ΔΙΕΘΝΕΣ
28/05/2020 07:20 EEST

Τα 10 αεροδρόμια με τους πιο επικίνδυνους και τρομακτικούς αεροδιαδρόμους στον κόσμο

Εκεί που δεν θέλει κανείς να προσγειωθεί- και όχι άδικα.

Μαζί με τις τυπικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν πιλότοι όπως ο καιρός, η εναέρια κυκλοφορία και τα θέματα ασφάλειας, η προσγείωση σε συγκεκριμένους διαδρόμους σε όλο τον κόσμο έχει αυξημένο κίνδυνο. 

Από τους μικρούς διαδρόμους μέχρι και τους μεγαλύτερους συγκεντρώσαμε μια λίστα αεροδρομίων με τους πιο τρομακτικούς και επικίνδυνους διαδρόμους όπου η ταξιδιωτική περιπέτεια ξεκινά κατά την προσγείωση. 

Διεθνές Αεροδρόμιο Πριγκίπισα Τζουλιάνα, St. Maarten

Marina113 via Getty Images

Στο Διεθνές Αεροδρόμιο Princess Juliana το μόνο πράγμα που σταματά ένα αεροπλάνο από την κατάδυση στον ωκεανό είναι μια στενή παραλία και ένας ετοιμορροπος φράκτης. Οι πιλότοι πρέπει να κάνουν ελιγμό σε χαμηλό υψόμετρο για να προσγειωθούν στην παραλία Mano. 

Αεροδρόμιο Μαδέιρα, Πορτογαλία

kruwt via Getty Images

Οι επισκέπτες που ελπίζουν να ζήσουν μια χαλαρωτική απόδραση στη δημοφιλή περιοχή της Μαδέιρα θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους με μια συναρπαστική προσγείωση σε αυτό που θεωρείται ο 3ος πιο επικίνδυνος αεροδιάδρομος στην Ευρώπη. Μάλιστα οι πιλότοι που προσγειώνονται εκεί χρειάζεται να υποβληθούν σε μια συγκεκριμένη εκπαίδευση. Τα τελευταία χρόνια έγιναν μερικές προσθήκες για την επέκταση του διαδρόμου πάνω από τον ωκεανό. Ενώ κατάφεραν να κάνουν το διάδρομο μεγαλύτερο, η προσθήκη δημιούργησε νέες προκλήσεις με ισχυρούς ανέμους, προκαλώντας συχνά μια ανώμαλη προσγείωση. 

Αεροδρόμιο Tenzing-Hillary, Νεπάλ

Boy_Anupong via Getty Images

Για όλους τους τολμηρούς που αναζητούν την περιπέτεια και την έξαψη και επιθυμούν να ανέβουν στο Όρος Έβερεστ, ο ενθουσιασμός τους θα ξεκινήσει με μια πτήση στο τοπικό αεροδρόμιο της Λούκλας. Με έναν σύντομο διάδρομο και μια απότομη κλίση σε συνδυασμό με τον μεταβαλλόμενο καιρό,  δεν είναι περίεργο που το Tenzing-Hillary Airport κατατάσσεται στα πιο ριψοκίνδυνα του History Channel τα τελευταία 20 χρόνια. Οι ταξιδιώτες μπορούν να είναι σίγουροι ότι μόνο κορυφαίοι πιλότοι, έμπειροι σε δύσκολες συνθήκες, έχουν εγκριθεί να πετάξουν για τη Λούκλα. 

Αεροδρόμιο Gisborne, Νέα Ζηλανδία

andrew_t via Getty Images
.

Μαζί με τους συνηθισμένους κινδύνους που σχετίζονται με τα αεροπορικά ταξίδια, οι επιβάτες που πετούν για το αεροδρόμιο Gisborne της Νέας Ζηλανδίας έχουν να αντιμετωπίσουν και ένα ασυνήθιστο εμπόδιο: ένα τρένο που διέρχεται. Το Gisborne είναι ένα από τα λίγα αεροδρόμια στον κόσμο όπου μια σιδηροδρομική γραμμή υπάρχει σε αεροδιάδρομο. Παραδόξως, δεν έχει υπάρξει ούτε ένα ατύχημα από τότε από το 1966 που δημιουργήθηκε και ο αεροδιάδρομος. 

