ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12/05/2020 17:54 EEST | Updated 12/05/2020 17:55 EEST

Απίστευτο: 5 εκατ. λίρες για πληροφορίες στο θέμα easyJet-Airbus, προσφέρει ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου

Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει το ζήτημα της αγοράς 107 αεροσκαφών της easyJet από την Airbus, εν μέσω κορονοϊού.

ASSOCIATED PRESS

Οι από τα τέλη Μαρτίου κινητοποιήσεις του Sir Στέλιου Χατζηιωάννου, αναφορικά με τη συμφωνία της easyJet με την Airbus, για την αγορά επιπλέον 107 αεροσκαφών, λαμβάνει διαστάσεις ταινίας μυστηρίου.

Ο άνθρωπος που ίδρυσε το 1995 την easyJet και που από το 2000 μετά την εγγραφή της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, κατέχει μαζί με την οικογένειά του το 33% των μετοχών, όντας ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, καταγγέλλει δημοσίως ότι κάτι σημαντικό κρύβεται πίσω από την εν λόγω συμφωνία.

Μάλιστα, με ανακοίνωσή του προσφέρει αμοιβή 5 εκατ. λιρών Αγγλίας, από την προσωπική του περιουσία, σε όποιον παράσχει χρήσιμες πληροφορίες, που θα επιτρέψουν την ακύρωση της παραγγελίας των 107 αεροσκαφών, συνολικού κόστους 4.500.000.000 λιρών.

Οι πληροφορίες μπορούν να σταλούν εμπιστευτικά και να αξιολογηθούν από τον ίδιο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση easyJet-airbus-scandal@stelios.com.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωσή του, ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου τονίζει ότι «η εταιρεία διοικείται από απατεώνες που θέλουν να διατηρήσουν τη σύμβαση με την Airbus, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά αποδεικτικά στοιχεία ότι αυτή η υποχρέωση πληρωμής θα οδηγήσει την easyJet σε αφερεγγυότητα έως τον Δεκέμβριο του 2020. Δεδομένου ότι τα συντριπτικά στοιχεία είναι ότι η easyJet δεν απαιτεί ούτε περισσότερα ζημιογόνα αεροπλάνα και υποχρεώσεις, εμείς πρέπει να εξακριβώσουμε γιατί οι διευθυντές της easyJet εξακολουθούν να θέλουν να ακολουθήσουν αυτή τη πορεία».

Επίσης, απευθύνεται προς τους μετόχους της easyJet, επισημαίνοντας ότι “θα χάσουν όλα τα χρήματά τους μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, επειδή οι απατεώνες αγόρασαν πάρα πολλά αεροσκάφη από την Airbus (267 από τότε που ανέλαβε ο John Barton ως πρόεδρος)”, ενώ απευθυνόμενος προς τους φορολογούμενους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, τονίζει ότι “η εταιρεία δανείστηκε 600 εκατομμύρια λίρες από την κυβέρνηση στο πλαίσιο των ενίσχυσης για τον Covid-19 και αυτό το ποσό θα πρέπει να επιστραφεί έως τον Μάρτιο του 2021, κάτι που αν δεν γίνει οι φορολογούμενοι πολίτες θα δουν ότι χάθηκαν τα χρήματά τους.”

Πέραν αυτών, τονίζει ότι “εάν οι διοικούντες την εταιρεία συνεχίσουν να πληρώνουν την Airbus και στη συνέχεια χρεοκοπήσουν την εταιρεία, θα χαθούν 15.000 άμεσες θέσεις εργασίας και πολλές έμμεσες.”

Και βέβαια, κατηγορεί την εταιρεία ότι προχώρησε σε συμφωνία με την Airbus χωρίς να έχει πρόταση από την ανταγωνιστική εταιρεία Boeing, η οποία είναι αποκλειστικός προμηθευτής της Ryanair, ανταγωνίστριας εταιρείας της easyJet.