ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
29/05/2020 21:05 EEST | Updated 29/05/2020 21:07 EEST

Ανοίγει νωρίτερα το αεροδρόμιο «Μακεδονία» για διεθνείς πτήσεις

Εξαιρείται από τα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια και απελευθερώνεται από τις 15 Ιουνίου.

Καθημερινά επανεξετάζονται τα δεδομένα όσον αφορά τις αεροπορικές συνδέσεις με τη χώρα μας. 

Κι ενώ σήμερα ανακοινώθηκαν οι 29 χώρες με τις οποίες, πλέον, η Ελλάδα μπορεί να έχει άμεσα αεροπορική σύνδεση, κι ενώ υπάρχουν οι απαγορεύσεις διεθνών πτήσεων στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας μέχρι τις 30 Ιουνίου, πλέον απελευθερώνεται το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, που ανήκει στα περιφερειακά, για διεθνείς πτήσεις από τις 15 Ιουνίου.

Μόλις πριν από λίγο, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) αναθεώρησε την αεροπορική οδηγία (notam) με την οποία επιτρέπονται οι αφίξεις/αναχωρήσεις όλων των διεθνών πτήσεων στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΔΑΑ), προσθέτοντας και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

Πλέον, μετά την τελευταία εξέλιξη, ίσως να αναμένουμε και νωρίτερα από τις 30 Ιουνίου απελευθέρωση κι άλλων αεροδρομίων, καθώς θα υπάρξει «πίεση» για την τουριστική σεζόν. Ειδικά το αεροδρόμιο «Καζαντζάκης» του Ηρακλείου στην Κρήτη, που έχει τεράστια εποχική κίνηση, αλλά και το αεροδρόμιο της Ρόδου, της Κω, της Κέρκυρας.

Ισως, επαναλαμβάνω, ανοίξει ο «ασκός του Αιόλου» για το άνοιγμα κι άλλων ξενοδοχείων.

Επίσης, ανανεώθηκε η αναστολή όλων των πτήσεων μετακίνησης επιβατών από και προς την Ελλάδα με: Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. μέχρι τα μεσάνυχτα της 14ης Ιουνίου 2020.

Από τις notam εξαιρούνται οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις (state), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency), οι στρατιωτικές πτήσεις (military, δεν ισχύουν οι πτήσεις αυτές για την Τουρκία), οι πτήσεις της Frontex, οι ανεφοδιασμού, οι πτήσεις με επιβάτες διαμετακόμισης (Passengers in transit), οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων Πολιτών.