Αυστραλία: Η κλιματική κρίση εξαφανίζει ζώα με ανησυχητικό ρυθμό

Σοκάρουν τα αποτελέσματα έκθεσης για την περιβαλλοντική καταστροφή που σημειώθηκε στην ήπειρο τα τελευταία πέντε χρόνια.
VCG via Getty Images

Η Αυστραλία μετρά τις μεγαλύτερες απώλειες σε είδη θηλαστικών από οποιαδήποτε άλλη ήπειρο, ενώ ο ρυθμούς μείωσης των ειδών είναι ο ταχύτερος μεταξύ των πλουσιότερων χωρών του κόσμου, σύμφωνα με πενταετή περιβαλλοντική έκθεση που δημοσίευσε η κυβέρνηση την Τρίτη, 19 Ιουλίου.

Ορισμένα ζώα, όπως η γαλαζοουρά, πλέον δεν τα συναντάμε παρά μόνο σε αιχμαλωσία. Εκτός αυτού, η ιπτάμενη αλεπού των Χριστουγέννων συγκαταλέγεται στα θηλαστικά που κινδυνεύουν να αφανιστούν μέσα στα επόμενα είκοσι χρόνια, κυρίως λόγω των εισαγόμενων ειδών αρπακτικών .

Ενός κακού μύρια έπονται

Έκθεση, που διεξήχθη μετά την ξηρασία, τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, φαινόμενα που σαρώνουν την Αυστραλία τα τελευταία πέντε χρόνια, ανέφερε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας, η αλλαγή των τάσεων των πυρκαγιών και των βροχοπτώσεων, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η οξίνιση των ωκεανών επέφεραν -και θα εξακολουθήσουν να επιφέρουν- αρνητικές επιπτώσεις στο Αυστραλιανό οικοσύστημα.

Ο αριθμός των ειδών που προστέθηκαν στον κατάλογο των απειλούμενων ειδών αυξήθηκε κατά 8% από την προηγούμενη έκθεση το 2016, καθώς πλέον αναφέρονται 533 ζώα και 1.385 είδη φυτών.

Τα νούμερα αναμένεται να εκτοξευθούν απότομα, ως αποτέλεσμα των δασικών πυρκαγιών που έπληξαν την ήπειρο το 2019-2020. Οι πυρκαγιές του «Μαύρου Καλοκαιριού» σκότωσαν ή εκτόπισαν από ένα έως τρία δισεκατομμύρια ζώα και κατέστρεψαν το 9% του οικοτόπου των κοάλα. Σύμφωνα με δεδομένα πρόσφατης έκεθεσης, για την αναζωογόνηση των απειλούμενων ειδών απαιτούνται δαπάνες περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ ετησίως.

Οι μέσες θερμοκρασίες της Αυστραλίας έχουν αυξηθεί κατά 1,4 βαθμούς Κελσίου από τις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, απειλώντας τις παράκτιες κοινότητες. Πολλά από τα πιο πολύτιμα οικοσυστήματα της χώρας, όπως ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, βρίσκονται στο έλεος της κλιματικής αλλαγής.

Η υπερθέρμανση και ηοξίνιση των ωκεανών, που προκαλείται από την απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα, πλήττουν τα φύκια στα ανοικτά της νοτιοανατολικής ακτής, βλάπτοντας τις βιομηχανίες κολοκυθιών και αστακών.

Επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιλαμβάνονται την έκθεση ως μια κλήση αφύπνισης για την κυβέρνηση, προκειμένου να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα και να περιορίσει την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται ένα έργο το οποίο θα επιτευχθεί αναθεωρώντας τους νόμους για την προστασία των οικοτόπων και επενδύοντας περισσότερα χρήματα στην προστασία των ειδών.

Δημοφιλή