Αλήθειες και ψέματα για την επίθεση κουκουλοφόρων σε λιμενικούς στα Εξάρχεια

Προσπάθεια ανάλυσης της επίθεσης που δέχτηκε κλιμάκιο της Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.

Προσπάθεια ανάλυσης της πρωτοφανούς επίθεσης που δέχτηκε κλιμάκιο της Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά στα Εξάρχεια έκαναν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού.

Το πρώτο ερώτημα είναι το πώς τα στελέχη του Λιμενικού αποφάσισαν να επιχειρήσουν στην «καρδιά» των Εξαρχείων, χωρίς να υπάρχει κάλυψη ισχυρών δυνάμεων, όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιου είδους «υψηλού ρίσκου» επιχειρήσεις.

Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν ότι «εκ πρώτης όψεως η προσπάθεια του Λιμενικού μοιάζει εξαιρετική. Οι λιμενικοί συνέλαβαν έναν Σύρο διακινητή ναρκωτικών στο λιμάνι του Πειραιά. Θέλησαν να πάνε ένα βήμα παρακάτω την έρευνα. Τον ρώτησαν από πού προμηθεύεται τα ναρκωτικά που πουλάει και εκείνος τους υπέδειξε το κτίριο στα Εξάρχεια. Μέχρι εδώ όλα καλά. Θα μπορούσε να πει, μάλιστα, κάποιος ότι οι λιμενικοί τόλμησαν να κάνουν αυτό που δεν πράττουν οι αστυνομικοί, οι οποίοι συνήθως παίρνουν… άνωθεν εντολές να μην περνούν τα… σύνορα των Εξαρχείων. Η πληροφορία τους μάλιστα ήταν ακριβής, καθώς στο οίκημα των Εξαρχείων βρέθηκε 1,5 κιλό κάνναβη. Εκεί που αρχίζουν να ξεφεύγουν τα πράγματα είναι ότι έφυγαν με σχετική βιασύνη από τον Πειραιά, ενημέρωσαν τον Εισαγγελέα και μπήκαν στο κτίριο της οδού Ερεσού για την έρευνα, χωρίς να λάβουν υπόψη την επικινδυνότητα».

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι είτε η Αστυνομία δεν ενημερώθηκε καθόλου από το Λιμενικό (όπως υποστηρίζει η πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.) είτε ενημερώθηκε από το Λιμενικό το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα στα Εξάρχεια, μικρή σημασία έχει επί της ουσίας. Και αυτό διότι ακόμα και να ισχύει η εκδοχή της ενημέρωσης του τοπικού Αστυνομικός Τμήματος, αυτό έγινε λίγο πριν την επιχείρηση, χωρίς να δοθεί χρόνος για κινητοποίηση στην ΕΛ.ΑΣ. Το Τοπικό Τμήμα σίγουρα δεν μπορούσε να αναλάβει την προστασία των λιμενικών, καθώς δεν έχει την ανάλογη δύναμη σε προσωπικό.

Εκτός αυτού, όμως, δεν συνηθίζεται για μία επιχείρηση στην «καρδιά» των Εξαρχείων να ενημερώνεται το τοπικό Τμήμα αλλά οι κεντρικές υπηρεσίες της Αστυνομίας, κάτι που σίγουρα δεν συνέβη το βράδυ της Πέμπτης (όπως παραδέχεται και το ίδιο το Λιμενικό). Ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. με τους οποίους επικοινώνησε η HuffPost Greece το βράδυ της Πέμπτης δήλωναν παντελή άγνοια για την επίμαχη επιχείρηση στα Εξάρχεια.

Το κλιμάκιο του Λιμενικού θα μπορούσε κάλλιστα να ενημερώσει την Αστυνομία, για να εξασφαλιστεί με εξωτερική φύλαξη του σημείου, η ασφάλεια των λιμενικών και του Εισαγγελέα. Το θέμα, ωστόσο, είναι το κατά πόσο αυτό δεν συνέβη για λόγους ανταγωνισμού ανάμεσα στα δύο Σώματα.

Ένα άλλο κρίσιμο ερώτημα είναι εάν οι λιμενικοί γνώριζαν που πηγαίνουν στα Εξάρχεια. Δηλαδή, εάν ήξεραν ότι στο κτίριο που τους υπέδειξε ο Σύρος διακινητής ναρκωτικών που συνέλαβαν, δεν ήταν ένα απλό οίκημα αλλά μία κατάληψη, γεγονός που ενέτεινε το ρίσκο της έρευνας. Όπως λένε αστυνομικές πηγές, εάν είχαν έρθει οι λιμενικοί σε επαφή με την Αστυνομία, οι αξιωματικοί της Ασφάλειας θα τους ενημέρωναν ότι το κτίριο τελεί υπό κατάληψη.

Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν οι κουκουλοφόροι να αφαιρέσουν δύο όπλα από τους λιμενικούς, να τους τραυματίσουν αλλά και να απελευθερώσουν τη μία από τις δύο γυναίκες που συνελήφθησαν στο κτίριο της οδού Ερεσού.

Δημοφιλή