Βρετανία: Άνευ προηγουμένου εκλογική ήττα Τζόνσον σε ένα από τα πιο ισχυρά προπύργια των Τόρις

Νίκη των Lib Dems που το 2019 είχα έρθει τρίτοι. Η περιφέρεια ήταν "μπλε" από το 1830, εκτός από μικρά "διαλείμματα".
Dylan Martinez via Reuters

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (Lib Dems) πέτυχαν μια αξιοσημείωτη νίκη στις ενδιάμεσες εκλογές στο Βόρειο Σφορσάιρ νικώντας τους Τόρις στο προπύργιο και ανατρέποντας την πλειοψηφία σχεδόν 23.000 ψήφων που αποκτήθηκε μόλις πριν από δύο χρόνια.

Σε μια από τις μεγάλες πολιτικές ανατροπές της πρόσφατης βρετανικής ιστορίας, οι Έλεν Μόργκαν των Lib Dems κέρδισε τον υποψήφιο των Συντηρητικών, Νιλ Σάστρι Χερτσ με 5.925 ψήφους.

Η Μόργκαν κέρδισε 17.957 ψήφους, ανατρέποντας τον Χερστ που ήρθε δεύτερος με 12.032 ψήφους.

Η ήττα των Τόρις, φέρνει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον.

«Απόψε, ο λαός του Βορείου Σροφσάιρ μίλησε εξ ονόματος του βρετανικού λαού. Το είπαν δυνατά και ξεκάθαρα: «Μπόρις Τζόνσον, το πάρτι τελείωσε» δήλωσε η Μόργκαν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. «Η κυβέρνησή σας, που πολιτεύεται με ψέματα, θα λογοδοτήσει. Θα εξεταστεί εξονυχιστικά, θα αμφισβητηθεί και θα ηττηθεί».

Οι εκλογές στην συγκεκριμένη περιφέρεια, ήρθαν μετά την παραίτηση του Όουν Πάτερσον του συντηρητικού κόμματος των Τόρις παρά τις προσπάθειες το κόμματός του και να γλιτώσουν τον πρώην, πλέον, υπουργό από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αποκάλυψη πως διατηρούσε και δεύτερη δουλειά.

Το σκάνδαλο αυτό βέβαια ήταν μόλις ένα από τα πολλά που πλήττουν την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Τζόνσον.

Μόλις αυτή την εβδομάδα, ο πρωθυπουργός αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη ”ανταρσία” των Τόρις, καθώς περίπου 100 από τους βουλευτές του ψήφισαν κατά των περιορισμών που προέβλεπε «Σχέδιο Β» για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είχαν προηγηθεί οι αποκαλύψεις για την παραβίαση των μέτρων στην Ντάνουνινγκ Στριτ εν μέσω των lockdowns με την πραγματοποίηση χριστουγεννιάτικου πάρτι κ.α.

Η τωρινή ήττα των Τόρις είναι κολοσσιαία. Είχαν κερδίσει την εκλογική περιφέρεια με 62,7% των ψήφων και κατέλαβαν την έδρα με πλειοψηφία 22.949 έναντι των Εργατικών στις γενικές εκλογές του 2019, ενώ οι Lib Dems είχαν έρθει τρίτοι.

Ο δε Πάτερσον, εκπροσώπησε την εκλογική περιφέρεια για 24 χρόνια μέχρι την παραίτησή του φέτος, κάτι που καθιστούσε την συγκεκριμένη έδρα ”ασφαλη” για τους Τόρις και μάλιστα, εκτός ενός μκρού διαλείμματος, από το 1830.

Η ήττα αυτή, αντιπροσωπεύει επίσης τη δεύτερη απώλεια ενδιάμεσων εκλογών ενός πρώην προπυργίου των Τόρις από τους Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς μετά γενικές εκλογές. Το Τσεσάμ και Άμερσαμ ήταν προπύργιο των Συντηρητικών από τη δημιουργία της εκλογικής περιφέρειας το 1974, αλλά οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες το πήραν από τους Τόρις τον περασμένο Ιούλιο.

Popular in the Community