Αυστραλία: Αυτή είναι η χαμένη ραδιενεργή κάψουλα που σήμανε συναγερμό (Φωτό)

Στη δημοσιότητα η πρώτη εικόνα μετά τον εντοπισμό της.
.
.
Κυβέρνηση της Δυτικής Αυστραλίας

Οι αρχές στην Αυστραλία ανακοίνωσαν ότι βρήκαν την μικροσκοπική αλλά δυνητικά φονική ραδιενεργή κάψουλα που χάθηκε την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας γενικευμένο συναγερμό στη χώρα.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης «βρήκαν κυριολεκτικά, βελόνα στα άχυρα». Οι αρχές δημοσίοποίησαν μια πρώτη κοντινή εικόνα της κάψουλας, που έχει μέγεθος μπιζελιού, από το σημείο που εντοπίστηκε στο έδαφος ανάμεσα σε μικροσκοπικές πέτρες.

Μια τεράστια έρευνα ξεκίνησε όταν η κάψουλα χάθηκε κατά τη μεταφορά μιας διαδρομής 1.400 χιλιομέτρων (870 μιλίων) στη Δυτική Αυστραλία.

Η εταιρεία εξόρυξης Rio Tinto ζήτησε συγγνώμη για την απώλεια της κάψουλας, η οποία θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει σοβαρό κίνδυνο.

Η κάψουλα - η οποία έχει διάμετρο 6 χιλιοστά (0,24 ίντσες) και μήκος 8 χιλιοστά - περιέχει μια μικρή ποσότητα καισίου-137, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη στο δέρμα, εγκαύματα ή άλλους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, λόγω της ακτινοβολίας.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης χρησιμοποίησαν εξειδικευμένο εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων ανιχνευτών ακτινοβολίας κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Ανακοινώνοντας το εύρημα τους την Τετάρτη, οι κρατικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, μετά την ανάκτηση της κάψουλας, εξήραν την «ομαδική εργασία μεταξύ των υπηρεσιών ενόψει των φαινομενικά ανυπέρβλητων πιθανοτήτων».

Η κάψουλα βρέθηκε περίπου 2 μέτρα από την άκρη του δρόμου, όταν ένα όχημα εξοπλισμένο με εξειδικευμένο εξοπλισμό, το οποίο ταξίδευε με 70 km/h, εντόπισε ακτινοβολία, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Μια «ζώνη κινδύνου» 20 μέτρων δημιουργήθηκε γύρω από την κάψουλα και τοποθετήθηκε σε ένα δοχείο μολύβδου. Θα αποθηκευτεί σε μια ασφαλή τοποθεσία στο Newman κατά τη διάρκεια της νύχτας πριν μεταφερθεί σε μια ασφαλή εγκατάσταση στην πόλη του Περθ την Πέμπτη.

Η ραδιενεργή κάψουλα, ήταν μέρος ενός μετρητή για την πυκνότητα της τροφοδοσίας σιδηρομεταλλεύματος.

(με πληροφορίες από BBC)

Πήγαινε στην αρχική σελίδα