Τουρκία: Η δίκη για τον γάμο ενός κοριτσιού 6 ετών και η ισλαμική σέχτα με «βούλα» Ερντογάν

Η δίκη άρχισε στις 31 Ιανουαρίου κεκλεισμένων των θυρών (όλως τυχαίως;) με κατηγορίες για παιδική και σεξουαλική κακοποίηση, εναντίον των γονέων του κοριτσιού και του «γαμπρού».
Ο Ταγίπ Ερντογάν στην κηδεία του αρχηγού της ισλαμικής σέχτας το καλοκαίρι του 2022.
Ο Ταγίπ Ερντογάν στην κηδεία του αρχηγού της ισλαμικής σέχτας το καλοκαίρι του 2022.
https://twitter.com/RTErdogan

«Στην Τουρκία ξεκινά μία δίκη για παιδική κακοποίηση που φέρνει στο επίκεντρο τις σέχτες (θρησκευτικές αιρέσεις του Ισλάμ)» είναι ο τίτλος σε τηλεγράφημα του πρακτορείου Associated Press, την 1η Φεβρουαρίου 2023, για μία υπόθεση που αποκαλύπτει τον ρόλο που παίζει το «βαθύ Ισλάμ» στην τουρκική κοινωνία.

Οι γονείς και ο σύζυγος μιας γυναίκας που αναγκάστηκε να παντρευτεί όταν ήταν μόλις έξι(!) ετών παραπέμφθηκαν σε δίκη τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023, με κατηγορίες για παιδική και σεξουαλική κακοποίηση, σε μια υπόθεση που έχει στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στις θρησκευτικές αιρέσεις της χώρας.

Η γυναίκα — σήμερα 24 ετών που ταυτοποιήθηκε μόνο ως «H.K.G.» — είχε υποβάλει καταγγελία το 2020 κατά των γονιών της και του άνδρα που αναγκάστηκε να παντρευτεί ως παιδί, σε θρησκευτικό γάμο. Οι κατηγορούμενοι είναι μέλη ενός ιδρύματος που συνδέεται με την ισχυρή θρησκευτική ομάδα Ismailaga.

Ιsmailaga: Ίδρυμα με «ειδική αποστολή» κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Σε ρεπορτάζ που μετέδωσε το βρετανικό BBC σε ανύποπτη χρονική στιγμή, στις 30 Μαϊου 2019, η HuffPost εντοπίζει ένα αποκαλυπτικό απόσπασμα για το συγκεκριμένο ίδρυμα: «Ένα από τα πράγματα που διαφοροποιεί την (σέχτα) Ismailağa στην Τουρκία, είναι η θεο-πολιτική αποστολή, η οποία χαρακτηρίζεται από σουνιτικές - ισλαμικές ευαισθησίες, ειδικά από τους κατοίκους της περιοχής (εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, στην ασιατική πλευρά της πόλης). Αυτή η αποστολή διαμορφώνεται γύρω από τις ανησυχίες που αναπτύχθηκαν σε όλη την ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας, ιδιαίτερα σε σχέση με το Πατριαρχείο. Σύμφωνα με τη διαδεδομένη άποψη στην περιοχή, υπάρχει μια «επεκτατική πολιτική» στο πλαίσιο του οικουμενικού σχεδίου του Πατριαρχείου».

Είναι χαρακτηριστικό επίσης, ότι ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ήταν παρών στην κηδεία του ηγέτη του Ιδρύματος στις 24 Ιουνίου 2022 και ανήρτησε το βίντεο που βλέπουμε παρακάτω στον λογαριασμό του στο Twitter.

H δημόσια oργή για τον γάμο της 6χρονης

Το περιστατικό που κατέληξε στη δίκη αναφέρθηκε από την τουρκική εφημερίδα Birgun πέρυσι για πρώτη φορά και προκάλεσε δημόσια οργή, καθώς και εκκλήσεις για μεγαλύτερο έλεγχο των ισλαμικών αιρέσεων, που έχουν γίνει πιο ισχυρές, υπό την διακυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν έχει ρίζες στο ισλαμικό κίνημα της Τουρκίας.

Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023, το δικαστήριο αποφάσισε να διεξαχθεί η ακροαματική διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών και επέβαλε απαγόρευση τηλεοπτικών εκπομπών σχετικά με τη δίκη, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος T24.

Ο σύζυγος, που ταυτοποιείται ως Kadir I., αντιμετωπίζει ποινή τουλάχιστον 30 χρόνων φυλάκισης εάν καταδικαστεί για σεξουαλική κακοποίηση και κακοποίηση παιδιού. Ο πατέρας της H.K.G., Yusuf Ziya Gumusel, και η μητέρα της Fatma Gumusel αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο τουλάχιστον 18 χρόνων φυλάκισης για κακοποίηση παιδιού. Και οι τρεις αρνούνται τις κατηγορίες.

Φωτογραφία που δημοσίευσε ο ιστότοπος t24.com.tr στην Τουρκία, στις 29 Ιανουαρίου 2023.
Φωτογραφία που δημοσίευσε ο ιστότοπος t24.com.tr στην Τουρκία, στις 29 Ιανουαρίου 2023.
t24.com.tr

«Γαμπρός» και πατέρας σε ίδρυμα - δορυφόρο τoυ Ismailaga

Ο Yusuf Ziya Gumusel ήταν επικεφαλής του Ιδρύματος Hiranur που συνδέεται με την αίρεση Ismailaga. Ο Kadir I., εξέχον μέλος του ιδρύματος επίσης, ήταν 29 ετών όταν ξεκίνησε η φερόμενη κακοποίηση.

Ομάδες που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών οργάνωσαν διαδηλώσεις έξω από το δικαστικό μέγαρο, ζητώντας μέτρα για να σταματήσει η κακοποίηση ανηλίκων από μέλη της θρησκευτικής αίρεσης.

Μέλη του Ιδρύματος Hiranur πραγματοποίησαν αντι-διαμαρτυρία με τον ισχυρισμό ότι το ίδρυμα είχε πέσει θύμα εκστρατείας δυσφήμισης.

Η πιο γνωστή θρησκευτική αίρεση στην Τουρκία είναι το κίνημα του οποίου ηγείται ο κληρικός Φετουλάχ Γκιουλέν με έδρα τις ΗΠΑ, τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί για ενορχήστρωση αποτυχημένου πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης Ερντογάν το 2016. Ο Γκιουλέν αρνείται ότι εμπλέκεται στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Δημοφιλή