«Ανατριχιαστικό»: Επίθεση από τον πρόεδρο της ΔΟΕ στους προπονητές της Καμίλα Βαλίεβα

Τι είπε για τον τρόπο που είδε να αντιμετωπίζεται η 15χρονη Ρωσίδα αθλήτρια.
USA TODAY USPW via Reuters

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, είπε την Παρασκευή πως ήταν «ανατριχιαστικό» να βλέπεις την έφηβη Ρωσίδα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Καμίλα Βαλίεβα να καταρρέει υπό πίεση στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Πεκίνου, καθώς συνεχιζόταν το σκάνδαλο ντόπινγκ, αποδοκιμάζοντας τους προπονητές της 15χρονης.

Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει προκαλέσει την έναρξη μιας συζήτησης για την καταλληλότητα του ολυμπιακού περιβάλλοντος για ανηλίκους, μα ο Μπαχ είπε πως η ΔΟΕ έχει περιορισμένα μέσα στη διάθεσή της για να δράσει.

Η Βαλίεβα, που μέχρι τότε ήταν στην κορυφή, κατέρρευσε κατά το ελεύθερο το βράδυ της Πέμπτης, και έπεσε στην τέταρτη θέση ενώ η επίσης Ρωσίδα Άννα Στσερμπάκοβα κατέκτησε το χρυσό.

«Πρέπει να πω ότι θορυβήθηκα πάρα πολύ χθες όταν το είδα στην τηλεόραση» είπε ο Μπαχ σε συνέντευξη Τύπου. «Πόσο μεγάλη πρέπει να ήταν η πίεση πάνω της».

via Associated Press

Η Βαλίεβα βρέθηκε θετική σε τεστ για ντόπινγκ στο εθνικό πρωτάθλημα τον περασμένο Δεκέμβριο, μα το αποτέλεσμα αποκαλύφθηκε μόλις στις 8 Φεβρουαρίου, μία ημέρα αφού είχε συμβάλει στην κατάκτηση του ομαδικού από τη Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Ο Ρωσικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ ανέστειλε μια απαγόρευση υπό όρους που της είχε επιβληθεί και το CAS (Court of Arbitration for Sport) τη Δευτέρα απέρριψε μια έφεση από τη ΔΟΕ, την ISU (International Skating Union) και τη WADA (Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ) για επαναφορά της απαγόρευσης- επιτρέποντάς της ως εκ τούτου να αγωνιστεί την Τρίτη και την Πέμπτη.

«Ανατριχιαστικό να το βλέπεις»

«Το να τη βλέπεις να δυσκολεύεται στον πάγο, να τη βλέπεις να προσπαθεί να συγκεντρωθεί και πάλι, πώς μετά προσπαθεί να τελειώσει το πρόγραμμά της και μπορούσες να δεις σε κάθε κίνηση, στη γλώσσα του σώματος, μπορούσες να δεις πως αυτό ήταν ένα τεράστιο, τεράστιο ψυχικό στρες και ίσως θα προτιμούσε απλά να φύγει από τον πάγο και να αφήσει πίσω της αυτή την ιστορία» είπε ο Μπαχ.

Η Βαλίεβα εγκατέλειψε τον πάγο με δάκρυα, με το πρόσωπό της στα χέρια της, και έκλαιγε στην περιοχή «kiss and cry» ενώ η προπονήτριά της, Ετέρι Τουτμπερίτζε, της ζητούσε τον λόγο.

«Γιατί τα παράτησες; Εξήγησέ μου, γιατί; Γιατί σταμάτησες να αγωνίζεσαι εντελώς; Κάπου μετά το άξελ τα παράτησες» της είπε η Τουτμπερίτζε.

Η αντίδραση αυτή τάραξε τον Μπαχ, που είπε ότι ήταν «εξαιρετικά σημαντικό» να εξεταστεί η συνοδεία της Βαλίεβα.

via Associated Press

«Όταν είδα μετά πώς την αντιμετώπισε η στενή της συνοδεία...ήταν ανατριχιαστικό να το βλέπεις» είπε ο Μπαχ. «Αντί να την παρηγορήσουν, αντί να προσπαθήσουν να τη βοηθήσουν, μπορούσες να νιώσεις αυτή την κρύα ατμόσφαιρα, αυτή την απόσταση, και αν ερμήνευες τη γλώσσα του σώματός τους, χειροτέρευε γιατί υπήρχαν και κάποιου είδους χειρονομίες απόρριψης. Όλα αυτά δεν επιτρέπουν και πολλή εμπιστοσύνη στη στενή συνοδεία της Καμίλα».

Ο Μπαχ παραδέχτηκε πως η ΔΟΕ, αν και ασχολείται με το θέμα, δεν μπορούσε να κάνει πολλά για τον έλεγχο της ομάδας που υπάρχει γύρω από κάθε αθλητή.

via Associated Press

«Βλέπουμε πως έχουμε εξαιρετικά περιορισμένα μέσα για να το αντιμετωπίσουμε» είπε. «Δεν είμαστε η αστυνομία, δεν μπορούμε να ανακρίνουμε και να έχουμε μια επίσημη διαδικασία δίωξης, και οι κυρώσεις μας είναι πολύ περιορισμένες. Εν τέλει, είναι ερώτημα το πού χρειαζόμαστε την υποστήριξη των κυβερνήσεων».

Η WADA έχει πει ότι αρχίζει έρευνα πάνω στη συνοδεία της Βαλίεβα, η οποία επίσης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον γιατρό της ομάδας του καλλιτεχνικού πατινάζ Φίλιπ Σβέτσκι, ο οποίος στο παρελθόν είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω υποψιών για ντοπάρισμα αθλητών.

Δημοφιλή