Αυστραλία: Μικροσκοπική αλλά εξαιρετικά δηλητηριώδης μέδουσα στέλνει δύο ψαράδες στο νοσοκομείο

Το πρόβλημα με τo συγκεκριμένο είδος μέδουσας είναι ότι δεν την αντιλαμβανόμαστε μέχρι να μας τσιμπήσει.
Μια μικροσκοπική αλλά πλήρως ανεπτυγμένη θανατηφόρα μέδουσα Irukandji βρίσκεται δίπλα σε σπίρτα για σύγκριση μεγέθους (φωτογραφία αρχείου)
Μια μικροσκοπική αλλά πλήρως ανεπτυγμένη θανατηφόρα μέδουσα Irukandji βρίσκεται δίπλα σε σπίρτα για σύγκριση μεγέθους (φωτογραφία αρχείου)
via Associated Press

Δύο ψαράδες από την Αυστραλία μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στο νοσοκομείο αφού τους τσίμπησε μια από τις πιο δηλητηριώδεις μέδουσες στον κόσμο, όσο εκείνοι ήταν στα ανοιχτά, μακριά μέσα στον ωκεανό.

Οι δύο άνδρες βρίσκονταν σε σκάφος περίπου 19 χιλιόμετρα από την ακτή Νταντί στη βόρεια Αυστραλία όταν τους τσίμπησε μέδουσα Irukandji στις 10 Οκτωβρίου.

Υπάρχουν 16 είδη μεδουσών Irukandji, τα οποία είναι όλα ενδημικά στις βαθιές θάλασσες γύρω από τη βόρεια Αυστραλία. Το δηλητήριο της κάθε μίας από αυτές τις μικροσκοπικές μέδουσες μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο Irukandji που είναι εξαιρετικά επώδυνο και επιφέρει ένα σύνολο αντιδράσεων οι οποίες είναι πιθανώς θανατηφόρες.

Δεν είναι σαφές ποιο είδος τσίμπησε τους δύο ψαράδες, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις του συνδρόμου Irukandji προκαλούνται από το Carukia barnesi, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Βιοτεχνολογικών Πληροφοριών (NCBI). Το είδος αυτό έχει μήκος μόλις 2 εκατοστά, αλλά είναι ένα από τα πιο δηλητηριώδη θαλάσσια πλάσματα στη Γη.

Οι δύο άνδρες μεταφέρθηκαν με αεροδιακομιδή στο νοσοκομείο και πήραν εξιτήριο 48 ώρες αργότερα, ενώ αναμένεται να αναρρώσουν πλήρως και οι δύο.

Τα C. barnesi χορηγούν τις τοξίνες τους μέσα από συγκεκριμένα τσιμπήματα που ονομάζονται νηματοκύστες, επιστρατεύοντας και τα τέσσερα πλοκάμια τους για να εκτοξεύσουν γεμάτα δηλητήριο αγκάθια στο θήραμά τους ή ως αμυντικό μηχανισμό κατά των θηρευτών τους. Επειδή οι μέδουσες αυτές έχουν μικρό μέγεθος, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τις αντιλαμβάνονται μέχρι να τους τσιμπήσουν.

Πώς λειτουργεί το δηλητήριο, τα συμπτώματα και ο τρόπος αντιμετώπισης

Το δηλητήριο της μέδουσας Irukandji λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με την τετροδοτοξίνη, ένα από τα πιο ισχυρά δηλητήρια στον κόσμο που προέρχεται από ζώα όπως τα pufferfish και τα χταπόδια με μπλε δακτυλίους. Και οι δύο τοξίνες εμποδίζουν τα νεύρα από το να μεταδίδουν σωστά σήματα στους μυς μπλοκάροντας τα κανάλια ιόντων νατρίου.

Σύμφωνα με το NCBI τα συμπτώματα του συνδρόμου Irukandji περιλαμβάνουν πολύ έντονους πόνους στους μύες, οσφυαλγία, πονοκέφαλο, ναυτία, εμετό, άγχος, υπέρταση, αναπνευστικά προβλήματα και καρδιακή ανακοπή. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν πλήρως, υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που συνεχίζουν να αισθάνονται πόνο έως κι έναν χρόνο αργότερα. Τα σύμπτώματα μπορεί να αρχίσουν μόλις πέντε λεπτά μετά το τσίμπημα.

Όπως και στην περίπτωση της τετραδοτοξίνης, δεν υπάρχει γνωστό αντίδοτο για το δηλητήριο Irukandji και η θεραπεία είναι μόνο υποστηρικτική. Οι ειδικοί συνιστούν, αν μας τσιμπήσει το συγκεκριμένο είδος μέδουσας, να περιλούσουμε αμέσως την περιοχή του τσιμπήματος με ξύδι επειδή οι όξινες ιδιότητές του μπορούν να εμποδίσουν τα αγκάθια να απελευθερώσουν το δηλητήριό τους σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασθενοφόρων του Κουίνσλαντ (QAS).

(Πηγή: Live Science)

Δημοφιλή