ΚΟΙΝΩΝΙΑ
13/09/2021 18:50 EEST | Updated 13/09/2021 18:55 EEST

Ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση, SMS σε 285.000 πολίτες

Τι ισχύει με τον εμβολιασμό των παιδιών και τις αλλεργικές αντιδράσεις.

Eurokinissi

Την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας και των εμβολιασμών στη χώρα μας.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, η τρίτη δόση θα γίνει σε ανοσοκατεσταλμένους, σε άτομα από 60 ετών και άνω και σε όσους διαμένουν σε οίκους ευγηρίας, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η αποστολή των SMS υπενθύμισης σε 285.000 πολίτες οι οποίοι έχουν προτεραιότητα.

Επίσης ανέφερε ότι σήμερα, Δευτέρα (13/9) έχουν πραγματοποιηθεί ήδη 25.000 εμβολιασμοί και η ημέρα θα κλείσει με 30.000 εμβολιασμούς.

Παράλληλα τόνισε πως την τελευταία εβδομάδα έχουν κλειστεί 102.000 νέα ραντεβού για εμβολιασμό, με την πλειοψηφία να είναι από 32 ετών και κάτω.  Τουλάχιστον 140.000 παιδιά ηλικίας 12-17 ετών έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής, όπως ενημέρωσε ο Μ. Θεμιστοκλέους. Οσον την ηλικιακή ομάδα 15-17, το 25% έχει ήδη εμβολιαστεί, δηλαδή 90.000.

Ακολούθως δήλωσε ότι 6.265.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τη μία δόση που αντιστοιχεί στο 60% του γενικού πληθυσμού και το 68,6% του ενήλικου πληθυσμού. Τέλος, 5.850.000 πολίτες έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, που αντιστοιχεί στο 56% του γενικού πληθυσμού και το 65% του ενήλικου πληθυσμού.

Για τους εικονικούς εμβολιασμούς, δήλωσε ότι το σύστημα είναι ασφαλές, και τα περιστατικά που εντοπίστηκαν οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ενώ διεξάγονται οι προβλεπόμενες έρευνες.

«Το εμβόλιο δεν αλλάζει το DNA των παιδιών»

Καλή σχολική χρονιά με συνεχή δια ζώσης διδασκαλία, ευχήθηκε από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων αποτελεί καθημερινά θέμα συζήτησης, είπε και αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο των παιδιάτρων που θα λύσουν αρκετές απορίες των γονιών. Εν αναμονή της χορήγησης του εμβολίου από τους παιδιάτρους δεν θα πρέπει να χάνεται χρόνος είπε, τονίζοντας ότι οι εμβολιασμοί θα πρέπει να γίνονται και όχι να αναβάλλονται.

«Ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων ηλικίας 12-17 ετών αποτελεί θέμα συζήτησης. Πολλά από τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς των γονέων, θα απαντηθούν από τα άτομα που γνωρίζουν και εμπιστεύονται. Θα δοθούν και κατάλληλες απαντήσεις σε λανθασμένες απόψεις, όπως ότι τα εμβόλια αναστέλλουν την ανάπτυξη των παιδιών ή αλλάζουν το DNA τους. Οι αντιλήψεις αυτές θα εκλείψουν με την επικοινωνία γονέων και παιδιών με τους παιδιάτρους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι είναι αυξημένη είναι η κινητικότητα διεθνώς για τις μικρές ηλικίες 5-11 ετών, σημειώνοντας ότι «οι κλινικές μελέτες συνεχίζονται και το FDA, μετά την αίτηση που έγινε, μπορεί να δρομολογήσει την έγκριση με τον χαρακτηρισμό της επείγουσας χρήσης τους επόμενους μήνες».

Τρίτη δόση

Μίλησε επίσης και για την τρίτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19 και, επανέλαβε ότι το χρονικό διάστημα χορήγησης της είναι 6 έως 8 μήνες από την ολοκλήρωση με δύο δόσεις του εμβολιασμού. Πρόσθεσε ότι μπορεί να προτεραιοποιηθούν και οι υγειονομικοί για την τρίτη δόση, καθώς εκτίθενται στον ιό.

Αναφορικά με τον φόβο κάποιων για πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις μετά τον εμβολιασμό, η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε πρόσφατη μελέτη, λέγοντας πως το 98% των συμμετεχόντων δεν είχαν καμία παρενέργεια. Το 1% είχε μια ήπια αλλεργική αντίδραση και μόλις το 0,7% είχε μια αναφυλακτικού τύπου αντίδραση η οποία και ήταν αντιμετωπίσιμη άμεσα.