ΔΙΕΘΝΕΣ
20/05/2019 21:04 EEST

Αυστρία: Ο Κουρτς αποπέμπει τον υπουργό Εσωτερικών μετά το σκάνδαλο διαφθοράς

Και προχωρά στην αντικατάσταση όλων των υπουργών του Κόμματος των Ελευθέρων με τεχνοκράτες.

Leonhard Foeger / Reuters

Την πρόταση του προς τον Αυστριακό ομοσπονδιακό πρόεδρο, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν. για αποπομπή από την αυστριακή κυβέρνηση, του υπουργού Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ, και την ενδεχόμενη αντικατάσταση, με τεχνοκράτες, και των υπόλοιπων μελών της κυβέρνησης που προέρχονται από τους «Ελευθέρους», ανακοίνωσε τη Δευτέρα στη Βιέννη ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος αναγκάζεται προφανώς να προχωρήσει στην αντικατάσταση αυτών των υπουργών, ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογων στις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς οι ίδιοι έχουν προαναγγείλει την συλλογική παραίτησή τους σε περίπτωση απομάκρυνσης από την κυβέρνηση του Χέρμπερτ Κικλ, ο οποίος θεωρείται ως το πλέον σκληροπυρηνικό στέλεχος του συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Πρόκειται για την τελευταία εξέλιξη στην «υπόθεση Ιμπιζα», του διαβόητου βίντεο του πρωτοφανούς σκανδάλου πολιτικής συναλλαγής και διαφθοράς που συγκλονίζει την Αυστρία από την περασμένη Παρασκευή.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει πρωτοφανή κυβερνητική κρίση, έχοντας οδηγήσει το περασμένο Σάββατο στην παραίτηση των άμεσα εμπλεκομένων στο σκάνδαλο, του αντικαγκελάριου της κυβέρνησης και αρχηγού των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και του αρχηγού της κοινοβουλευτικής ομάδας τους, Γιόχαν Γκουντένους.

Η αποπομπή του υπουργού Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ είχε κριθεί αναγκαία από την αρχή, καθώς θα ήταν αδιανόητο ο ίδιος να διεξάγει τις ανακρίσεις για υπόθεση στην οποία είχε, τουλάχιστον έμμεση εμπλοκή, καθώς διατελούσε γενικός γραμματέας του Κόμματος των Ελευθέρων την εποχή του σκανδάλου.

Στο διαβόητο βίντεο, διάρκειας πολλών ωρών, που είχαν αποκαλύψει το βράδυ της Παρασκευής το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε υποσχόταν καθαρά σε υποτιθέμενη ρωσίδα επιχειρηματία δημόσιες συμβάσεις πριν από τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2017, με αντάλλαγμα την με διαφόρους τρόπους προεκλογική στήριξή της στο Κόμμα των Ελευθέρων.

Πηγή: ΑΠΕ