Αυτόπτης μάρτυρας στην ΕΡΤ για το μακελειό στις ΗΠΑ: Έπεσαν 50 πυροβολισμούς, γύρω έπεφταν άνθρωποι

"Ο κόσμος ήταν ο ένας πάνω στον άλλο...είχαν παιδιά στα καρότσια, κάποιοι άφηναν τα καρότσια και έπαιρναν τα παιδιά στα χέρια και έτρεχαν", λέει ο κ.Χρονόπουλος.
via Associated Press

Μεταξύ των πολιτών στο προάστιο Χάιλαντ Πάρκ του Σικάγο, που παρακολουθούσαν αμέριμνοι την παρέλαση για την Ημέρα Ανεξαρτησίας (4η Ιουλίου) μέχρι τη στιγμή που σημειώθηκε η ένοπλη επίθεση, ήταν και ένας άνδρας ελληνικής καταγωγής.

Ο κ.Δημήτρης Χρονόπουλος εξιστόρησε στην ΕΡΤ τα όσα ακολούθησαν από τη στιγμή που ακούστηκαν οι πρώτοι πυροβολισμοί δηλώνοντας και ο ίδιος σοκαρισμένος.

Σημειώνεται πως κατά την επίθεση, σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι και άλλοι 26 τραυματίστηκαν ενώ η αστυνομία έχει συλλάβει ως δράστη έναν 22χρονο άνδρα, τον Ρόμπερτ (Μπόμπι) Κρίμο, ο οποίος είναι και κάτοικος της περιοχής.

via Associated Press

Ο νεαρός είχε παρουσία σε διάφορους ιστότοπους, όπου αυτοσυστηνόταν ως μουσικός του Σικάγου με το ψευδώνυμο «Awake the rapper». Τα κίνητρά του είναι άγνωστα σε αυτό το στάδιο.

Όπως είπε ο κ.Χρονόπουλος «Ήταν μια πολύ ωραία ημέρα. Και πήγαμε να κάτσουμε σε ένα καφενείο για να βλέπουμε από εκεί την παρέλαση. Ήταν περίπου 10:30 το πρωί. Τότε ακούμε πυροβολισμούς. Περίπου 50 πυροβολισμοί. 50 σφαίρες πέσανε. Και βλέπω τους ανθρώπους δίπλα μας, σε απόσταση 10 με 15 μέτρα να πέφτουν κάτω. Ήταν άλλο πράγμα…Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Πήγαμε και κρυφτήκαμε στο καφενείο….Ο κόσμος ήταν ο ένας πάνω στον άλλο, παιδιά στα καρότσια, κάποιοι άφηναν τα καρότσια και έπαιρναν τα παιδιά στα χέρια και έτρεχαν. Και αυτό ήταν το 305ο περιστατικό από την αρχή της χρονιάς».

via Associated Press

Ερωτηθείς για αναφορές πως κάποιοι εκ των παρευρισκομένων δεν αντιλήφθηκαν αμέσως πως επρόκειτο για ένοπλη επίθεση και πως νόμιζα όταν οι πυροβολισμοί ήταν μέρος της εκδήλωσης για την 4η Ιουλίου είπε πως όντως κάποιο αρχικά δεν συνειδητοποίησαν τι συνέβαινε: «Όταν γίνεται αυτή η παρέλαση, που παρελαύνουν οι ανάπηροι πολέμου που πολέμησαν για την πατρίδα τους, δέξια και αριστερά στο δρόμο κάθονται είναι μικρά παιδιά».

Όπως είπε, υπήρχε αστυνομική παρουσία κατά τη διάρκεια της παρέλασης αλλά όχι ισχυρή και ήταν επιφορτισμένοι κυρίως με την ρύθμιση της κυκλοφορίας και τον αποκλεισμό οδών. «Δεν περίμενε κανείς να γίνει κάτι τέτοιο».

Σε ό,τι αφορά τα θέματα αγοράς όπλων και οπλοφορίας ανέφερε πως στο Σικάγο υπάρχει έλεγχος στο προφίλ των επίδοξων αγοραστών.

Πηγή: EΡΤ