ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
24/02/2020 15:34 EET | Updated 24/02/2020 15:37 EET

Ακίνητα: Ανοίγει η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Ο σχεδιασμός της είναι τέτοιος ώστε να μην χρειάζεται οι ιδιοκτήτες να μπλέξουν με τη γραφειοκρατία.

EUROKINISSI

Eτοιμη να βγει στο διαδικτυακό αέρα είναι η πλατφόρμα στην οποία οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να δηλώσουν τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά των ακινήτων ή τις αλλαγές που έχουν γίνει σε αυτά, αποφεύγοντας πρόστιμα και προσαυξήσεις. Οι εργασίες για την λειτουργία της πλατφόρμας έχουν ολοκληρωθεί και εκτός απροόπτου την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου θα τεθεί σε λειτουργία και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι 31 Μαρτίου όπου και λήγει η σχετική προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο σχεδιασμός της πλατφόρμας είναι τέτοιος ώστε να μην χρειάζεται οι ιδιοκτήτες να μπλέξουν με τη γραφειοκρατία, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει ανάγκη υποβολής δικαιολογητικών. Η διασταύρωση του Ε9 με τα τετραγωνικά που έχουν οι Δήμοι στη διάθεση τους έχει γίνει αυτόματα ώστε οι ιδιοκτήτες το μόνο που θα έχουν να κάνουν είναι να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία.

Η διαδικασία εισόδου θα γίνεται μέσω των site της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (gsis.gr) ή των υπουργείων Εσωτερικών (ypes.gr) και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (mindigital.gr) με τους κωδικούς που έχει ο ιδιοκτήτης στο TAXIS. Σταδιακά πρόσβαση στην πλατφόρμα θα υπάρχει και από το site κάθε Δήμου.

Η έγκριση των κωδικών και η είσοδος στην πλατφόρμα θα οδηγεί αυτόματα των ιδιοκτήτη στη σελίδα του E9 προκειμένου να ελέγξει τα τετραγωνικά των ακινήτων του. Στη συνέχεια θα εμφανίζονται οι αριθμοί παροχής της ΔΕΗ για κάθε ακίνητο που εμφανίζεται στο Ε9, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να διασταυρώσουν τα στοιχεία. Σε πρώτη φάση οι ιδιοκτήτες δεν θα μπορούν να κάνουν αλλαγές ούτε στα στοιχεία του Ε9, ούτε στις παροχές της ΔΕΗ.

Κλικάροντας πάνω σε κάθε ακίνητο, θα εμφανίζεται αυτόματα η διαφορά που υπάρχει μεταξύ των τετραγωνικών ως αποτέλεσμα της διασταύρωσης που έχει γίνει μεταξύ Ε9 και στοιχείων που έχουν οι Δήμοι. Σε αυτό το στάδιο οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να αποδεχθούν τη διαφορά που εμφανίζει η πλατφόρμα ή να προχωρήσουν σε αλλαγή εφόσον τα στοιχεία δεν είναι σωστά.

Η αποδοχή της διαφοράς σημαίνει και την αυτόματη υποβολή αίτησης διόρθωσης των στοιχείων των τετραγωνικών μέτρων για το συγκεκριμένο ακίνητο που έχει επιλέξει ο ιδιοκτήτης. Η ίδια διαδικασία θα πρέπει να γίνει ξεχωριστά για κάθε ακίνητο που παρουσιάζονται αποκλίσεις μεταξύ των στοιχείων του Ε9 και των στοιχείων που έχουν στη διάθεση τους οι Δήμοι.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι ιδιοκτήτες θα ενημερωθούν σε επόμενο λογαριασμό της ΔΕΗ σχετικά με τη διόρθωση των στοιχείων, ενώ θα ενημερωθούν και για τις αναδρομικές χρεώσεις, με βάση τα νέα στοιχεία, από την 1η Ιανουαρίου 2020. Η αναδρομική χρέωση θα γίνει μόνο για τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα, χωρίς να επιβληθούν πρόστιμα και προσαυξήσεις.