Ανακωχή τέλος στη Γάζα: Ισραηλινές πολεμικές επιχειρήσεις, κατηγορίες προς τη Χαμάς

To υπουργείο Υγείας της Χαμάς κάνει λόγο για 32 νεκρούς Παλαιστίνιους.
via Associated Press

Εκρήξεις και πυρά αναφέρονταν στη Γάζα, καθώς το Ισραήλ άρχισε ξανά τις πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, την οποία κατηγορεί πως παραβίασε τους όρους της εκεχειρίας.

Η εκεχειρία κράτησε επτά ημέρες και στο πλαίσιό της απελευθερώθηκαν 110 όμηροι που κρατούσε η Χαμάς και 240 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που ήταν σε ισραηλινές φυλακές.

Οι Ταξιαρχίες αλ Κουντς, η ένοπλη πτέρυγα της «Ισλαμικής Τζιχάντ», ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε εναντίον ισραηλινών πόλεων το πρωί, σε απάντηση «στα εγκλήματα εναντίον του λαού μας», σύμφωνα με την ανακοίνωσή της. Η Χαμάς ισχυρίστηκε σε ανακοίνωσή της ότι το Ισραήλ φέρει την ευθύνη «για την επανάληψη του πολέμου και της επιθετικότητας» στη Λωρίδα της Γάζας, αφού απέρριψε στη διάρκεια της νύκτας όλες τις προτάσεις για την απελευθέρωση και άλλων ομήρων.

Στους 32 ανέρχονται οι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν και δεκάδες αυτοί που τραυματίστηκαν από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα σήμερα το πρωί, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας Ασράφ αλ-Κίντρεχ, σύμφωνα με το λογαριασμό του υπουργείου στην πλατφόρμα Telegram. Λίγο νωρίτερα ο ίδιος είχε πει πως 14 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τις δύο πρώτες ώρες μετά την εκπνοή της εκεχειρίας, υποστηρίζοντας οι περισσότεροι είναι γυναίκες και παιδιά.

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως η Χαμάς «παραβίασε το πλαίσιο, δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της να απελευθερώσει όλες τις γυναίκες ομήρους και εκτόξευσε ρουκέτες στο Ισραήλ».

via Associated Press

«Εν μέσω της επιστροφής στις μάχες, τονίζουμε πως η κυβέρνηση του Ισραήλ είναι προσηλωμένη στην επίτευξη των στόχων του πολέμου- την απελευθέρωση των ομήρων, την εξόντωση της Χαμάς και τη διασφάλιση πως η Γάζα δεν θα μπορέσει ποτέ ξανά να απειλήσει τον λαό του Ισραήλ».

.
.
via Associated Press

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για ανακωχή με τους μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου παρά την επανάληψη των μαχών στο πεδίο, δήλωσε καλά πληροφορημένη πηγή σχετικά με τις διαβουλεύσεις. «Οι διαπραγματεύσεις για την ανακωχή στη Γάζα με τους μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου συνεχίζονται», τόνισε στο AFP η πηγή αυτή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, έπειτα από μια νύχτα εντατικών διαβουλεύσεων, οι οποίες δεν κατέληξαν σε παράταση της ανθρωπιστικής παύσης των εχθροπραξιών στη Γάζα.

Η μεσολάβηση του Κατάρ, με την υποστήριξη της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, επέτρεψε την επίτευξη της συμφωνίας για ανακωχή και την παράτασή της δύο φορές.

Με πληροφορίες από Times of Israel, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Δημοφιλή