ΔΙΕΘΝΕΣ
26/03/2019 17:55 EET | Updated 26/03/2019 18:34 EET

Αμερικανός υπουργός Αμυνας: Aν η Τουρκία θέλει F-35, πρέπει να αγοράσει οπωσδήποτε Patriot

Το Πεντάγωνο θέτει ευθέως τους όρους για τα F-35 στην Τουρκία, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά θα «παγώσει» το θέμα.

ASSOCIATED PRESS

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν δήλωσε ότι θέλει να παραμείνει η Τουρκία στην συμφωνία για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-35, αλλά πρόσθεσε ότι για να συμβεί αυτό, πρέπει η Άγκυρα να αγοράσει το σύστημα πυραυλικής άμυνας Patriot.

Σε ακρόαση της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο επικεφαλής του Πενταγώνου ρωτήθηκε, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν την Τουρκία στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35.

«Το θέλουμε οπωσδήποτε. Χρειαζόμαστε η Τουρκία να αγοράσει το σύστημα Patriot», τόνισε χαρακτηριστικά, θέτοντας ως προϋπόθεση αυτό το βήμα, ώστε να προχωρήσει η συμφωνία για τα F-35.

US MARINES / Reuters

 Η Ουάσιγκτον αντιτάχθηκε στα σχέδια της Τουρκίας να αγοράσει το σύστημα πυραυλικής άμυνας της Ρωσίας S-400, εκφράζοντας ανησυχίες ότι θα κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια του F-35 της Lockheed Martin Corp.

Σε ένα ακόμα ισχυρότερο μήνυμα από την Ουάσινγκτον και με στόχο να διαμηνύσουν στην Άγκυρα ότι δεν μπορεί να έχει τόσο προηγμένα αεροσκάφη ταυτόχρονα με το ρωσικό σύστημα S-400, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν σύντομα να «παγώσουν» τις προετοιμασίες για την παράδοση του F-35 στην Τουρκία.

Issei Kato / Reuters