ΚΟΙΝΩΝΙΑ
19/06/2020 12:43 EEST

Απατεώνες «έταζαν» χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ σε επιχειρηματίες

Το χρηματικό ποσό που απέσπασαν από τους παθόντες είτε ως ομάδα είτε μεμονωμένα, ανέρχεται περίπου στις 45.000 ευρώ.

Image Source via Getty Images

Απάτη δεκάδων χιλιάδων ευρώ ήρθε στο φως από έρευνα της Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη, όπου ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τριών ατόμων που κατάφεραν να πείσουν επιχειρηματίες για «μαϊμού» χρηματοδοτήσεις μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Οι απατεώνες ισχυρίζονταν ότι είχαν διασυνδέσεις και «άκρες» στο υπουργείο Οικονομικών και στις αρμόδιες υπηρεσίες για τη διεκπεραίωση αιτήσεων και κατάθεσης δικαιολογητικών σε αρμόδιους φορείς για χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων.

Το χρηματικό ποσό που απέσπασαν από τους παθόντες είτε ως ομάδα είτε μεμονωμένα, ανέρχεται περίπου στις 45.000 ευρώ. Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τρεις Έλληνες, ηλικίας 40, 48 και 50 ετών. Από την έρευνα προέκυψε ότι οι συλληφθέντες από τον Ιούνιο του 2017 ενώθηκαν σε εγκληματική ομάδα με διακριτούς, αλληλένδετους και εναλλασσόμενους ρόλους, με σκοπό να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος, διαπράττοντας απάτες.

Με το πρόσχημα διεκπεραίωσης αιτήσεων και κατάθεσης δικαιολογητικών σε φορείς που είναι αρμόδιοι για χρηματοδοτήσεις μέσω προγραμμάτων Ε.Σ.Π.Α., αλλά και εκμεταλλευόμενοι την πραγματική ιδιότητα του 48χρονου ως υπαλλήλου δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας, κατάφεραν να αποσπάσουν σε οκτώ  περιπτώσεις, χρηματικά ποσά που ξεπερνούν τις 24.500 ευρώ, ενώ επιδίωξαν να αποκομίσουν επιπλέον χρήματα, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Επιπρόσθετα, ο 50χρονος, ενεργώντας μεμονωμένα και ανεξάρτητα, απέσπασε 20.000 ευρώ από παθόντα, υποσχόμενος διαμεσολάβηση σε εύρεση αγοραστή για εμπορική συμφωνία.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν άλλων παθόντων.