Ακριβώς τόσα βήματα χρειαζόμαστε την ημέρα για να μειώσουμε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

Ας φροντίσουμε να κάνουμε την βόλτα μας καθημερινά.
.
Svitlana Kuchina / EyeEm via Getty Images
.

Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι το περπάτημα επιπλέον 500 βημάτων την ημέρα συνδέεται με μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής ανεπάρκειας κατά 14%.

Οι ηλικιωμένοι που κάνουν λιγότερα από 2.000 βήματα την ημέρα έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό σε σύγκριση με εκείνους που καταφέρνουν να κάνουν 4.500 βήματα την ημέρα.

Η μελέτη που εξέτασε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω διαπίστωσε ότι το περπάτημα επιπλέον 500 βημάτων την ημέρα συσχετίστηκε με 14% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού ή καρδιακής ανεπάρκειας.

«Τα βήματα είναι ένας εύκολος τρόπος για τη μέτρηση της σωματικής δραστηριότητας και περισσότερα καθημερινά βήματα συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης ενός επεισοδίου που σχετίζεται με καρδιαγγειακή νόσο σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας», ανέφερε η Έριν Ντούλι, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Μπέρμιγχαμ. «Με έκπληξη ανακαλύψαμε ότι κάθε επιπλέον τέταρτο του μιλίου, ή 500 βήματα, είχαν ισχυρό όφελος για την υγεία της καρδιάς».

Η ίδια λέει ότι δεν θα ήθελε να μειώσει την σημασία της υψηλής έντασης σωματικής δραστηριότητας, αλλά το περπάτημα έχει επίσης σημαντικά καρδιαγγειακά οφέλη.

«Εάν είμαστε ενήλικας άνω των 70 ετών, ας ξεκινήσουμε την προσπάθεια να κάνουμε 500 περισσότερα (απ′ όσα ήδη κάνουμε) βήματα την ημέρα», προσθέτει.

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα υγείας για 452 άτομα, με μέσο όρο ηλικίας 78 ετών, που χρησιμοποίησαν μια συσκευή που μετρούσε τα καθημερινά τους βήματα.

Οι συσκευές φορέθηκαν για τρεις ή περισσότερες ημέρες, για 10 ή περισσότερες ώρες και ο μέσος αριθμός βημάτων ήταν περίπου 3.500 την ημέρα.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης των τριάμισι ετών (που ακολούθησε), το 7,5% των συμμετεχόντων εμφάνισε μια πάθηση όπως στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν η πραγματοποίηση ενός υψηλότερου ημερήσιου αριθμού βημάτων αποτρέπει ή καθυστερεί την καρδιαγγειακή νόσο ή εάν τα χαμηλότερα βήματα μπορεί να είναι δείκτης υποκείμενης νόσου.

«Τα ευρήματα αυτής της μελέτης υποδηλώνουν ότι ακόμη και μια μικρή αύξηση στα καθημερινά βήματα μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην καρδιαγγειακή νόσο στους ηλικιωμένους», δήλωσε ο καθηγητής σερ Νίλις Σαμάνι, ιατρικός διευθυντής στο British Heart Foundation.