Αλγερία: Διώξεις σε βάρος της κυβέρνησης ζητάει ο στρατός

Οι δικαστές μπορούν να εργαστούν ελεύθερα σύμφωνα με τον στρατηγό Σάλαχ.
ASSOCIATED PRESS

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του αλγερινού στρατού δήλωσε πως αναμένει από τους δικαστές να ασκήσουν διώξεις σε βάρος αυτών που οι διαδηλωτές αποκαλούν διεφθαρμένη κυβερνώσα ελίτ και δεσμεύθηκε να υποστηρίξει μια μεταβατική περίοδο που αναμένεται να οδηγήσει σε εκλογές, σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Ennahar TV.

Τα σχόλια του στρατηγού Γκάιντ Σάλαχ είναι η πιο ισχυρή ένδειξη μέχρι σήμερα ότι ο στρατός θα ασκήσει τον παραδοσιακό ρόλο του ως εκείνου που κινεί τα νήματα έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων που οδήγησαν τον βετεράνο ηγέτη Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα να παραιτηθεί έπειτα από 20 χρόνια στην προεδρία.

«Ο στρατός θα ανταποκριθεί στα αιτήματα του λαού», δήλωσε ο Σάλαχ, απευθυνόμενος σε αξιωματικούς και στρατιώτες σε στρατιωτική βάση. «Οι δικαστές έχουν ανακτήσει τα προνόμιά τους και μπορούν να εργαστούν ελεύθερα.»

Αναφέρθηκε στην κυβερνώσα ελίτ ως «η συμμορία», έναν όρο που χρησιμοποιούν οι διαδηλωτές για να χαρακτηρίσουν, το κυβερνών Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης (FLN), μεγάλους επιχειρηματίες και βετεράνους του πολέμου της ανεξαρτησίας εναντίον της Γαλλίας που τελείωσε το 1962.

Η ανακοίνωση έγινε λίγο αφότου το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Ennahar TV μετέδωσε πως το υπουργείο Εσωτερικών της Αλγερίας ενέκρινε δέκα νέα πολιτικά κόμματα, μία ημέρα μετά τον διορισμό από το Κοινοβούλιο του προέδρου της άνω βουλής Αμπντελκαντέρ Μπενσαλάχ ως προσωρινού προέδρου.

Ο Μπενσαλάχ δήλωσε ότι θα διοργανώσει εκλογές οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν εντός 90 ημερών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή