Αλβανία: Ένας στους τέσσερις επιστρέφει στη χώρα – Προγράμματα ένταξης από την κυβέρνηση

Ο αριθμός αδειών διαμονής στην Ελλάδα μειώθηκε σχεδόν στο μισό ενώ επί του παρόντος είναι μειωμένη και η ροή Αλβανών μεταναστών προς Βρετανία που πέρυσι κατέγραψε ρεκόρ.
Arben Celi via Reuters

Ο κύκλος της αλβανικής μετανάστευσης μπαίνει σε νέα φάση μετά τα ρεκόρ που σημειώθηκε το 2022.

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, τα αιτήματα για άσυλο στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 14% ενώ τα στατιστικά δείχνουν ότι φέτος στο Ηνωμένο Βασίλειο πήγαν μόνο 29 Αλβανοί, σε σύγκριση με το 2022 που ήταν 12.300.

Ο αριθμός αδειών διαμονής των Αλβανών και στην Ελλάδα μειώθηκε σχεδόν στο μισό από 422.000 που ήταν το 2021 σε 291.000 το 2022.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, η κυβέρνηση έχει έτοιμα τα προγράμματα για την ένταξη όλων των παλιννοστούντων.

Η υφυπουργός Οικονομικών, Olta Manjani δηλώνει: Κατά μέσο όρο, τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια, αποδεικνύεται ότι επιστρέφει 1 στους 4 Αλβανούς. Την Πέμπτη, 40 μετανάστες που επέστρεψαν από τη Μεγάλη Βρετανία τους υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο της Ρίνας και ορισμένοι υπάλληλοι των γραφείων ευρέσεως εργασίας.

Εργαζόμαστε επίσης με την τεχνογνωσία της Παγκόσμιας Τράπεζας για να εντοπίσουμε όλους εκείνους τους Αλβανούς που θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα και να τους παρέχουμε τις κατάλληλες πληροφορίες. Αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε με τα γραφεία εργασίας των αντίστοιχων χωρών προκειμένου να υπογράψουμε προγράμματα εθελοντικής επιστροφής.

Επίσης δημιουργείται ένας ιδικός ιστότοπος από τον εθνικό οργανισμό απασχόλησης και δεξιοτήτων για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε πληροφορίες για όλους τους παλιννοστούντες».

Εκτός από αυτά τα μέτρα, η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει και έξι προγράμματα για την ενθάρρυνση της απασχόλησης, μεταξύ των οποίων το πρόγραμμα κωδικοποίησης για νέους που επιδοτεί μαθήματα έως και 100% της αξίας, αλλά και το πρόγραμμα αυτοαπασχόλησης, όπου παρέχεται σε κάθε άτομο το δικαίωμα να χρηματοδοτήσει την ιδέα του με 500 χιλιάδες λεκ και να παρακολουθήσει την περαιτέρω εξέλιξη της επιχείρησης.

Πηγή: ΕΡΤ