CULTURE
13/09/2018 10:28 EEST

«Από την απαγορευμένη πόλη» του Πεκίνου στο Μουσείο Ακρόπολης

Για πρώτη φορά βγαίνουν από τα κλειστά διαμερίσματα του Αυτοκράτορα της Κίνας Qianlong (1711 - 1799) στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου προσωπικά αντικείμενα, έργα τέχνης και έπιπλα που αντιπροσωπεύουν έναν αιώνα κινεζικού πολιτισμού και έρχονται στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Με τίτλο «Από την απαγορευμένη πόλη: Αυτοκρατορικά διαμερίσματα του Qianlong», η έκθεση, η οποία ανοίγει το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018 και θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019, παρουσιάζει, για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, 154 έξοχα αντικείμενα από τα Ιδιωτικά Διαμερίσματα του Αυτοκράτορα Qianlong, συγκεκριμένα από τους χώρους του Ανακτόρου του Πολλαπλού Μεγαλείου της Απαγορευμένης Πόλης. Πρόκειται για το παλάτι που χρησιμοποιούσε ο μεγάλος αυτοκράτορας της Κίνας Τσιανλόγκ (1736-1795) κατά την περίοδο της ετοιμασίας του για να ανέβει στον θρόνο.

Ο Τσιανλόνγκ είναι ο αυτοκράτορας που αναμόρφωσε την Κίνα, διπλασίασε την έκταση και τον πληθυσμό της, φρόντισε για την ευημερία των πολιτών της και κυρίως, υποστήριξε με πάθος τις τέχνες και τα γράμματα. Παρέμεινε στον θρόνο για περισσότερα από εξήντα χρόνια και σφράγισε με τις προσωπικές του επιλογές την τέχνη της Κίνας του 18ου αιώνα.

Οι επισκέπτες, μπαίνοντας στην έκθεση, θα αντικρίσουν τη χρυσοκέντητη τελετουργική στολή του αυτοκράτορα και το γιγαντιαίο πορτραίτο του που τον απεικονίζει αμέσως μετά την άνοδο στον θρόνο. Ακολουθεί η παρουσίαση των τελετουργικών ενδυμάτων της αυτοκράτειρας και μετά ο θρόνος με όλα τα έπιπλα που τον συνοδεύουν. 

Η επόμενη ενότητα περιέχει τα σκεύη για το τσάι του αυτοκράτορα και των καλεσμένων του, ποιητικά κείμενα του ίδιου και κοστούμια των ηθοποιών από τις ιδιωτικές θεατρικές παραστάσεις. 

Το δωμάτιο «Ευωδιαστές Ορχιδέες», που ακολουθεί, αποκαλύπτει το θερμαινόμενο κρεβάτι του αυτοκρατορικού ζεύγους, πανέλα με σπάνια άνθινη διακόσμηση και ενδιαφέροντα διακοσμητικά έργα της προσωπικής επιλογής του αυτοκράτορα. 

Στη συνέχεια εκτίθεται ένας δεύτερος χρυσοποίκιλτος θρόνος και το γραφείο του αυτοκράτορα, διακοσμημένο με πλακίδια λευκού νεφρίτη. Εδώ περνούσε πολλές ώρες της ημέρας ο προικισμένος ηγέτης γράφοντας κείμενα για τις ομορφιές της χώρας του, τις ανθρώπινες σχέσεις, αλλά και τη σωστή άσκηση της βασιλικής εξουσίας. 

Η έκθεση κλείνει με εξαιρετικά βουδιστικά έργα σε πολύτιμα υλικά, με κυρίαρχα τα αγάλματα του νεαρού Βούδα, του τρίτου Δαλάι Λάμα και ενός βουδιστή ιεραπόστολου, που καταδεικνύουν τον κυρίαρχο ρόλο του βουδισμού στα διαμερίσματα του αυτοκράτορα.

Η έκθεση, η οποία συνοδεύεται από τρίγλωσσο οδηγό στα ελληνικά, στα κινεζικά και τα αγγλικά, διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Μουσείο των Ανακτόρων της Απαγορευμένης Πόλης, στο πλαίσιο του προγραμματισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για το έτος Ελλάδα-Κίνα, ενώ τα εγκαίνιά της συμπίπτουν με τα αντίστοιχα της έκθεσης για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, που θα πραγματοποιηθούν στο Πεκίνο.

Info

Διάρκεια: 14 Σεπτεμβρίου 2018 - 14 Φεβρουαρίου 2019

Εκθεσιακός χώρος: Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων, ισόγειο Μουσείου Ακρόπολης (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15)

Τιμή εισιτηρίου: 3 ευρώ

Η αγορά εισιτηρίων γίνεται απευθείας στο ταμείο του Μουσείου.

www.theacropolismuseum.gr

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post