Αποκαλύπτοντας τα μυστικά του μυστηριώδους «ζευγαριού των Χαράπα»

Αποκαλύπτοντας τα μυστικά του μυστηριώδους «ζευγαριού των Χαράπα»
SAM PANTHAKY via Getty Images

Περίπου 4.500 χρόνια πριν, ένας άνδρας και μια γυναίκα θάφτηκαν μαζί σε έναν τάφο στα περίχωρα οικισμού ενός εκ των αρχαιότερων αστικών πολιτισμών της ιστορίας. Το 2016 Ινδοί και Νοτιοκορεάτες αρχαιολόγοι βρήκαν τους σκελετούς τους κοντά σε μια πόλη του πολιτισμού Χαράπα (στην κοιλάδα του Ινδού), στη σημερινή πολιτεία Χαριάνα στην Ινδία. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, για δύο χρόνια γίνονταν έρευνες πάνω στη χρονολόγηση και τα αίτια των θανάτων τους- και πλέον τα ευρήματα έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό.

«Ο άνδρας και η γυναίκα βρίσκονταν πρόσωπο με πρόσωπο, με τρόπο που δείχνει οικειότητα. Πιστεύουμε ότι ήταν ζευγάρι. Και φαίνονται να πέθαναν την ίδια στιγμή. Το πώς πέθαναν, ωστόσο, παραμένει μυστήριο» είπε ο αρχαιολόγος Βασάντ Σίντε, που ηγήθηκε της έρευνας.

Ο δυο τους θάφτηκαν σε λάκκο βάθους μισού μέτρου. Ο άνδρας ήταν περίπου 38 χρονών και η γυναίκα 35, και ήταν και οι δύο σχετικά ψηλοί- και μάλλον υγιείς όταν πέθαναν, καθώς δεν βρέθηκαν ίχνη που να υποδεικνύουν τραύματα ή ασθένειες.

Οι αρχαιολόγοι θεωρούν πως ο τάφος αυτός δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιου κοινού ταφικού εθίμου της εποχής, και πιστεύουν πως το ζευγάρι πέθανε περίπου την ίδια στιγμή και ως εκ τούτου θάφτηκε μαζί.

Οι κοινοί τάφοι τέτοιου είδους πάντα προκαλούσαν έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον – και κάτι κάνει που κάνει τους τάφους του πολιτισμού Χαράπα (ενός από τους αρχαιότερους του κόσμου) να ξεχωρίζουν είναι το πόσο λιτοί ήταν, αντίθετα με τάφους από άλλες κουλτούρες. Στις πόλεις του πολιτισμού αυτού οι τάφοι συνήθως περιείχαν δοχεία με τροφή και κάποια κοσμήματα- ωστόσο δεν υπάρχουν ευρήματα που να υποδεικνύουν βασιλικές ταφές.

Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι το «μυστηριώδες ζεύγος» ζούσε σε κοντινό μεγάλο οικισμό, όπου κατοικούσαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. Από τους 2.000 περίπου αρχαιολογικούς χώρους των Χαράπα που έχουν βρεθεί σε Ινδία και Πακιστάν, ο οικισμός στο Ρακιγκάρι είναι ο μεγαλύτερος, ξεπερνώντας την πιο γνωστή πόλη Μοχέντζο Ντάρο στο Πακιστάν. Στο Ρακιγκάρι, αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει 70 τάφους στο νεκροταφείο, περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από τον οικισμό, και έχουν ανασκάψει 40 από αυτούς. Ωστόσο είναι ο συγκεκριμένος τάφος, του «μυστηριώδους ζεύγους», που έχει προκαλέσει το πιο έντονο ενδιαφέρον.

Σημειώνεται πως δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν ζευγάρι σε τάφο των Χαράπα: Τη δεκαετία του 1950 ανακαλύφθηκαν οι σκελετοί ενός άνδρα και μιας γυναίκας, ο ένας πάνω στον άλλο, σε λάκκο στο Λοθάλ της Γκουτζαράτ. Το κρανίο της γυναίκας έφερε τραύματα, και κάποιοι εκτίμησαν πως είχε αυτοκτονήσει μετά τον θάνατο του συζύγου της- ένας ισχυρισμός που δεν έχει τεκμηριωθεί.

Δημοφιλή