Νέα έρευνα: Ποιοι λαοί απολαμβάνουν το φαγητό τους περισσότερο από όλους τους άλλους

Η θέση της Ελλάδας και πώς αυτό επιδρά στο επίπεδο ευημερίας των ανθρώπων.
skynesher via Getty Images

Οι κάτοικοι του Πουέρτο Ρίκο, της Ελλάδας και της Νορβηγίας απολαμβάνουν το φαγητό στα εστιατόρια της πατρίδας τους περισσότερο από τους λαούς σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, σύμφωνα με μια νέα παγκόσμια μελέτη που επικεντρώθηκε στη σχέση μεταξύ της ευχαρίστησης που λαμβάνουν οι άνθρωποι από το φαγητό και της συνολικής ευημερίας τους.

Η μελέτη εξέτασε τις απαντήσεις 1.000 συμμετεχόντων σε 142 χώρες, από την Αυστραλία μέχρι την Αλγερία, σε ερωτήσεις όπως το εάν είχαν απολαύσει το φαγητό που είχαν φάει τις προηγούμενες επτά ημέρες.

Στο Mεγάλη Βρετανία, το 91% απάντησε «ναι», ομοίως και στο Καζακστάν και τη Τζαμάικα. Η Γαλλία και η Ιταλία στην κατάταξη βρίσκονται όπως αναμενόταν σε υψηλότερη θέση από τη Μεγάλη Βρετανία. Ωστόσο, αυτό που σίγουρα δεν περίμεναν οι Βρετανοί μάγειρες, ήταν να τους ξεπεράσουν οι συνάδελφοί τους σε ομολογουμένως outsider μέρη, όπως η Δανία, το Νεπάλ και η Μογγολία.

Από την άλλη πλευρά, ίσως οι σεφ στη Μεγάλη Βρετανία αισθανθούν καλύτερα με το γεγονός ότι το 88% των Βρετανών δήλωσαν πεπεισμένοι πως το φαγητό που τους σέρβιραν ήταν ως επί το πλείστον υγιεινό, ενώ το 86% ανέφεραν πως το μενού τους προσέφερε ένα σωρό επιλογές.

Αντίθετα, οι άνθρωποι στο Κονγκό και τη Σιέρα Λεόνε, όπου τα πιάτα έχουν ως βάση τη μανιόκα και ρύζι, ήταν λιγότερο ευχαριστημένοι με τα καθημερινά τους γεύματα. Ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να πιστεύουν ότι το φαγητό τους ήταν υγιεινό, ενώ ένιωθαν ότι είχαν εξαιρετικά περιορισμένες επιλογές.

Η Λιθουανία, η πατρίδα των ζυμαρικών και της πατάτας, έχει την πρωτιά στη λίστα με τους λαούς που ευχαριστούνται το φαγητό τους λιγότερο από τους ανθρώπους σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Και είναι λογικό, αφού οι άνθρωποι στις φτωχότερες χώρες ήταν στο σύνολό τους λιγότερο πιθανό να απαντήσουν θετικά στις τρεις ερωτήσεις της έρευνας που σχετίζονταν με την ευχαρίστηση, την ποικιλία και τον βαθμό θρεπτικότητας ενός γεύματος, σε αντίθεση με τα πιο πλούσια έθνη.

Το Ουζμπεκιστάν κατέγραψε υψηλές βαθμολογίες, τόσο για τα επίπεδα της απόλαυσης του φαγητού όσο και για την ποικιλία των υγιεινών εναλλακτικών. Αλλά οι συντάκτες της έκθεσης προειδοποιούν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται περισσότερο στο αυταρχικό καθεστώς, καθώς οι Ουζμπέκοι τείνουν να δίνουν παράδοξα θετικές απαντήσεις και σε άλλες δημοσκοπήσεις.

Ωστόσο, από ότι φαίνεται ο πλούτος δεν είναι το παν. Κι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το υψηλότερο επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης σημειώθηκε στο Πουέρτο Ρίκο, μια χώρα με οικονομικές συνθήκες τόσο υποβαθμισμένες, όσο αυτές που επικρατούν στη Ρουμανία. Στο Πουέρτο Ρίκο οι άφθονες καρύδες και τα μάνγκο συνδυάζονται σε δημοφιλή πιάτα με κόκκινα φασόλια, ρύζι και ψητό χοιρινό και καρυκεύονται με τοπικά μπαχαρικά και πικάντικες σάλτσες.

Σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι που απολάμβαναν το φαγητό τους είχαν 1,29 φορές περισσότερες πιθανότητες να ευημερήσουν, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους, που δεν αντλούσαν ευχαρίστηση από το φαγητό που έτρωγαν.

Ακόμη, όσοι έκριναν ότι είχαν πλήθος επιλογών είχαν 1,45 φορές περισσότερες πιθανότητες να αισθάνονται υψηλότερα επίπεδα ευημερίας, σε σχέση με εκείνους που δεν αισθάνονταν το ίδιο.

Συνολικά, οι άνθρωποι που ζουν στη Βόρεια και Λατινική Αμερική και την Καραϊβική ήταν πιο ευχαριστημένοι με αυτό που υπήρχε στο πιάτο τους, με μέσο όρο ικανοποίησης το 96%.

Οι λιγότερο ικανοποιημένοι πελάτες ήταν εκείνοι που δειπνούσαν στα εστιατόρια της υποσαχάριας (72%) και της βόρειας Αφρικής (81%). Αυτές ήταν επίσης οι περιοχές όπου οι άνθρωποι δήλωσαν ότι τους δίνονται οι λιγότερες επιλογές.

Συμπέρασμα

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι: «Τα άτομα που αισθάνονται ότι έχουν μια ποικιλία επιλογών στις διατροφικές τους επιλογές και καταναλώνουν φαγητά που θεωρούν ευχάριστα και θρεπτικά, είναι πολύ πιο πιθανό να βιώνουν υψηλότερη υποκειμενική ευημερία από εκείνα που δεν αντλούν ευχαρίστηση από το φαγητό τους».

(Με πληροφορίες από Guardian).