρόγραμμα της τρίτης ημέρας με τις ομιλίες του Μαργαρίτη Σχοινά, του Δημήτρη Αβραμόπουλου, αλλά και του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Το Συνέδριο θα κλείσει τις εργασίες του την Κυριακή το μεσημέρι, με ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δημοφιλή