«Ανυποχώρητος» ο πρωθυπουργός του Κοσόβου στην εγκατάσταση Αλβανών δημάρχων σε σερβικές πόλεις

Πολλές εκατοντάδες Αλβανοί διαδήλωσαν το μεσημέρι κοντά σε μια γέφυρα που συνδέει το αλβανικό με το σερβικό τμήμα της Μιτρόβιτσα.
O Αλμπίν Κούρτι
O Αλμπίν Κούρτι
FEDJA GRULOVIC via Reuters

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν θα υπαναχωρήσει από την απόφασή του να εγκαταστήσει Αλβανούς δημάρχους σε πόλεις όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Σέρβοι, μια ενέργεια που πυροδότησε βίαια επεισόδια στην περιοχή και ανάγκασε το ΝΑΤΟ να ενισχύσει τις δυνάμεις του.

«Οι δήμαρχοι πρέπει να πάνε και να εργαστούν στα γραφεία τους» είπε ο Κούρτι μιλώντας σε κοσοβάρικα μέσα ενημέρωσης. «Χρειαζόμαστε κανονικότητα… Τι νόημα έχει να διαθέτουμε δημόσια κτίρια για κρατικούς λειτουργούς αν δεν τα χρησιμοποιούμε;», πρόσθεσε.

Οι περίπου 50.000 Σέρβοι του βόρειου Κοσόβου δεν αναγνωρίζουν τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του από τη Σερβία και θεωρούν το Βελιγράδι πρωτεύουσά τους. Οι Σέρβοι κάτοικοι της περιοχής αρνούνται επίσης να αποδεχτούν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών του Απριλίου, δεδομένου ότι η συμμετοχή ανήλθε μόνο στο 3,5%.

Οι δήμαρχοι «πρέπει να φύγουν από την περιοχή επειδή δεν εκπροσωπούν κανέναν» είπε την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της Σερβικής Λίστας, του μεγαλύτερου κόμματος των Σέρβων του Κοσόβου, Ίγκορ Σίμιτς, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Ο Λουλζίμ Χετέμι, ο Αλβανός δήμαρχος του Λεπόσαβιτς, βρίσκεται στο γραφείο του από νωρίς το πρωί της Δευτέρας και στρατιώτες του ΝΑΤΟ φρουρούν το δημαρχείο της πόλης, γύρω από το οποίο έχουν τοποθετηθεί συρματοπλέγματα. Οι δήμαρχοι του Ζβέτσαν και του Ζούμπιν Πότοκ εργάζονται από τα σπίτια τους.

Στο Ζβέτσαν μερικές δεκάδες Σέρβοι συγκεντρώθηκαν και πάλι νωρίτερα σήμερα έξω από το δημαρχείο, σύμφωνα με μια δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι διαδηλωτές ήταν πάντως λιγότεροι σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες.

Γύρω από το δημαρχείο της πόλης αυτής έχουν τοποθετηθεί επίσης συρματοπλέγματα και μεταλλικές μπάρες. Στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης KFOR φρουρούν το κτίριο ενώ άλλοι έχουν αναπτυχθεί σε οδικούς άξονες που οδηγούν στο κέντρο του Ζβέτσαν, κατόπιν έκκλησης της Σερβικής Λίστας, με αφορμή το γεγονός ότι «μασκοφόροι» πετροβόλησαν την Τετάρτη δύο περιπολικά. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε και τα τζάμια των δύο οχημάτων έσπασαν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Κοσόβου.

Αλβανοί διαμαρτύρονται κοντά στη γέφυρα που συνδέει τη νότια και τη βόρεια Μιτρόβιτσα, στη Μιτρόβιτσα του Κοσσυφοπεδίου, 1 Ιουνίου 2023.
Αλβανοί διαμαρτύρονται κοντά στη γέφυρα που συνδέει τη νότια και τη βόρεια Μιτρόβιτσα, στη Μιτρόβιτσα του Κοσσυφοπεδίου, 1 Ιουνίου 2023.
OGNEN TEOFILOVSKI via Reuters

Διαδήλωση στη Μιτρόβιτσα

Νωρίτερα την Πέμπτη, στο σερβικό τμήμα της εθνοτικά διχασμένης Μιτρόβιτσα, δυο Αλβανοί Κοσοβάροι δέχτηκαν επίθεση και τραυματίστηκαν «από μια οργανωμένη ομάδα μασκοφόρων», όπως ανέφερε η κοσοβάρικη αστυνομία.

Πολλές εκατοντάδες Αλβανοί διαδήλωσαν το μεσημέρι κοντά σε μια γέφυρα που συνδέει το αλβανικό με το σερβικό τμήμα της πόλης, κρατώντας αλβανικές σημαίες και φωνάζοντας «Η Μιτρόβιτσα δεν μπορεί να είναι διαιρεμένη».

Η αστυνομία έκανε έκκληση στους πολίτες να μην κατέβουν στη διαδήλωση για «να μην ρίξουν λάδι στη φωτιά».

Οι διαδηλωτές σκόπευαν να μεταβούν στο βόρειο, το σερβικό τμήμα της πόλης, όμως ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την πρόσβασή τους στη γέφυρα.

01 Ιουνίου 2023, Μολδαβία, Μπουλμποάτσα : Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν (αριστερά), ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας, η Βιόσα Οσμάνι-Σαντρίου, πρόεδρος της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD) συναντώνται για συνομιλίες στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (EPC) στη Μολδαβία.
01 Ιουνίου 2023, Μολδαβία, Μπουλμποάτσα : Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν (αριστερά), ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας, η Βιόσα Οσμάνι-Σαντρίου, πρόεδρος της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD) συναντώνται για συνομιλίες στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (EPC) στη Μολδαβία.
picture alliance via Getty Images

Νέες εκλογές στο βόρειο Κόσοβο ζητούν η Γαλλία και η Γερμανία - Συνάντηση των προέδρων Βούτσιτς και Οσμάνι στη Μολδαβία

Η Γαλλία και η Γερμανία προέτρεψαν σήμερα τους ηγέτες του Κοσόβου και της Σερβίας να οργανώσουν νέες δημοτικές εκλογές, το συντομότερο δυνατόν, στις περιοχές εκείνες όπου τις τελευταίες ημέρες σημειώνονται ταραχές, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Οι πρόεδροι της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι είχαν μια «ανεπίσημη συνάντηση» νωρίτερα σήμερα με τον Μακρόν, τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που διεξάγεται στην Μπουλμποάτσα της Μολδαβίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι η χώρα του και η Γερμανία ζητούν να αποσαφηνιστούν οι εκλογικοί κανονισμοί του Κοσόβου.

Νωρίτερα, οι πρόεδροι της Σερβίας και του Κοσόβου επέμειναν ότι θέλουν να αποκλιμακωθεί η κρίση στο βόρειο Κόσοβο, όμως δεν έδωσαν καμία ένδειξη ότι μπορεί να υπαναχωρήσουν από τις αντίθετες θέσεις τους. Κατά την άφιξή τους στη σύνοδο, ο Βούτσιτς και η Οσμάνι δεν χαιρετήθηκαν καν, μολονότι στέκονταν σε απόσταση μερικών μέτρων ο ένας από την άλλη στο κόκκινο χαλί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Δημοφιλή