ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
05/02/2018 07:34 EET

Αντίστροφη μέτρηση για τη νέα έκδοση ελληνικών ομολόγων

Alkis Konstantinidis / Reuters

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την νέα έκδοση Ελληνικών ομολόγων με την οποία το Δημόσιο θα δοκιμάσει για ακόμα μια φορά την αποδοχή του από τις αγορές. Το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα το οποίο έχει διαμορφωθεί τους προηγούμενους μήνες, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για μια νέα έξοδο στις αγορές.

Η Αθήνα θέλει να «μετρήσει» την αποδοχή που θα έχουν τα Ελληνικά ομόλογα, ώστε μετά τον Αύγουστο του 2018 να αποκτήσει μόνιμη πρόσβαση στις αγοράς. Η επιστροφή όμως στις αγορές προϋποθέτει βελτίωση της καμπύλης απόδοσης των Ελληνικών ομολόγων και βέβαια μια σειρά επιτυχημένων εκδόσεων πριν τον Αύγουστο.

Τα στοιχήματα που βάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι αρκετά καθώς θα πρέπει να αναμετρηθεί με τις εξελίξεις στο εσωτερικό, τη διεθνή συγκυρία και την ομαλή πορεία των αγορών, προκειμένου να έχει επιτυχημένες εκδόσεις. Το μεγαλύτερο όμως στοίχημα όμως είναι στο εσωτερικό, καθώς οι επενδυτές περιμένουν να δουν αν οι θετικές εξελίξεις μπορούν να επιβεβαιωθούν και αν το θετικό «μομέντουμ» μπορεί να συνεχιστεί.

Αγορές και επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις κινήσεις που ετοιμάζουν για την Ελλάδα οι οίκοι αξιολόγησης. Οι κινήσεις τους έως τον Αύγουστο θα παίξουν ουσιαστικό ρόλο και για τις αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων, αλλά και για το περιεχόμενο που θα λάβει η επόμενη ημέρα μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου.

Τα βήματα των τριών οίκων αξιολόγησης αναμένεται ότι θα είναι αργά και ιδιαίτερα προσεκτικά (καμία σχέση δηλαδή με την περίοδο υποβάθμισης της Ελληνικής Οικονομίας). Ήδη η Standard & Poor’s προχώρησε σε ήπια αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα, διατηρώντας θετικό outlook, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για ακόμα μια κίνηση το επόμενο διάστημα, ενώ  και η Fitch Ratings αναμένεται να ανακοινώσει την αξιολόγηση της στις 16 Φεβρουαρίου.

Προτιμούν Ελληνικά

Το θετικό κλίμα, η γρήγορη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, οι προσδοκίες ότι θα υπάρξει ρύθμιση στο θέμα του χρέους, αλλά κυρίως η επιθυμία της αγοράς να «ποντάρει» στο θετικό σενάριο στην Ευρώπη, έχουν οδηγήσει σε σημαντική αποκλιμάκωση τις τιμές των Ελληνικών ομολόγων

Οι αποδόσεις των ομολόγων αποδεικνύουν ότι τα Ελληνικά ομόλογα επιστρέφουν. Το διετές κινείται στο 1,34%, ενώ η απόδοση του 10 ετούς στο 3,6%, αποδόσεις που τα Ελληνικά ομόλογα είχαν να δουν από περιόδους πριν την κρίση και τα Μνημόνια. Σε αυτό το κλίμα, η αγορά δείχνει ότι η αποκλιμάκωση του 10ετούς μπορεί να οδηγήσει την απόδοση ακόμα και στο 3,5%, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι η επικείμενη έκδοση του 7ετούς ομολόγου να γίνει με απόδοση στο 3,2%-3,4%, χωρίς να αποκλείουν ακόμα και το 3%.

Η αποκλιμάκωση βέβαια των αποδόσεων των ομολόγων δεν γίνεται αυτόματα και κυρίως δεν γίνεται με «πολιτική εντολή». Η αγορά παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο εσωτερικό και «επιβραβεύει» με τις αποδόσεις την σταθερότητα στο πολιτικό σκηνικό και το κλίμα καλής συνεργασίας που υπάρχει με τους Θεσμούς. Το ίδιο στενά παρακολουθεί τις εξελίξεις στο θέμα του Ελληνικού χρέους, εξελίξεις που θα κρίνουν το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή των επενδυτών ειδικά μετά την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου.

Οποιαδήποτε θετική εξέλιξη στο μέτωπου του χρέους θα αποτυπωθεί αμέσως στην αγορά ομολόγων, όπως άμεσα θα αποτυπωθούν και τα αποτελέσματα από τα stress tests των τραπεζών. Το πρώτο δείγμα από τα σενάρια διεξαγωγής τους ήταν θετικό με αποτέλεσμα Ελληνικό χρηματιστήριο και αγορά ομολόγων να αντιδράσουν θετικά.