Μισείτε την γυμναστική; Επτά λόγοι για να αρχίσετε κολύμπι

Γιατί το κολύμπι είναι πραγματικό ελιξίριο ζωής.
afefelov via Getty Images

Για τους περισσότερους από μας, το κολύμπι είναι συνυφασμένο με τις καλοκαιρινές διακοπές και τις παραλίες, με το σύνθημα της λήξης να έρχεται μαζί με την επιστροφή μας στην πόλη. Κακώς, πολύ καλώς. Η κολύμβηση είναι μια μορφή γυμναστικής που μπορεί ο καθένας μας να κάνει όλο το χρόνο και τα οφέλη της είναι αδιαμφισβήτητα. Πισίνες υπάρχουν ακόμα και δημοτικές, ενώ τα γυμναστήρια που διαθέτουν πισίνες, είναι ακόμα περισσότερα.

«Ένα από τα σπουδαία χαρακτηριστικά της κολύμβησης είναι ότι είναι κατάλληλη για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και επιπέδου φυσικής κατάστασης. Όταν βρίσκεσαι μέσα στο νερό, είσαι ίσος με όλους και κολυμπάς ανάλογα με τις δυνατότητες του οργανισμού σου. Ακόμα και για τα άτομα με τραυματισμούς ή όπου υπάρχει ανάγκη αποκατάστασης, η άσκηση στο νερό είναι πολύ πιο εύκολη απ′ ότι στο έδαφος », λέει στη Huffpost Uk η Elaine McNish, Επικεφαλής Υγείας και Ευημερίας του οργανισμού Swim England.

«Εκτός από την καύση θερμίδων και τη βελτίωση των γενικών επιπέδων φυσικής κατάστασης, η κολύμβηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως ο διαβήτης και το εγκεφαλικό επεισόδιο και είναι ιδανική για χαλάρωση και ψυχική ευεξία», προσθέτει .

Ας δούμε τους λόγους που κάνουν το κολύμπι μια εξαιρετική άσκηση, ακόμα και για όσους σιχαίνονται τη γυμναστική:

Προλαμβάνει ασθένειες

Κάτι σαν ελιξίριο ζωής. Έρευνα της Swim England που διενεργήθηκε σε 80.000 άτομα το 2017, διαπίστωσε ότι οι κολυμβητές έχουν 28% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και 41% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή νόσο. Επεκτείνουμε τη ζωή μας ενώ φοράμε μπικίνι; Θα το κάνουμε!

Όλοι μπορούν να κάνουν κολύμπι. Όλοι

Ακόμα κι αν κάποιος έχει στραμπουλήξει τον αστράγαλο του ή έχει προβλήματα αρθρώσεων, μπορεί να κολυμπήσει. Το νερό μπορεί να κρατήσει μέχρι και το 90% του σωματικού βάρους. Είναι επίσης μια εξαιρετικά ασφαλής, αερόβια άσκηση για όσες γυναίκες θέλουν να παραμείνουν σε φόρμα κατα τη διάρκεια εγκυμοσύνη.

Η καλύτερη γυμναστική

Fun fact: η κολύμβηση χρησιμοποιεί όλους τους μυς στο σώμα σας. Μόλις 30 λεπτά στην πισίνα ισούνται με 45 λεπτά δραστηριότητας στο έδαφος. Σύμφωνα με την Swim England, μπορείτε να περιμένετε να κάψετε πάνω από 400 θερμίδες σε 30 λεπτά γρήγορου κρόουλ.

Ευεξία

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα οφέλη της κολύμβησης δεν είναι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχικά. Όχι μόνο είναι μια χαλαρωτική δραστηριότητα που σας επιτρέπει να αποβάλλετε το στρες της καθημερινότητας, αλλά ακόμα και η πισίνα έχει χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για τη θεραπεία της κατάθλιψης - ως εναλλακτική λύση στα αντικαταθλιπτικά.

Νερό παντού

Η χώρα μας έχει το ευλογημένο κλίμα που μας επιτρέπει να μπορούμε να κολυμπάμε αρκετούς μήνες το χρόνο ακόμα και αν δεν είμαστε χειμερινοί κολυμβητές. Οπότε, για τον χειμώνα μπορούμε να χρησιμοποιούμε μια πισίνα και το καλοκαίρι τη θάλασσα, αν μένουμε κοντά σε παραθαλάσσια περιοχή.

Οικογενειακή υπόθεση

Το κολύμπι είναι διασκεδαστικό για όλες τις ηλικίες, οπότε είναι το πλέον κατάλληλο σπορ για όλη την οικογένεια. Πάρτε μαζί σας τον σύζυγο και το παιδί στην πισίνα και περάστε μια πολύ ευχάριστη μέρα.

Κάτι για όλους

Υπάρχει κάτι υπέροχα απολαυστικό όταν βουτάς το πόδι σου στο δροσερό νερό, είτε θέλεις να κάνεις εντατική αερόβια κολύμβηση είτε κάτι πιο χαλαρωτικό. Οι επιλογές στο στυλ της κολύμβησης που θα κάνεις είναι πολλές και τελικά όλοι βρίσκουν το στυλ που τους ταιριάζει. Όπως και να έχει, δεν υπάρχει περίπτωση να νιώσει κανείς σαν ψάρι έξω από το νερό.