Αργεντινή: Εκαναν κηδεία στον κατώτατο μισθό

«Ο μισθός πέθανε», ο πληθωρισμός τον εξόντωσε. Ο κατώτατος μισθός στην Αργεντινή ανέρχεται σε 332 ευρώ.
Agustin Marcarian via Reuters

Μαυροντυμένες γυναίκες, με λουλούδια και στέφανα πίσω από ένα φέρετρο έκαναν νεκρώσιμη πομπή στο Μπουένος Αιρες για τον κατώτατο μισθό στην Αργεντινή.

Μέλη εργατικών συνδικάτων «κήδεψαν» τις αποδοχές τους, οι οποίες εξανεμίζονται από τον θεόρατο λόγω πληθωρισμό, που αναμένεται να εκτιναχθεί στο 90% μέχρι το τέλος του έτους.

Agustin Marcarian via Reuters

«Η κατάσταση για τους εργαζόμενους είναι απελπιστική. Πριν από τα μέσα του μήνα ο μισθός τελειώνει, δεν επαρκεί», είπε στο πρακτορείο Reuters η εκ των διοργανωτών της διαμαρτυρίας.

Ενας άλλος κρατούσε το «ιατρικό ιστορικό» του κατώτατου μισθού στην χώρα, με ένα διάγραμμα στο οποίο αποτυπωνόταν πώς ο πληθωρισμός τον «οδήγησε στον θάνατο».

Agustin Marcarian via Reuters

«Ο μισθός πέθανε» έγραφε ένα πανό στη συμβολική πορεία, η οποία πραγματοποιήθηκε σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας της Αργεντινής και κατέληξε μπροστά στο προεδρικό μέγαρο. Σε ένα στεφάνι είχε σχηματιστεί με λουλούδια το μήνυμα «Αναπαύσου εν ειρήνη κατώτατε μισθέ».

Agustin Marcarian via Reuters

Ο κατώτατος μισθός στην Αργεντινή ανέρχεται σε 332 ευρώ, όταν οι βασικές διατροφικές ανάγκες μιας τετραμελούς οικογένειας (γονείς και δύο παιδιά) δεν καλύπτονται ούτε με το διπλάσιο ποσό κάθε μήνα. Το εθνικό ινστιτούτο στατιστικής INDEC τις υπολογίζει σε 813 ευρώ μηνιαίως.

Agustin Marcarian via Reuters

Επί σειρά ετών, οι προσπάθειες των κυβερνήσεων να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό απέβησαν άκαρπες. Τον περασμένο Ιούλιο, ο πληθωρισμός στην Αργεντινή ανήλθε σε υψηλό 20ετίας.