Αλβανία: Η αστυνομία απέλασε δεκάδες Ιταλούς οπαδούς μετά από συγκρούσεις

Η ιταλική Ρόμα θα αντιμετωπίσει την ολλανδική ομάδα Φέγενορντ στον τελικό του Conference League στην Εθνική Αρένα των Τιράνων.
via Associated Press

Δεκάδες οπαδοί απελάθηκαν πίσω στην Ιταλία μετά από βίαιες συγκρούσεις στα Τίρανα ενόψει του αποψινού τελικού του Europa Conference League την Τετάρτη, δήλωσε ο αναπληρωτής αρχηγός της αστυνομίας της Αλβανίας.

Η ιταλική Ρόμα θα αντιμετωπίσει την ολλανδική ομάδα Φέγενορντ στον αγώνα στην Εθνική Αρένα των Τιράνων χωρητικότητας 20.000 ατόμων.

Δύο χωριστές ομάδες Ολλανδών και Ιταλών οπαδών συγκρούστηκαν με την αστυνομία την Τρίτη στην πόλη, τραυματίζοντας 19 αστυνομικούς και πέντε Αλβανούς πολίτες. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε από επίθεση με μαχαίρι, ανέφεραν οι αρχές.

Τρεις Ιταλοί οπαδοί και δύο Ολλανδοί οπαδοί τραυματίστηκαν επίσης.

Την Τετάρτη, ο αναπληρωτής αρχηγός της αστυνομίας Αλμπερτ Ντερβίσι δήλωσε: «Οι Ιταλοί και Ολλανδοί οπαδοί να συμπεριφέρονται και να ενεργούν ως Ευρωπαίοι πολίτες, να σέβονται τους νόμους της χώρας και να μην συγκρούονται με την αστυνομία, διαφορετικά οι νόμοι θα εφαρμόζονται αυστηρά».

Ο Ντερβίσι είπε ότι 48 Ιταλοί οπαδοί και 12 Ολλανδοί υποστηρικτές έχουν συλληφθεί, προσθέτοντας ότι όποιος συλληφθεί μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και επτά ετών. Είπε ότι 80 οπαδοί απελάθηκαν πίσω στην Ιταλία.

Ο αξιωματούχος της αστυνομίας κάλεσε επίσης τις επιχειρήσεις να αποφεύγουν να προσφέρουν γυάλινα μπουκάλια στους πελάτες και προειδοποίησε τους κατοίκους των Τιράνων να αποφεύγουν «τις προκλήσεις από άτομα ή ομάδες οπαδών που μπορεί να είναι υπό την επίδραση αλκοόλ».

«Είμαστε αποφασισμένοι να εγγυηθούμε την τάξη και την ασφάλεια, να αποτρέψουμε την καταστροφή περιουσίας και την κανονική διεξαγωγή της αθλητικής δραστηριότητας», είπε ο Ντερβίσι.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Ρόμα Πιέτρο Μπεράρντι, ο οποίος συναντήθηκε με τον δήμαρχο των Τιράνων Έριον Βελιάι, ζήτησε από τους φιλάθλους και των δύο ομάδων να συμπεριφέρονται κόσμια.

«Υπάρχει πολύς ενθουσιασμός και πάθος, αλλά πρέπει να σεβαστούμε τους πάντες», είπε ο Μπεράρντι.

Η Φέγενορντ και η Ρόμα είναι γνωστοί σύλλογοι με μεγάλους θαυμαστές. Έως και 100.000 οπαδοί αναμένονται στα Τίρανα, παρόλο που σε κάθε σύλλογο έχουν διατεθεί μόνο 4.000 εισιτήρια για τον παρθενικό τελικό της ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Υπάρχουν ξεχωριστές «ζώνες φιλάθλων» για κάθε ομάδα, με μόνο ένα χιλιόμετρο απόσταση μεταξύ τους.