ΔΙΕΘΝΕΣ
25/06/2020 16:28 EEST | Updated 25/06/2020 16:29 EEST

Αυστραλία: Η κυβέρνηση βγάζει τον στρατό στη μάχη για το δεύτερο κύμα κορονοϊού

Αντιμέτωποι με νέο lockdown 1 εκατ. άνθρωποι.

STR via Getty Images

Η Αυστραλία κατέγραψε την Τετάρτη τον πρώτο θάνατο από κορονοϊό μετά από ένα και πλέον μήνα, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι στήνονται στις ουρές για να κάνουν τεστ, εν μέσω φόβων για ένα δεύτερο κύμα επιδημίας στη χώρα τους.

Ενας άνδρας, ηλικίας περίπου 80 ετών, είναι το τελευταίο χρονικά θύμα του ιού στην πολιτεία της Βικτώριας, όπου αναφέρθηκαν 20 νέα κρούσματα σε μια νύχτα, δήλωσε ο επικεφαλής Υγείας της περιοχής, Μπρετ Σούτον.

Μέχρι στιγμής, η Αυστραλία δεν έχει μεγάλο αριθμό θυμάτων από το νέο κορονοϊό, με 7.500 κρούσματα και 103 θανάτους, χάρη στα αυστηρά μέτρα που έλαβε και τις κοινωνικές αποστάσεις.

Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι για ένα δεύτερο κύμα εξαιτίας της ανόδου των κρουσμάτων στη Βικτώρια, όπου οι αρχές προσπαθούν να συγκρατήσουν τις μολύνσεις σε προάστια της Μελβούρνης.

Ο πρωθυπουργός Ντάνιελ Αντριου ζήτησε από το στρατιωτικό προσωπικό να βοηθήσει στη λειτουργία των πρόχειρων κέντρων διεξαγωγής τεστ για κορονοϊό και να επιβάλει καραντίνα 14 ημερών για όσους έρχονται από το εξωτερικό.

Μετά την επιβολή περιορισμών αρκετά νωρίτερα σε σύγκριση με πολλές άλλες χώρες, η Αυστραλία άρχισε να χαλαρώνει αυτά τα μέτρα τον περασμένο μήνα για να αναζωογονήσει την οικονομία της καθώς τα ποσοστά μόλυνσης έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά.

Το locklodown στη Βικτώρια ξεκίνησε πιο αργά, αλλά οι αρχές πιστεύουν ότι τα νέα κρούσματα προέρχονται από οικογενειακές συναντήσεις στις οποίες συμμετείχαν άτομα με ήπια συμπτώματα.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Βικτώρια επέκτεινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έναν ακόμη μήνα και επέβαλε περιορισμούς στις συγκεντρώσεις.

Θορυβημένοι από την άνοδο των νέων ασθενών, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται σε κέντρα διεξαγωγής τεστ, όπου έχουν αναφερθεί χρόνοι αναμονής έως και τεσσάρων ωρών.

Οι φόβοι προκάλεσαν επίσης νέο συνωστισμό στα σούπερ μάρκετ στη Βικτώρια, όπου δύο από τις μεγαλύτερες αλυσίδες επέβαλαν ξανά όρια στις ποσότητες που μπορούν να αγοράσουν οι πελάτες για συγκεκριμένα προϊόντα, όπως το χαρτί υγείας, το αντισηπτικό χεριών, το αλεύρι, η ζάχαρη, τα ζυμαρικά, το γάλα μακράς διαρκείας, τα αυγά και το ρύζι.

Παρά την αύξηση των κρουσμάτων στη Βικτώρια, η γειτονική Νέα Νότια Ουαλία  δήλωσε ότι δεν θα κλείσει τα σύνορα της με τις άλλες πολιτείες, αν και ο πρωθυπουργός της προέτρεψε τους ανθρώπους να αποφύγουν τα ταξίδια στη Βικτώρια.

Οι πολιτείες και τα εδάφη της Αυστραλίας δεσμεύονται επί του παρόντος να καταργήσουν το μεγαλύτερο μέρος των κοινωνικών περιορισμών μέχρι το τέλος Ιουλίου.