Αεροδρόμιο Μπάρα, Σκωτία

georgeclerk via Getty Images

Το αεροδρόμιο Μπάρα βρίσκεται σε ένα απομακρυσμένο νησί. Το αεροδρόμιο μεταφέρει επιβάτες από και προς τη Γλασκόβη δύο φορές την ημέρα - εξαρτάται από τις παλίρροιες του Traigh Mhor Bay καθώς κατά την διάρκειά τους και οι τρεις διάδρομοι βυθίζονται εντελώς κάτω από το νερό. 

Αεροδρόμιο Tioman, Μαλαισία

grahamheywood via Getty Images

Οι πιλότοι που προσγειώνονται στο αεροδρόμιο Tioman αντιμετωπίζουν μια λίστα εμποδίων που που αποτελούν πρόκληση ακόμη και στους πιο έμπειρους στην αεροπορία. Η προσγείωση περιλαμβάνει την εκκαθάριση αρκετών κορυφογραμμών στο βουνό και μια απότομη στροφή πριν οι πιλότοι επιχειρήσουν προσγείωση σε έναν διάδρομο που βρίσκεται δίπλα στην παραλία.  

Courchevel Altiport, Γαλλία

PaulVinten via Getty Images

Οι σκιέρ που πηγαίνουν για διακοπές σκι στο Courchevel, ένα δημοφιλές χιονοδρομικό κέντρο στις γαλλικές Άλπεις, θα υποστούν πρώτα μια βόλτα με αεροπλάνο στο Courchevel Altiport. Ο διάδρομος δεν διαθέτει κατάλληλο φωτισμό, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την προσγείωση όταν έχει ομίχλη ή σύννεφα σε χαμηλό επίπεδο.

Περιφερειακό αεροδρόμιο Telluride, Κολοράντο

YayaErnst via Getty Images

Οι ταξιδιώτες που κάνουν κράτηση πτήσης για το περιφερειακό αεροδρόμιο Telluride θα πρέπει να φτάσουν πριν τις 21:00. Καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα αφαίρεσης του χιονιού τη νύχτα, το αεροδρόμιο είναι κλειστό από τις 9 μ.μ. έως τις 6 π.μ. κάθε μέρα. Δεν είναι περίεργο που θεωρείται ένας από τους πιο απαιτητικούς αεροδιαδρόμους στον κόσμο. Το πιο δύσκολο κομμάτι της προσγείωσης είναι να σταματήσει το αεροπλάνο τελείως, πριν πέσει πάνω στο βράχο στο τέλος του διαδρόμου. 

Διεθνές Αεροδρόμιο του Γιβραλτάρ, Βρετανική Επικράτεια

Vladimirs_Gorelovs via Getty Images

Σε αντίθεση με τους περισσότερους από τους επικίνδυνους διαδρόμους του κόσμου, το Διεθνές Αεροδρόμιο του Γιβραλτάρ έχει την πολυτέλεια ενός μεγάλου διαδρόμου. Ωστόσο, σε συνδυασμό με τις προκλήσεις των ισχυρών ανέμων, οι πιλότοι πρέπει να προσγειωθούν σε έναν διάδρομο που διασταυρώνεται με τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της περιοχής. Ευτυχώς, τα αεροπλάνα έχουν το δικαίωμα διέλευσης, αναγκάζοντας την κυκλοφορία να σταματήσει εντελώς για να επιτρέψει στα αεροπλάνα να προσγειωθούν ή να απογειωθούν. 

Αεροδρόμιο Σάμπα, Καραιβική

rjlerich via Getty Images

Το νησί Σάμπα δεν είναι μόνο διάσημο για τις καταδύσεις της και το μαγευτικό τοπίο, αλλά και για τον απειλητικό διάδρομο, καθώς είναι ο πιο μικρός και σύντομος σε όλο τον κόσμο. Μόνο οι πιο έμπειροι πιλότοι μπορούν να περιηγηθούν στα βραχώδη βράχια προτού έρθουν σε πλήρη στάση εγκαίρως για να αποφύγουν να βυθιστούν στα ασταθή νερά της Καραϊβικής.  

πηγή: worldatlas