ΔΙΕΘΝΕΣ
14/02/2020 18:46 EET | Updated 14/02/2020 18:53 EET

Αφγανιστάν: Συμφωνία «μείωσης βίας» μεταξύ ΗΠΑ και Ταλιμπάν

Θα μπορούσε να οδηγήσει σε απόσυρση αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα.

ASSOCIATED PRESS

Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ και οι Ταλιμπάν έκλειχαν συμφωνία εκεχειρίας η οποία θα τεθεί σε ισχύ «πολύ σύντομα» και θα μπορούσε να οδηγήσει σε απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι η συμφωνία για μια επταήμερη «μείωση της βίας» που θα ακολουθηθεί από έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών εντός 10 ημερών είναι «πολύ συγκεκριμένη» και καλύπτει ολόκληρη τη χώρα, περιλαμβανομένων αφγανικών δυνάμεων.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι, που πιστεύεται ότι ήταν άμαχοι, σκοτώθηκαν σε αεροπορικό πλήγμα στο Αφγανιστάν.

Ειδικότερα, στην επαρχία Νανγκαρχάρ του ανατολικού Αφγανιστάν, στοχοθετήθηκε ένα όχημα στο οποίο επέβαιναν άμαχοι. Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής μεταξύ των θυμάτων είναι και ένα παιδί. Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, που έχουν ισχυρή παρουσία στην περιοχή αυτή, είπε ότι σκοτώθηκαν 11 πολίτες. Ένας εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας επιβεβαίωσε το αεροπορικό πλήγμα, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν τα θύματα ήταν άμαχοι.

Σε άλλο αεροπορικό πλήγμα, το βράδυ της Πέμπτης, σκοτώθηκαν ένας υψηλόβαθμος διοικητής των ανταρτών και οκτώ άλλοι άνθρωποι, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

Οι Ταλιμπάν από την πλευρά τους ισχυρίζονται ότι σκότωσαν έξι Αφγανούς στρατιώτες, μεταξύ των οποίων και δύο αξιωματικούς, σε επίθεση που εξαπέλυσαν σε ένα φυλάκιο ελέγχου στην επαρχία Κουντούζ.

(με πληροφορίες από Associated Press, Reuters)