ΔΙΕΘΝΕΣ
25/06/2020 13:01 EEST | Updated 25/06/2020 13:01 EEST

Άνοιξε και πάλι ο Πύργος του Άιφελ έπειτα από τρεις μήνες

Δεν θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τους ανελκυστήρες, παρά μόνο τις σκάλες,

Οι τουρίστες και οι κάτοικοι του Παρισιού θα μπορούν από την Πέμπτη, 25 Ιουνίου, να θαυμάζουν την θέα από τον Πύργο του Άιφελ που άνοιξε για το κοινό έπειτα από περίπου τρεις μήνες έχοντας παραμείνει κλειστός λόγω της πανδημίας, μόνο που θα πρέπει να χρησιμοποιούν τις σκάλες.

Αυτό ήταν το μεγαλύτερο διάστημα που το διάσημο παρισινό μνημείο παρέμεινε κλειστό μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι επισκέπτες στο πιο διάσημο μνημείο της γαλλικής πρωτεύουσας δεν θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τους ανελκυστήρες, παρά μόνο τις σκάλες, μέχρι την 1η Ιουλίου, προκειμένου να υπάρχει η απαιτούμενη απόσταση μεταξύ τους και να αποφεύγεται ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού.

Το τελευταίο επίπεδο του ύψους 324 μέτρων Πύργου θα παραμείνει, προς το παρόν, κλειστό.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Πύργου, τα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής είναι αυστηρά και η χρήση της προστατευτικής μάσκας υποχρεωτική για όλους τους επισκέπτες άνω των 11 ετών.

Οι πρώτοι επισκέπτες ανέβηκαν στον Πύργο στις 10:00 τοπική ώρα. Οι τουρίστες που ανυπομονούσαν να επισκεφθούν το μνημείο είχαν την δυνατότητα να προμηθευτούν εγκαίρως τα εισιτήριά τους από τις 18 Ιουνίου όταν άνοιξαν τα ηλεκτρονικά εκδοτήρια.

«Για να εξασφαλίσουμε ότι όσοι ανεβαίνουν δεν θα διασταυρώνονται στις σκάλες με εκείνους που θα κατεβαίνουν, η άνοδος θα επιτρέπεται από την ανατολική σκάλα και η κάθοδος από την δυτική σκάλα», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Πύργου του Άιφελ, Πατρίκ Μπράνκο Ριβό. Όσον αφορά τον αριθμό επισκεπτών, αυτός θα είναι περιορισμένος και στα τα δύο επίπεδα.

«Το υψηλότερο επίπεδο θα παραμείνει κλειστό καθώς οι ανελκυστήρες που μεταφέρουν τους επισκέπτες από το δεύτερο στο τρίτο είναι μικρής χωρητικότητας. Πιθανόν να ανοίξει και πάλι στη διάρκεια του καλοκαιριού».

Ο γενικός διευθυντής του Πύργου του Άιφελ, Πατρίκ Μπράνκο Ριβό, ενώ απευθύνεται στον κόσμο κατά την πρώτη μέρα λειτουργίας του Πύργου, μετά από τρεις μήνες.

Σύμφωνα με τον διευθυντή, θα υπάρχουν ενδείξεις στο έδαφος ώστε να εξασφαλίζεται ότι οι επισκέπτες τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας ενώ οι δημόσιοι χώροι του Πύργου θα καθαρίζονται και θα απολυμαίνονται σε καθημερινή βάση».

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Πύργου του Άιφελ, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε το 1889, δέχεται περίπου επτά εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, με τα τρία τέταρτα εξ αυτών να προέρχονται από το εξωτερικό.

Η Γαλλία είναι μια από τις χώρες με τους περισσότερους επισκέπτες παγκοσμίως και η τουριστική βιομηχανία της έχει πληγεί σφόδρα από το lockdown με τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα μουσεία, τους κινηματογράφους και τα θέατρα να είναι κλειστά επί τρεις μήνες.

Σε αυτά περιλαμβάνονται ορισμένα από τα διασημότερα αξιοθέατα της γαλλικής πρωτεύουσας, όπως το μουσείο του Λούβρου, που πρόκειται να ανοίξει και πάλι στις 6 Ιουλίου και το Ανάκτορο των Βερσαλλιών, το οποίο άνοιξε μόλις πρόσφατα.

Η Γαλλία ήρε τους περιορισμούς στα ευρωπαϊκά σύνορα στις 15 Ιουνίου και η γαλλική βιομηχανία του τουρισμού ελπίζει οι ξένοι επισκέπτες να αρχίσουν να συρρέουν και πάλι καθώς έχει ξεκινήσει η θερινή περίοδος.

Chesnot via Getty Images
Η πινακίδα που υπήρχε μέχρι χθες και ενημέρωνε τον κόσμο πως απομένει μία μέρα μέχρι την επανέναρξη λειτουργίας του Πύργου του Άιφελ